Frăţia se destramă: şeful arbitrilor, arestat pentru mită după un meci cu ramificaţii la Cluj

Frăţia se destramă: şeful arbitrilor, arestat pentru mită după un meci  cu ramificaţii la Cluj
După cazul Penescu, un alt scandal zguduie fotbalul românesc. Şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită şi trafic de influenţă după FCM Târgu Mureş - Universitatea Cluj.

Avram este suspectat că a primit 19.000 de euro de la un om de afaceri pentru a trimite o brigadă de arbitri care să faciliteze victoria lui FCM Târgu Mureş împotriva Universităţii Cluj în returul campionatului trecut. Coincidenţa sau nu, şi ultima confruntare dintre cele două echipe a fost tranşată cu un scandal, greşeli de arbitraj împotriva lui "U" şi petreceri nocturne cu femei.

În ultima etapă a campionatului "U" Cluj se deplasa la Târgu Mureş pentru un duel cu formaţia lui Ioan Ovidiu Sabău. Singura miză la acea vreme o constituia ierahia finală, pentru că, după cum bine se ştie, o poziţie avansată în clasament aduce mai mulţi bani din drepturile de televizare. Dacă FCM Târgu Mureş ar fi învins-o pe Universitatea Cluj, târgumureşenii ar fi primit încă 200.000 de euro din drepturi TV. În schimbul celor 19.000 de euro, Avram s-a angajat să o ajute pe Târgu Mureş şi în campionatul 2011-2012, prin delegarea unor brigăzi de arbitri "agreate" de gazde.

Banii au fost oferiţi de un om de afaceri, Sorin Ţerbea, prin doi intermediari, care sunt şi ei cercetaţi de parchet. "U" Cluj s-a impus atunci cu 2-0, însă meciul a fost presărat cu mai multe decizii controversate, luate de centralul Andrei Chivulete. El a dictat în minutul 5 un penalty pentru gazde, iar în minutul 29 le-a refuzat "studenţilor" o lovitură de pedeapsă, la un fault asupra lui Voican. Mai mult, Chivulete i-a şi îngălbenit pe clujeni, arătând nu mai puţin de opt cartonaşe galbene. În prezent, şi Chivulete este audiat de procurori, dar în calitate de martor.

Şi ultimul meci dintre FCM Târgu Mureş şi Universitatea Cluj a fost încărcat cu evenimente nefericite. Brigada de arbitri formată din Alexandru Deaconu, Ovidiu Artene şi Iulius Timar, plus rezerva Paul Unimătan, a fost zărită în compania unor domnişoare, la o pensiune din Sângeorzu de Mureş, închiriată exclusiv pentru ei. A doua zi, aceştia au condus meciul şi l-au făcut praf, greşind flagrant în mai multe situaţii. În minutul 15 Szukala a fost tras în careu de Ghionea, dar arbitrul a lăsat jocul să meargă.

A urmat intervenţia de kick-boxing a lui Jamal asupra lui Bazzi, dar nici în acel moment Deaconu n-a considerat că trebuie să acorde vreun cartonaş, cu toate că ar fi trebuit să îi arate "roşu" direct. Finalul primei reprize a fost halucinant. Cristea a scăpat singur spre poartă, dar a fost oprit pentru un ofsaid inexistent, iar apoi Marinescu a fost faultat în careu, chiar sub ochii lui Alexandru Deaconu, dar acesta a făcut semn ca jocul să continue.

Dacă ancheta care se derulează în acest moment va dovedi implicarea clubului în acest scandal cu arbitri, FCM Târgu Mureş va fi retrogradată.

Penescu, arestat în 2009

În 2009, patronul lui FC Argeş, Cornel Penescu, şi preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor de la acea vreme, Gheorghe Constantin, au fost arestaţi, alături de alte personaje din fotbal, pentru meciuri aranjate cu arbitri. Penescu a oferit mai multor centrali sume de bani pentru a facilita obţinerea unor victorii ale echipei FC Argeş. Finanţatorul piteştenilor l-a mituit pe arbitrul Ionică Serea cu 21.000 de dolari înaintea meciului FC Argeş - Steaua. În scandal au mai fost implicaţi Gheorghe Constantin, arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, dar şi observatorul Marcel Lică.

 

 

Comenteaza