Drumul spre glorie. Cum au câştigat puştii lui “U” titlul naţional

Drumul spre glorie. Cum au câştigat puştii lui “U” titlul naţional
Tehnicianul juniorilor B ai Universităţii, Călin Sălăgean, a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, culisele celui mai recent titlu ajuns în visteria clubului.

"Obiectivul nostru era clasarea între primele patru echipe. Am trăit sub o presiune fantastică în ultimele 10 meciuri când au fost puse la încercare calitatea individuală şi caracterul copiilor", recunoaşte antrenorul juniorilor născuţi între anii 1995 şi 1996.

Într-o perioadă în care persistă incertitudinea asupra viitorului primei echipe, grupa de juniori B a Universităţii, formată din jucători cu vârste între 16 şi 17 ani, s-a încoronat campioana României. Minunea s-a produs duminică la Buftea, acolo unde micii "studenţi" au învins în ultimul act unul dintre cele mai puternice centre de copii şi juniori din ţară, Liberty Oradea, graţie reuşitei lui Dan Zdroba din minutul 25. Până să ajungă acolo tinerii fotbalişti au trecut cu acelaşi scor de favorita hârtiei şi, totodată, formaţia "Regelui" Gheorghe Hagi, Viitorul Constanţa. "U" a încheiat turneul zonal de la Alba Iulia cu punctaj maxim.

ZIUA de CLUJ a luat legătura cu omul de numele căruia se leagă cea mai recentă performanţă a clubului, Călin Sălăgean. "Clasarea era între primele patru echipe, ca obiectiv de performanţă. Am început pregătirea pe 4 ianuarie, dar din cauza zăpezii ne-am trezit în scădere de formă. La început am făcut meciuri mai slabe şi, chiar dacă nu am pierdut, toată lumea a râs de noi. Am trăit sub o presiune fantastică în ultimele 10 meciuri când au fost puse la încercare calitatea individuală şi caracterul copiilor. La Alba Iulia am avut un om în minus cu Poli Timişoara, am ratat un penalty, dar ne-am impus. Cu echipa lui Hagi (Viitorul Constanţa - n. red.) am crezut în noi. Ştiam că sunt puternici la fazele fixe, că au jucători de talie, dar totodată am ştiut că vom marca la o fază fixă. Nu le-am dat spaţii, nu au atins mingea. A fost mare supărare acolo, ei nu ne-au băgat în seamă, nu ne-au dat vreo şansă", povesteşte Sălăgean.

Tehnicianul admite că mai vechea sa cunoştinţă, Liberty Oradea, nu l-a surprins cu nimic în finală, dar a tremurat pe final din cauza eliminării lui Dulap. "Am fost sigur că vom câştiga pentru că am mai jucat cu ei de trei-patru ori. Îi ştiam nişte jucători mai mici, mai iuţi, dar fără forţa pe care am văzut-o la Viitorul Constanţa. Uneori au avut execuţii hilare. Noi am gândit un joc de posesie, am încercat să-i surprindem deoarece ştiam că au probleme pe linia de fund. La pauză le-am spus băieţilor că mai avem o repriză şi suntem cei mai buni din România. I-am rugat să-şi păstreze calmul, să nu fie copleşiţi. Ultimele 20 de minute au fost infernale pentru că am jucat în inferioritate numerică", a declarat Sălăgean.

Finanţatorul Universităţii, Florian Walter, şi antrenorul secund al Gloriei Bistriţa, Mircea Cojocaru, au salutat primii performanţa micilor fotbalişti. "După meci m-a felicitat domnul Mircea Cojocaru. Au urmat părinţii copiilor cu care am lucrat la alte grupe, părinţi veniţi de prin tot Ardealul, dar şi de la Bacău. Cu domnul Florian Walter am vorbit acolo, a fost şi la finală şi la semifinală. A făcut poze cu noi, a fost extraordinar. După meci a fost o descătuşare fantastică, am cântat, toţi eram cu lacrimi în ochi. Condiţiile au fost excelente. Mugurel Dan (antrenorul secund - n. red.) a venit în momentele grele alături de mine şi vreau să îi mulţumesc pe această cale", a încheiat antrenorul lui "U".

Radu Crişan: "Sper să nu mă opresc aici cu trofeele"

Desemnat drept "jucătorul turneului", Radu Crişan, autorul unicului gol din semifinala cu Viitorul Constanţa, şi-ar dori să continue şi în viitor seria performanţelor în tricoul Universităţii. "Nu am pornit ca favoriţi, Viitorul Constanţa avea prima şansă, dar am câştigat. Sunt foarte fericit şi sper să nu mă opresc aici cu trofeele. E prima dată când devin campion. Cu Viitorul a fost mai greu. Ei aveau acea mentalitate de învingători. Am sărbătorit şi în vestiar, şi în autocar. A fost fantastic", a declarat jucătorul originar din Turda.

Pe urmele lui Florescu, Goga sau Cociş

În 2002, generaţia lui Răzvan Cociş, George Florescu şi Bogdan Unguruşan izbutea sub îndrumarea profesorului Mircea Cojocaru să surclaseze la Bucureşti formaţia FCM Bacău în finala Campionatului Naţional (4-1). Trei ani mai târziu a venit rândul fotbaliştilor născuţi în 1989 şi conduşi de către Daniel Sima să se încoroneze campioni. Din acea generaţie au făcut parte jucători precum Andrei Cordoş şi Mihai Onicaş, ultimul actualmente legitimat la Viitorul Constanţa.

Eroii Universităţii

Ovidiu Şimon, Roland Niczuly, Peter Molnar, Radu Crişan, Răzvan Dulap, Rareş Cândea, Robert Keresztes, Răzvan Greu, Darius Hîmpea, Dan Zdroba, Dorin Inovan, Cătălin Vescan, Vladimir Scânteie, Alexandru Sabău, Cătălin Tarcea, Armand Gavaller, Alin Mutu, Cătălin Crişan (jucători), Călin Sălăgean (antrenor principal), Mugurel Dan (antrenor secund), Ionuţ Bal (antrenor portari), Dan Bodocean (medic), Csaba Mott (maseur), Iuliu Sucuturdean (şofer), Flaviu Faur (delegat) au format delegaţia Universităţii la turneul de juniori B.

 

 

Etichete
Comenteaza