Finala Cupei, mutată la București, a stârnit reacţii dure la Cluj. Cine a întors decizia CE al FRF (surse)

Finala Cupei, mutată la București, a stârnit reacţii dure la Cluj. Cine a întors decizia CE al FRF (surse)
FCSB pornește în avantaj în finala Cupei României în fața lui "U" Cluj după ce s-a stabilit locul de desfășurare a meciului.

Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal (FRF) a decis în ședința de joi ca locul de desfășurare a finalei Cupei României să fie Arena Națională din București. Decizia vine după ce în urmă cu mai puțin de două săptămâni, FRF a părut să acorde prima șansă chiar stadionului pe care joacă "U", Cluj Arena. Un anunț oficial a rămas însă în aer până acum. Oficialii FRF mai luau în considerare variantele Giurgiu și Mediaș.

Comitetul Executiv şi-a întors propria decizie luată în urmă cu circa o lună. Iniţial, acesta a decis la sfârşitul lunii martie ca finala Cupei României să se joace pe Cluj Arena, stadionul clujean ultramodern de categoria Elite, încă înainte ca Universitatea Cluj să se califice în finală.

Pe surse, ZIUA de CLUJ a aflat cine a întors decizia Comitetului Executiv al FRF: sponsorul Cupei României, Timişoreana, care a dorit neapărat ca finala să aibă loc la Bucureşti, şi ProTV, postul care deţine drepturile de televizare a competiţiei. Sursele menţionează că e posibil ca ProTV să fi încercat să facă jocul celor de la FCSB. 

La aflarea veștii, Vlad Munteanu, președintele lui "U", citat de ProSport, spune: „Suntem prea mici să avem o finală la Cluj. Probabil motivele sunt economice și probabil că oficialii FRF nu erau mulțumiți cu un stadion plin la Cluj. La București nu văd nici măcar un inel plin. Fotbalul e făcut pentru suporteri, dar, din păcate, ei sunt dezavantajați. E o mare dezamăgire.

Nu vreau să acuz pe nimeni și să spun că s-au tras sfori, dar mi se părea normal ca locul de disputare al finalei să se decidă la începutul competiției, nu acum. Nu mai spun că am jucat semifinalele în date oficiale UEFA, când puteam avea jucători plecați la loturile naționale. Nu are rost să mai spun cât suntem de dezavantajați și sportiv”.

Situația este una delicată dat fiind că oricare din variantele principale de disputare a partidei, Cluj Arena și Arena Națională, ar avantaja una dintre formații. Din acest motiv, săptămânile trecute a avut loc un duel la distanță între oficialii celor două echipe.

Antrenorul clujenilor, Adrian Falub, declara că „dacă Steaua are probleme sau îi este frică să vină la Cluj și ține cu tot dinadinsul să jucăm pe Arena Națională, asta e. Noi ne-am dori să jucăm aici, normal, pentru că Steaua e echipa campioană, echipă care are multe trofee și multă calitate față de noi, valoare, experiență. Dar dacă ei nu vor să vină la Cluj, dacă le este frică să vină la Cluj, ce putem facem noi? Oricum, nu noi decidem”.

Zilele trecute, preşedintele de onoare al Stelei, Helmuth Duckadam, a spus că stadionul celor de la CFR ar trebui să fie gazda partidei, în timp ce oficialul stelist Valeriu Argăseală ar fi propus stadionul de la Mediaș. Primarul Clujului, Emil Boc, a trimis la începutul lunii o cerere FRF prin care spunea că stadionul Cluj Arena ar fi gazda perfectă pentru evenimentul fotbalistic. „Vă asigurăm încă o dată că întreaga comunitate locală dorește și este pregătită să susțină desfășurarea în bune condiții a unei asemenea competiții,” scria Boc.

Reprezentanţii Comitetului Executiv al FRF nu au ţinut cont de scrisoarea trimisă de Boc şi de toţi liderii politici din Consiliul Local Cluj-Napoca, în care aceştia aminteau de argumentele pro-Cluj Arena în luarea deciziei privind disputarea finalei Cupei României: dorinţa comunităţii, stadionul ultramodern, capacitatea de organizare, privarea Clujului de meciuri ale echipei naţionale de fotbal şi decizia Comitetului Executiv al FRF luată la sfârşitul lunii martie.

"Transilvania merita un astfel de eveniment. Cu siguranţă ar fi fost mai mulţi spectatori decât vor fi pe Naţional Arena", a afirmat Radu Raţiu, directorul Cluj Arena.

Consilierul local clujean Radu Constantea (PDL-PNL) a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că „atitudinea FRF faţă de comunitatea din Cluj-Napoca, dar şi din toată Transilvania este incalificabilă". Constantea a mai afirmat că reprezentanţii federaţiei au fost joia trecută în vizită la Cluj Arena şi au dat semnale pozitive privind organizarea finalei la Cluj-Napoca.

El spune că mai există o cerere a administraţiei locale clujene depusă la FRF încă acum 8-9 luni pentru disputarea unui meci al reprezentativei  României pe Cluj Arena, dar că nu s-a primit nici un răspuns. Acesta crede că jucarea meciului pe Cluj Arena ar fi fost şi un succes de public, pentru ar fi avut garantat în tribune 20.000 de clujeni, plus alte câteva mii de spectatori dintre suporterii Stelei care ar fi venit din toate oraşele Transilvaniei.

Finala Cupei României va avea loc pe 31 mai. "U" s-a calificat în ultimul act al competiției după ce în semifinale a eliminat-o la loviturile de departajare pe concitadina sa, CFR. Va fi pentru prima dată după 50 de ani când echipa clujeană va juca finala cupei. FCSB și-a asigurat prezența cu o victorie în dublă manșă asupra Petrolului Ploiești.

Comenteaza