După-amiaza unui atacant

După-amiaza unui atacant
Un reportaj de Alin Fornade: Cosmin Tilincă povesteşte cum se joaca fotbal în liga secundă şi cum îl prinde rolul de tată.

E neschimbat, subţirel şi cu aceiaşi zulufi. Nu degeaba a fost poreclit "Mielul". Altul a fost însă numele de scenă: "Tili-gol". Cosmin Tilincă a venit la întâlnirea cu reporterul împreună cu băieţelul său, Darius, de doar 2 ani şi jumătate. Aceasta e schimbarea cea mai importantă din viaţa sa. "Familia e pe primul plan. Sunt dădacă măcar o jumătate de zi. Dimineaţa merg la antrenament, apoi stau cu copilul. Ne jucăm cu maşinuţele, cu lego, cu cărţile de colorat. Îi place fotbalul, dar încă e prea micuţ să facă sport", începe conversaţia. Povestim în timp ce Cosmin priveşte atent cum Darius e mai interesat de plicurile cu zahăr decât de fresh-ul de portocale.

Şi cariera sa a suferit o modificare. Fostul golgeter al CFR-ului din Cupa UEFA Intertoto joacă de la începutul anului în liga secundă la Arieşul, echipa de la care pleca spre Gruia în 2002. "Am ajuns în Divizia B din cauza litigiului cu Pandurii, care a durat foarte mult. În februarie am semnat pe şase luni, iar în vară mi-am prelungit contractul cu Arieşul cu încă un an". E o lume dură? "Am fost victima unor intrări mai tari, aşa e în «B», am suferit câteva accidentări grave. După un meci cu UTA m-am ales cu o fractură de peroneu la piciorul stâng, iar după o partidă cu Deva am fost diagnosticat cu disjuncţie claviculară. În plus, am mai avut o entorsă la genunchi, dar asta e o problemă mai veche. Culmea e că meciurile cu Deva şi UTA s-au disputat acasă, la Turda. S-a dat fault, dar nu şi cartonaş roşu. Nu-i cunosc pe fundaşii duri".

"Ne-au furat pe unde ne-au prins"

Discuţia se întrerupe câteva secunde. Darius tocmai încearcă să se urce pe un scaun înalt şi Cosmin e nevoit să treacă de la marcajul în zonă la marcajul om la om. Revenim la aventura în eşalonul secund. "Se joacă mai dur aici, arbitrajele sunt modeste şi pentru că meciurile nu sunt televizate. Unele echipe sunt lăsate să joace mai dur, sunt dezamăgit de arbitraje. Arieşul e pe ultimul loc, dar e o poziţie nemeritată. Ne-au furat pe unde ne-au prins. Condiţiile sunt acceptabile, majoritatea stadioanelor sunt puse la punct. La Turda se amenajează vestiarele, exista un proiect pentru construirea unui teren sintetic şi a unei săli de sport. În seria noastră sunt condiţii bune".

1.000 de euro, un salariu bun

Stop joc! "Tati, pipi!". Darius şi Cosmin se retrag pentru câteva minute. Puştiul revine cu un balon în mână şi e preluat de o chelneriţă drăguţă. Încercăm să profităm de răgazul acordat. Trecem la chestiunile financiare. "S-ar putea să ne reducă bugetul. Trebuie să merg la Turda împreună cu colegii să ne luăm banii. Sunt restanţe de câteva luni, dar sper să se rezolve şi să avem bani de sărbători. Un contract bun în liga secundă înseamnă 1.000 de euro pe lună. La echipele care vor să promoveze sunt şi jucători care iau 2.500-3.000 de euro pe lună. La Turda, prima de victorie e de 1.200 de lei şi luăm 600 de lei pentru o remiză în deplasare. Dacă pierdem acasă, suntem penalizaţi cu 200 de lei. Nu mai ştiu care a fost cea mai mare primă încasată la CFR. Ştiu că a fost în campania din Intertoto din 2005 ".

Profesorul din teren

Deseori accidentat, Tilincă a înscris trei goluri în campionat şi unul în cupă pentru Arieşul. La 32 de ani, vrea să înceapă cursurile pentru obţinerea licenţei de antrenor şi încă mai speră la o nouă şansă în prima ligă. "Aş încerca să mai joc în liga I, m-aş bucura să mai primesc oferte. Fizicul mă ajută, nu m-am îngrăşat, am o viaţă sportivă. Şi în vacanţă merg la bazin, la sala de forţă. Viteza e punctul meu forte, dar nu m-am cronometrat niciodată. Cu vârsta, am căpătat maturitate în joc, ştiu unde să stau în teren şi intuiesc cum se dezvoltă faza. Încerc să le transmit şi coechipierilor din cunoştinţele mele. Nu sunt dictator la Turda, eu le spun ce ştiu şi sper ca baieţii să înţeleagă".

Concurat de Tom şi Jerry

Sună telefonul. Soţia lui Cosmin trebuie să plece de acasă şi are nevoie de maşină. E şi ora de somn pentru Darius, care a primit de Moş Nicolae desene animate cu Tom şi Jerry şi câteva seturi de maşini şi animale. "Poate când se trezeşte ne uităm împreună la fotbal. Când mă vede pe DVD-uri strigă «Tata, fotbalist!»". Tilincă îl ia pe Darius şi coboară pe scara rulantă. Dispare discret din cadru, aşa cum a părăsit şi prima ligă. În urmă rămân golurile din Intertoto, trofeele ratate, aplauzele stadionului din Gruia. Nimic nu valorează cât zâmbetul lui Darius, puştiul care-l ţine strâns de mână.

Transfer fără bani

CFR l-a transferat pe Cosmin Tilincă în 2002. "Eram liber de contract. CFR lua jucători liberi de contract din judeţ. La Arieşul, eu şi Bozdog eram golgeterii echipei. Eu am ajuns în Gruia, Bozdog a mers la Satu Mare. Ţin legătura cu conducerea, cu Cadu. Am fost foarte bine primit de suporteri când am jucat în Gruia. La meciuri nu am mai fost în ultimul timp. Mă recunosc prin mall taximetriştii şi fanii mai vechi ai CFR-ului. Susţinătorii din noul val nu mă cunosc".

"M-a durut despărţirea de CFR"

Atacantul a fost afectat când CFR l-a anunţat că renunţă la serviciile sale. "M-a durut despărţirea. La CFR am cunoscut gloria, am devenit fotbalist. Am fost surprins, tocmai mi se prelungise contractul, semnasem pe trei ani. Câştigam 20.000 de euro pe sezon şi îmi crescuse salariul la 50.000. Domnul Iuliu Mureşan mi-a spus că nu mai intru în calculele lui Bergodi. Am fost împrumutat şase luni la Farul. Când m-am întors, era Andone, dar mă cerea Sabău la Bistriţa. Eu şi Coroian am fost vânduţi Gloriei, iar la CFR a venit Gabi Mureşan. Tot în aceeaşi tranzacţie, în care s-au plătit în jur de 700.000 de euro, au fost împrumutaţi Toma şi Bucurică la Bistriţa pentru un an".

"Dorinel e numai unul"

Dorinel Munteanu a fost mijlocaşul care a ştiut să-l pună în valoare pe Tilincă. "M-am înţeles foarte bine şi cu Coroian, dar ca Dorinel nu a mai fost nici unul. Jucam cu Anca şi Surdu în sistemul 4-3-3. Atacanţii aveau libertate, nu eram obligaţi să ne întoarcem în spate, ca să rămânem proaspeţi", a spus Cosmin. Nu întâmplător, cel mai frumos gol al carierei l-a înscris din pasa lui Munti. "Jucam cu FC Naţional. Dorinel mi-a pasat de la 30 de metri de poarta noastră. Am primit mingea la marginea careului mare şi am lobat peste Nae cu exteriorul piciorului drept". Atacantul ţine legătura cu Dorinel, ultima dată vorbind în urmă cu două săptămâni.


Poarta suspinului

Cosmin Tilincă a fost nevoit să se despartă de Pandurii după ce clubul din oraşul lui Brâncuşi a preluat în 2010 echipa Internaţional Curtea de Argeş. "Ionuţ Badea a venit la Târgu Jiu cu 20 de jucători şi a renunţat la fotbaliştii vechi. Înainte, nu prea jucasem pentru că Sorin Cârţu nu mi-a dat şanse. Suferisem o accidentare gravă, o fractură de claviculă în meciul cu Poli Iaşi. Am revenit, dar nu prea am jucat. M-am înţeles cu Panduri să-mi reziliez contractul pentru 40.000 de euro. Şase luni m-am judecat cu ei până când Liga Profesionistă mi-a dat dreptate", a mărturisit Tilincă.


CV

S-a născut pe 1 august 1979 la Turda
Înălţime: 1,78 m
Greutate: 68 kg
A jucat la Arieşul Turda (1997-2002, 2011-), CFR Cluj (2002-2006), Farul (2006-2007), Gloria Bistriţa (2007-2008), Pandurii (2008-2010)

7 goluri

a înscris Tilincă pentru CFR în Intertoto în 2005.

 

Comenteaza