“El clasico” de Cluj: Să fie fotbal!

“El clasico” de Cluj: Să fie fotbal!
“U” şi CFR promit să uite la meciul din această seară incidentele care au oprit jocul de săptămâna trecută. Partida stă încă la mâna judecătorilor de la TAS, care anunţă azi verdictul în cazul cererii de amânare depusă de oficialii echipei din Gruia.

Universitatea şi CFR se vor întâlni în această seară pentru a lua de la zero duelul întrerupt săptămâna trecută de către arbitrul Alexandru Tudor. Eroii principali ai meciului din 8 mai, Mircea Bornescu şi Ricardo Cadu, se vor afla iar faţă în faţă, după ce ambii şi-au ispăşit etapele de suspendare dictate de către Comisia de Disciplină a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF). Toate datele de mai sus pot fi, însă, şterse cu buretele de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, care azi, în jurul prânzului, va da un verdict în ceea ce priveşte solicitarea CFR-ului de a amâna sau chiar anula jocul de azi. Partida dintre "U" şi CFR este programată la ora 21:30, în direct pe Digi Sport şi live-text pe ziuadecj.ro. În cazul unei victorii, "feroviarii" se vor încununa campioni pentru a treia oară în istorie.

Judecătorii de la TAS au anunţat iniţial că vor da un verdict până în cursul serii de ieri în ceea ce priveşte rejucarea meciului dintre "U" şi CFR, dar cazul nu a putut fi judecat din cauză că ieri elveţienii au avut zi liberă legală. De altfel, avocatul LPF, Cătălin Ciubotă, a încercat să facă lumină în acest caz, spunând că CFR nu avea dreptul legal de a se adresa TAS din motiv ce clubul nu a fost sancţionat de către comisii. "Propriu-zis, CFR nu este sancţionată, deci nu poate face un apel la TAS. Ei au făcut apel la TAS, dar fără să aibă dreptul. Pe lângă acel apel declarativ, ei au făcut o cerere de suspendare a hotărârilor date de cele două comisii, de Disciplină şi de Recurs. TAS-ul se va pronunţa mâine (azi - n. red.) în privinţa acestei cereri de suspendare a deciziei. Dacă ei anulează judecata, nu se mai joacă meciul. Şi ne trezim într-un caz complicat, deoarece meciului nu mai poate fi programat, coform regulamentului. Ar fi o pată neagră pentru TAS dacă ar anula mâine (azi - n. red.) decizia. Comisia de Disciplină a reţinut că Ricardo Cadu a fost lovit după ce Tudor a încheiat meciul. Sunt acolo nişte nesincronizări în privinţa minutelor", a explicat Ciubotă într-o intervenţie la Digi Sport. Astfel, derby-ul Clujului atârnă de decizia judecătorilor din Elveţia.

Vor prima victorie după 20 de ani

Situaţia Universităţii nu diferă aproape deloc faţă de săptămâna trecută, de înaintea derby-ului din 8 mai. De atunci, "studenţii" au pierdut la Galaţi şi au reuşit să obţină victoria contra Sibiului, doar a patra în acest an. Elevii lui Claudiu Niculescu mai luptă doar pentru onoare şi fani, după cum au declarat în ultima vreme. "Studenţii" speră să obţină prima victorie contra rivalei din Gruia din ultimii 20 de ani. Ultima dată când "alb-negrii" au învins CFR-ul a fost în returul sezonului 1991-1992, când echipa condusă de Ioan Sdrobiş învingea cu 2-1 în Gruia şi promova în Liga I. În ceea ce priveşte partidele din Liga I, "Şepcile roşii" stau şi mai prost la capitolul statistică, ultima victorie datând de acum 40 de ani. Claudiu Niculescu, antrenorul Universităţii, e convins că istoria se va schimba în această seară, iar echipa sa va învinge, în sfârşit, marea rivală. "Îmi doresc foarte mult să înving CFR-ul, mai ales că «U» nu i-a mai bătut în Liga I de aproape 40 de ani. Sunt convins că avem puterea pentru a face asta", a spus "Clau-coach" imediat după meciul cu Voinţa Sibiu, câştigat cu scorul de 3-1.

Tehnicianul "studenţilor" nu va putea conta în această seară pe Vlad Morar, puştiul de 18 ani accidentându-se în timpul jocului cu Sibiul. Staff-ul lui "U" a trecut, practic, dintr-o extremă în alta în cazul tânărului jucător. Mai întâi au obţinut o învoire de la Federaţia Română de Fotbal în ceea ce priveşte convocarea sa la echipa naţională sub 19 ani, dar în timpul jocului cu Sibiul jucătorul s-a accidentat şi a devenit inapt pentru meciul cu rivala din Gruia. Niculescu nu-l va putea opri în lot nici pe fundaşul Steven Pele, francezul accidentându-se şi el în ultima partidă de campionat. Astfel, în jocul de azi "U" ar putea alinia următoarea formulă de echipă: Bornescu - D. Popa, Galamaz, Szukala, Mendy - Hoban - Grozav, Cristescu, Marinescu, Cristea - Tony.

Ofensivă cu toate liniile

CFR vrea să amâne meciul cu Universitatea, dar s-a pregătit să joace în această seară, susţine tehnicianul Ioan Andone. "Fălcosul" face şi declaraţii războinice înaintea partidei cu Universitatea şi crede că echipa sa va deveni campioană şi va sărbători titlul la finalul meciului. "Eu mi-am făcut programul că vom juca de la 21:30. Vreau să jucăm, să îi batem, după care să mergem la noi pe stadion cu suporterii şi să sărbătorim. Echipa mea e pregătită de orice război, cu Universitatea sau cu Steaua. Jucătorii aşteaptă meciul, au titlul în mână. Avem valoare, avem echipă, nu am luat gol de câteva etape şi avem toate condiţiile să câştigăm", a anunţat Andone.

Tehnicianul a evitat să precizeze dacă Ricardo Cadu va începe ca titular, dar, mai mult ca sigur, portughezul va fi trimis în teren încă din primul minut. În ciuda programului aglomerat, Andone va putea alinia ce are mai bun la dispoziţie, singurii indisponibili din tabăra "ceferistă" fiind rezervele Liviu Ganea şi Viorel Nicoară. În aceste condiţii, formaţia din Gruia ar putea începe jocul cu: Beto - Lionn, Cadu, Maftei, Camora - Sougou, Mureşan, Sare, Hora - Kapetanos, Ronny.

Îndemn la calm

Pentru a evita alte incidente la meci, tehnicianul CFR-ului şi-a îndemnat jucătorii să nu repete gestul lui Ricardo Cadu, din 8 mai, când acesta s-a bucurat în faţa peluzei "Şepcilor roşii", după marcarea golului din penalty. "Sper să nu fie incidente şi cred că nu vor fi. Le-am spus jucătorilor mei să se bucure în faţa galeriei noastre dacă marcăm. Noi ne luptăm pentru ceva, Universitatea pentru altceva", a fost mesajul lui Andone. Antrenorul "Şepcilor roşii" e convins şi el că meciul de azi va fi lipsit de orice probleme de genul celor care au oprit partida din 8 mai. "Sunt convins că nu va mai fi nici un fel de problemă la rejucare. Sunt sigur că lucrurile vor decurge normal şi ne vom concentra doar asupra fotbalului", a spus şi "Clau-coach".

50.000 de euro

este prima promisă jucătorilor de la CFR dacă aceştia vor câştiga titlul în această seară.

Alin ŞUTEA, Cătălin SUCIU

 

 

Comenteaza