Falub: "U" nu are un jucător determinant, un lider de echipă

Falub:
Adrian Falub a fost prezentat marţi la Universitatea. El a revenit la Cluj după mai bine de şapte ani.

 

În toamna lui 2007, Falub a lăsat echipa pe un loc retrogradant, acum o preia de pe o poziţie ameninţată. Speranţa sa este însă aceea de a o salva şi de a o califica în finala Cupei României. După ce s-a fotografiat cu fularul alb-negru, antrenorul de 43 de ani a acordat un interviu în exclusivitate, pentru ZIUA de CLUJ, în care a vorbit despre valoarea jucătorilor şi eventuale transferuri, despre sisteme de joc, despre Lemnaru şi despre cei trei secunzi ai săi, toţi foşti jucători la „U": Cristi Pojar, Marius Popescu şi Marius Suller.

- Ce ai văzut în cele două meciuri oficiale din acest an ale Universităţii?
- Am văzut o echipă cu moralul la pământ, fără stare de spirit, nu ştiu din ce cauză. Probabil meciul cu Târgu-Mureşul i-a afectat. Nici situaţia din clasament nu e uşoară.

- Ochiul tău de specialist ce spune despre echipă? Unde are cele mai mari probleme? În defensivă, probabil.
- Din moment ce iei şase goluri în două meciuri, cu siguranţă există o problemă. Ca să îţi îndeplineşti obiectivul, trebuie să te organizezi în apărare. Universitatea, pe lângă cele şase goluri, a mai fost pe punctul să primească şi altele. Au fost multe ocazii.

- Cred că există o problemă pe flancul stâng: Bambara a greşit cu Dinamo, este şi suspendat, iar înlocuitorul său, Martins, nu a părut un jucător îndeajuns de matur.
- Nu îl cunosc pe jucătorul portughez, nu l-am văzut niciodată. Pe Bambara l-am mai urmărit în câteva meciuri, a fost la Chiajna. Nu ştiu ce să zic, vom vedea.

- În centrul apărării ai doar trei jucători pe care te poţi baza: Gravenberch, Skvorc şi Neag.
- Mai este şi Crişan, un junior...

- Doar n-o să începi cu un junior meciul cu CFR...
- Nu se ştie niciodată. Cred că Skvorc şi Neag au mai jucat împreună, sunt un cuplu mai sudat. Gravenberch a fost mutat din atac, sunt lucruri diferite ceea ce faci ca vârf şi ce faci ca fundaş. Aici cred că e o problemă, pentru că eu cred că ne-ar mai trebui un fundaş central.

- Ai cerut sau vrei să ceri să fie adus?
- Nu am cerut. Am venit, am spus „ăsta e lotul, mergem cu el la drum". Nu ştiu dacă există o oportunitate pentru un jucător bun, liber de contract, care să poată fi adus. Nu mi-ar displăcea. Noi stăm prost şi numeric la fundaşi centrali şi se pot întâmpla multe: pot apărea eliminări, cartonaşe galbene sau accidentări. Oricum, e greu să găseşti acum un jucător.

- De la mijloc în sus, cum ţi se pare echipa? Nu a marcat deloc anul acesta.
- Lemnaru suferă că nu reuşeşte să marcheze, Castillion a venit acum, trebuie să înţeleagă şi el ce înseamnă România, Viveiros nu prea a jucat. Sunt şi lucruri de ordin psihic, nu neapărat de calitate a jucătorilor.

- Vei încerca să îi redai încrederea lui Lemnaru?
- Nu ştiu, am discutat cu el. Îşi doreşte foarte mult să joace. El poate că e jucătorul care a venit la „U" şi înţelege cel mai bine, dintre jucătorii veniţi, ce înseamnă un meci dintre „U" şi CFR. De aceea, îşi doreşte foarte mult să joace. Până la meci mai sunt ore în care putem discuta. Eu sper ca el să joace şi să marcheze.

-Vei juca 4-2-3-1?
- Nu cunosc deocamdată calităţile jucătorilor. Eu fac sistemul în funcţie de calităţi au jucătorii. La Târgu-Mureş am jucat 4-3-3.

- E vreun fotbalist la „U" care crezi că va fi foarte important, un jucător cheie în mandatul tău de antrenor?
- Nu îi cunosc, ca pot să spun de pe acum. Am lucrat doar cu Ciupe şi cu Lungu. Nu pot spune acum că „U" are un jucător determinant, un lider de echipă, în jurul căruia să se adune toată lumea.

- Cum v-aţi împărţit responsabilităţile voi, ca antrenori?
- Cristi Pojar vine cu experienţă foarte multă, ştie să lucreze cu jucătorii, îi simte. Cu siguranţă va face ce făcea cu Dan Petrescu, pentru că a făcut foarte bine acolo. El se va ocupa de apărare cu Marius Suller, omul cu care am lucrat eu, care e obişnuit cu mine. Papi a fost atacant, va lucra mai mult cu atacanţii.

A semnat contractul fără să îl citească

Vlad Munteanu a dezvăluit la conferinţa de presă cum au decurs negocierile cu Adi Falub. „Au fost cele mai simple negocieri de când sunt eu la Universitatea. A acceptat imediat, a semnat contractul fără să îl citească. Felul în care vorbeşte Adi despre Universitatea trebuie să fie o lecţie pentru noi toţi", a spus Munteanu. La conferinţă au venit şi patru suporteri, să îl salute şi să îi transmită susţinerea lor noului antrenor. „Suntem de partea ta, Adi. Să bateţi mâine. Este meciul pentru care ne-am născut", a spus unul dintre suporteri.

Prevăzător înaintea meciului cu CFR

Universitatea joacă miercuri cu CFR, în Gruia, în semifinalele Cupei României. Falub nu s-a arătat din cale afară de optimist înaintea acestei partide. „Nu cred că suntem favoriţi. Ei au în lot 6-7 jucători cu care au terminat turul pe locul al doilea. Lumea spune că CFR nu are jucători, numai 12. Dar Steaua cu 14 jucători a câştigat Liga Campionilor. Eu, când eram la Universitatea, nu vreau să mă laud, dar nu aveam mai mult de 15 jucători şi puteam bate pe oricine acasă. Nu neapărat numărul jucătorilor îţi dă şi calitatea echipei", a spus noul antrenor al „Şepcilor roşii".

Nouă ani ca antrenor

Falub a venit la „U" Cluj de la CSS Dej, în 1989, şi a petrecut cea mai lungă parte a carierei sale, opt ani, pe „Ion Moina". A mai fost legitimat la Gloria Bistriţa şi FC Naţional, dar a evoluat şi la echipe din Elveţia şi Cipru. Ca antrenor, a debutat la Universitatea în 2006, în liga a doua, şi a promovat echipa în primul eşalon. A mai antrenat Sportul Studenţesc, Unirea Alba Iulia, CSMS Iaşi, UTA şi, în două mandate, echipa din Târgu-Mureş, fosta FCM, devenită ASA.

 

Etichete
Comenteaza