Grevă în sistemul energetic. Sindicaliștii ies în stradă

Grevă în sistemul energetic. Sindicaliștii ies în stradă
Sindicaliştii din Hidroelectrica vor picheta sediul companiei imediat după sărbătorile de Paşte nemulţumiţi de noile măsuri de restructurare a activităţii societăţii, precum şi de modul în care este condusă societatea.

Potrivit acestora, modul de conducere al Hidroelectrica din ultimii patru ani a condus la un abuz de putere, care poate genera, în final, subminarea economiei naţionale. Protestul are loc după ce, începând cu 10 aprilie, angajaţii Hidroelectrica se află în grevă japoneză, ca prim semnal de alarmă.

Pichetarea de miercuri are loc exact în aceeaşi zi în care Adunarea Generală a Acţionarilor, stabilită pentru 19 aprilie, urmează să numească noul Consiliu de Supraveghere al companiei, provizoriu, pentru 4 luni, dar în componenţa căruia sunt propuse persoane controversate.

“În timp ce sunt înfiinţate noi posturi de conducere în structura centrală, cu salarii pe măsură, sub pretextul eficientizării activităţii sunt concediaţi câţiva muncitori cărora, într-un dispreţ total, administraţia le-a înmânat preavizele de concediere chiar în Vinerea Mare”, se arată într-un comunicat al sindicaliştilor.

“Deşi raportează regulat realizarea unor noi profituri record, adevăratele probleme ale Hidroelectrica încep să se vadă: investiţii nerealizate (cu consecinţe directe asupra a mii de locuri de muncă), amânarea la nesfârşit a listării la bursă (pentru că societatea nu ştie sau nu doreşte să rezolve problema activelor neperformante), insolvenţa cu final imprevizibil a societăţii care asigură mentenanţa (Hidroserv), un provizorat care tinde să devină etern la nivelul conducerii, lipsa unei politici adecvate de personal (care a generat o criză acută de specialişti în urma concedierilor din ultimii patru ani), starea de nemulţumire şi tensiune maximă a salariaţilor societăţii (care nu mai vor şi nu mai pot să suporte modul absolut haotic în care este condusă această societate)”.

Potrivit documentului, la acestea se adaugă şi insolvenţa prelungită al unora dintre cei mai importanţi furnizori: UCM Reşiţa (principalul constructor de masini hidroenergetice) şi ISPH (principalul proiectant de construcţii hidrotehnice), precum şi falimentul principalului proiectant de maşini şi echipamente hidroenergetice – HYE Reşiţa.

“O experienţă şi o şcoală de aproape 100 de ani de hidroenergetică sunt şterse cu buretele de cele întâmplate în ultimii patru ani. Lăsată doar la mâna unui administrator judiciar scăpat de sub control, modul de conducere al Hidroelectrica nu a condus decât la un abuz de putere, care poate genera, în final, subminarea economiei naţionale.

Sindicatul doreşte să atragă atenţia instituţiilor statului asupra acestei situaţii şi este disponibil pentru un dialog real, în măsura în care se doreşte acest lucru şi din partea acestora”, se mai arată în comunicat.

În 19 aprilie, în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor, se va vota noua componenţă a Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al companiei, a transmis o listă cu şase propuneri pentru funcţiile de membri provizorii, pentru o perioadă de patru luni.

Comenteaza