Grozav, din căpiţa de fân în rolul principal

Grozav, din căpiţa de fân în rolul principal
Gicu Grozav vorbeşte despre fotbal şi îşi asumă greşelile. Când talentul e însoţit şi de caracter, cresc şansele de reuşită în carieră

De Revelion bea Robby Bubble, şampanie pentru copii. Nu fumează. "Nici mamei nu-i cumpăr ţigări. Mă fac că am uitat. N-am nimic de pierdut dacă nu beau şi nu fumez". Tânărul l-a surprins pe reporter. E mult mai matur decât o arată vârsta, e punctual la întâlnirile cu ziaristul, e modest şi cu bun simţ. Nu răspunde tiparului unui jucător de fotbal. Nici nu ar avea cum. Gicu Grozav nu e jucător, e fotbalist adevărat.

Secretul golului cu Astra

Pe jurnalist l-a mai surprins şi când a izbutit un gol cum nu vezi multe, pe viu, în viaţă. O "foarfecă" adevărată, fără somaţie pentru Silviu Lung jr. Nu a fost o întâmplare. E infernal să cauţi un ac în carul cu fân. E mai uşor să găseşti un talent în căpiţa cu fân. Să-i dăm cuvântul lui Gicu: "Cu primul meu antrenor de la Alba Iulia, Neluţu Popa, mă pregăteam în cantonament la Straja. Dânsul îmi arunca mingea lângă o căpiţă de fân, ca să nu mă accidentez când cad, şi aşa am învăţat să execut «foarfeca». E şi o chestiune de timing, să simţi când trebuie să loveşti balonul". Îl întrerup pe Gicu. Îl întreb dacă nu se accidentează când încearcă o "foarfecă" pe gazon, unde nu are nici o căpiţă care să-l protejeze. "Am făcut trei ani de judo simultan cu fotbalul. Nu mai ştiu ce fel de centură am obţinut, dar am învăţat să cad. Pun mâna stânga jos, să atenuez căderea, şi apoi ajung pe pământ. Nu am suferit nici o accidentare. La judo am renunţat, am optat pentru fotbal. Cred că a fost o alegere inspirată".

"Nu alergam şi-n apărare"

Gicu Grozav vorbeşte fără să ezite despre calităţile şi defectele atacantului cu acelaşi nume. "Am viteză, tehnică, sunt ambidextru. Şutez şi cu stângul, aşa am dat golul cu Rapid. Nu lovesc bine mingea cu capul. Mi-a fost teamă când eram copil, antrenorul Neluţu Popa mă certa că nu sar la cap. Până de curând nu aveam determinarea necesară, nu eram suficient de implicat, dispăream din joc. Dacă pierdeam balonul, nu fugeam să-l recuperez. Asta mi s-a reproşat şi la Standard. La Alba Iulia făceam ce doream, nu eram învăţat să alerg şi în apărare. Cred că schimbarea s-a produs în cantonamentul de iarnă. După fiecare meci sau antrenament mă gândesc ce am făcut bine, ce-mi lipseşte".

De ce i-a refuzat pe belgieni

Atacantul cu numărul 77 al Universităţii Cluj s-a maturizat în sezonul petrecut la Standard Liege. Prima dată, în 2009, i-a refuzat pe belgieni după ce Bölöni, la sugestia amicului său, Tiberiu Petriş, l-a chemat să susţină probe timp de 10 zile. "Domnul Bölöni a fost mulţumit. Mi-a spus că depinde doar de mine dacă rămân la Standard, că el s-a convins că am calităţi. Am stat doar în cantonament, mă duceam în cameră, unde eram singur, deschideam televizorul unde se vorbea doar în franceză, iar eu nu ştiam limba. Eu comunicam doar în engleză. A venit impresarul Lucian Marinescu să mă convingă să nu mă întorc la Alba Iulia. Şi Boloni era intrigat. Parcă nu auzeam pe nimeni, doream să plec acasă. Şefii echipei belgiene mi-au spus că, dacă plec, mi se vor închide porţile la Standard".

"A căzut cerul pe mine"

Gicu a plecat la Alba Iulia şi a semnat un contract pe trei ani în cantonamentul din Austria, angajament obligatoriu la finalul junioratului. Părinţii şi clubul au fost supăraţi că nu a fost legitimat de campioana Belgiei. Începuseră să apară remuşcările. A avut însă noroc, Standard a revenit cu o ofertă la finalul turului. Pe 18 ianuarie 2010, Gicu şi Lucian Marinescu plecau în Belgia, unde vârful semna un contract pe doi ani şi jumătate cu opţiune pentru încă un sezon. Alba a primit 350.000 de euro, un record pentru clubul Unirea. Standard i-a angajat profesor de franceză. "Am prins mai mult din vestiar. Mi-era ruşine să vorbesc, să nu greşesc", mărturiseşte Gicu. Visul frumos s-a terminat repede. "Când Bölöni a anunţat în vestiar că pleacă, parcă a căzut cerul pe mine", îşi aminteşte Grozav. A intuit ce va urma. A fost trimis la echipa secundă, a primit tot mai puţine şanse. "Nu jucam, eram supărat, nu cunoşteam pe nimeni. Poate că, dacă ar fi venit şi părinţii în Belgia, aş fi rezistat". Aşa a ajuns în 2011 la "U" Cluj, cu care a parafat un contract valabil până vara anului 2015.

Unchiul Ţălnar, cel mai dur critic

Îi plac numerele 7, 77 şi 17. "7" e numărul purtat de unchiul său Cornel Ţălnar. "Pe la 9 sau 10 ani am început să-mi dau seama cine a fost. Îi ascultam poveştile, vedeam casete cu meciurile. Soţia lui, Georgeta, e sora mamei mele". Gicu a fost vaccinat de unchiul său împotriva presei. De ce? Ţălnar nu-l laudă niciodată. Îl sună după fiecare meci şi-i atrage atenţia unde a greşit. "Mă ceartă dacă joc rău, dacă nu alerg. Îmi cere să mă zbat şi dacă nu reuşesc, pentru că lumea va aprecia efortul. Şi când joc bine mă ceartă. După golul cu Astra mi-a spus că nu mă felicită, că vrea mai mult de la mine, că m-am scos cu acel gol după un meci slab".

Purta tricoul lui Niculescu în copilărie

Datorită unchiului său ţine cu Dinamo. În copilărie purta mândru tricoul lui Claudiu Niculescu. "L-am primit de la unchiul meu. Am fost şi copil de mingi la meciul cu Grasshoppers (1-3), din primul tur al Cupei UEFA, sezonul 2001-2002. E ciudat să lucrăm acum cu antrenorul Niculescu după ce am fost coechipieri. Îi spun tot Claudiu. Face antrenamente plăcute, vrem să-l ajutăm să reuşească în noua carieră. Stau cu Claudiu după antrenamente şi-mi arată cum să execut loviturile libere şi cornerele. Aş vrea să preiau de la el lovirea mingii. Mi-a spus să nu exagerez cu sala de forţă, pentru că Ştefan Radu a suferit multe accidentări din această cauză", povesteşte fotbalistul care încalţă prima dată gheata dreaptă şi calcă prima dată cu piciorul drept pe gazon.

"Nu joacă fotbal pentru bani"

Cornel Ţălnar a găsit şi câteva vorbe bune pentru nepotul său. A început pe tonul unui profesor, care nu acordă nota 10 decât lui Dumnezeu: "Cei tineri îşi pierd minţile dacă sunt lăudaţi. Vreau mai multă concentrare în faţa porţii şi când pasează. Gicu poate mult mai mult. El a avut probleme cu singurătatea în Belgia, nu a fost în apele sale, nu a mai rezistat". A continuat ca un unchi mândru că un nepot îi calcă apăsat pe urme: "Am încredere în el. Va fi în scurt timp unul dintre cei mai mari fotbalişti din România. Are tehnică în regim de viteză, gândire în joc. E pe drumul cel bun". Finalul îi aparţine tot lui Cornel Ţălnar şi e suficient pentru a-l privi cu încredere pe atacantul de 21 de ani: "Gicu e un mare sufletist. Nu joacă fotbal doar pentru bani".

 

Lui Gicu îi place Grozav...
- Muzica hip-hop - "Paraziţii"şi B.U.G Mafia sunt două dintre trupele favorite
- Să joace tenis de câmp - Idolul său e Nadal
- Să se joace cu câinii săi
- Să înoate în piscină la Alba Iulia

Tatuaje familiale

Gicu are tatuate iniţialele părinţilor pe încheietura mâinii drepte. "V" vine de la Valer, iar "T" de la Teodora. Pe bicepsul drept a scris "Ionu", aşa cum îl strigă pe fratele său, Ionuţ. Atacantul Universităţii a spus că nu a avut un model care să-l inspire când şi-a schimbat frizura: "În iarnă am ales să mă aranjez aşa. Am fost întrebat dacă sunt fanul lui Boateng, jucătorul lui AC Milan. Nu sunt, mi-a plăcut mie freza asta". Tot la încheietura mâinii drepte poartă o brăţară roşie, cu un pandantiv reprezentând-o pe Maica Domnului, brăţară pe care a cumpărat-o de la Mănăstirea Tăuţi din Floreşti. La încheietura mâinii stângi am zărit un şnur roşu la care este ataşată o cheiţă. "E un cadou de la fratele meu".

Nu-i place comparaţia cu Ronaldo
Atacantului nu-i place să fie comparat cu Cristiano Ronaldo. Când a semnat cu Standard Liege, presa belgiană l-a botezat "Ronaldo din Carpaţi": "Am făcut o prostie. Am declarat în România, într-un interviu, că-mi place de Ronaldo. M-a deranjat, nu am nimic din Ronaldo, un jucător ca şi Cristiano se naşte la o sută de ani". Unchiul lui Gicu, Cornel Ţălnar, crede că nepotul său seamănă cu vedeta Realului. "Păstrând proporţiile, aduce cu Cristiano Ronaldo în joc".

"Nu poate juca vârf împins"
Cornel Ţălnar crede că lui Gicu i se potriveşte rolul de jolly jocker în spatele vârfului. "Nu poate juca atacant împins. Lui îi convine să vină din stânga. Cred că semănăm la viteză, tehnică, gândire în joc. Trebuie să mai pună forţă, să se pună la punct cu pregătirea fizică. Eu îi mai cer să alerge mai mult, să strângă când nu are mingea, să joace simplu, să stea cu capul sus. Execută foarte bine şi loviturile libere. Încă nu a bătut lovituri la Universitatea, e mai nou la echipă. După ce va executa, nu-i va mai lăsa antrenorul pe alţii să bată. Loveşte curat balonul, mingea merge unde vrea el", a comentat unchiul atacantului Universităţii.

"Va fi unul dintre golgeterii campionatului"
Neluţu Popa a lucrat 10 ani cu Gicu Grozav la Alba Iulia. "Se vedea că e talentat, că va ajunge un jucător de valoare. Are ambele picioare, loveşte un pic mai bine cu dreptul. A marcat multe goluri şi cu capul. Mă ruga să stăm după antrenamente să exersăm foarfeci, voleuri, centrări. Nu-mi amintesc dacă la Straja era căpiţa de fân. Cred că mai degrabă la Prigoana, în Munţii Sebeşului, unde am făcut mai multe cantonamente. Avea execuţii şi în sală. Pe la 12 ani a marcat din «foarfecă» la Hunedoara. Îi lipsea maturitatea. Va fi unul dintre golgeterii campionatului, se va impune şi într-un campionat străin", a declarat antrenorul care l-a învăţat fotbal.


Repriza din faţa oglinzii

Gicu e foarte atent la imaginea sa. "Am nevoie de aproape 40 de minute până ies din casă. Îmi spăl părul, îl dau cu gel, mă aranjez, îmi aleg hainele. Eu merg la manichiură şi pedichiură. Nu am prietenă acum, îmi place aşa. Am avut o iubită stabilă. Oricum, viitoarea mea prietenă trebuie să fie modestă, frumoasă şi îngrijită".

700 de euro pentru un bulldog englez
Jucătorul Universităţii Cluj şi-a cumpărat de curând un bulldog englez. Gicu a plătit 700 de euro pentru câinele achiziţionat din Ungaria. Butch are două luni şi doarme într-o cuşcă de pluş. "Mă aşteaptă acasă. E cuminte, nu distruge nimic, i-am cumpărat nişte jucării şi se distrează cu ele. Îl voi creşte la Alba Iulia", povesteşte Grozav, care are acasă, la Alba Iulia, şi un cocker spaniol, pe nume Lord.

"Suporterii ne dau forţă"
În meciurile în care a fost rezervă la "U" Cluj, Gicu a fost încântat de prestaţia galeriei Universităţii. "N-am întâlnit nici la Standard aşa suporteri fanatici, şi-ar da viaţa să-i fie bine Universităţii. Vreau să-i felicit pentru ce fac. De multe ori i-am urmărit de pe banca de rezerve. Îi auzeam, îmi venea să mă uit doar la ei. După golul primit cu Astra au continuat să cânte de parcă nu se întâmplase nimic, ne-au dat forţă", spune Grozav. Atacantul a fost lăudat recent de Mircea Cenan, cunoscut sub numele de R.J. "Ai ajuns vedetă! Eşti mai cunoscut decât mine la «U» Cluj", dezvăluie, amuzat, Gicu ce mesaj a primit de la unul dintre liderii peluzei. După ratarea uluitoare de la Târgu Mureş nu mai gândeşte negativ. "Îmi ziceam «Mamă, poate ne egalează ăştia!». Şi ne-au egalat. De atunci privesc lucrurile cu optimism".

"Ionuţ poate juca în Divizia A"
Fratele lui Gicu, Ionuţ, este mai mare cu un an decât fotbalistul Universităţii şi joacă pe postul de mijlocaş central la Unirea Alba Iulia. "Nu cred că a primit destule şanse. Ar putea să joace în Divizia A. Mi-a dat multe pase bune, aş vrea să mai joc cu el măcar la finalul carierei", a declarat Gicu. Ionuţ a primit şi prenumele tatălui, Valer. În schimb,Gicu mai are şi prenumele Teodor, ca să fie mulţumită şi mama, Teodora. Ambii părinţi lucrează la Winner's Club, baza sportivă a lui Cornel Ţălnar din apropierea Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Tatăl lui Gicu este director, iar mama e contabilă.

Standard i-a mobilat doar o cameră
La Liege, Gicu a locuit într-un apartament cu doua camere şi un living. Clubul Standard i-a plătit chiria de 650 de euro şi a mobilat doar camera fotbalistului. "Aveam un pat, un dulap şi două noptiere la mine în cameră. Restul mobilei l-am cumpărat eu. Un român din Alba Iulia m-a ajutat să-mi utilez casa. Belgienii sunt mai reci, iar în oraş vremea e schimbătoare, când ploua, când era soare. Întâlneam drogaţi la colţ de stradă. Deseori mergeam la cumpărături în Olanda, la Maastricht, care era la 25 de kilometri de Liege", mărturiseşte purtătorul tricoului cu numărul 77.

Juniori cu preparator fizic şi vestiar
Atacantul Universităţii Cluj a fost impresionat de condiţiile de pregătire din Belgia. "Standard are una dintre cele mai bune Academii din Europa. Fiecare dintre grupele de la 6 ani la 21 de ani are vestiar propriu şi preparator fizic. Nici nu se putea compara cu ce era la Alba Iulia. În România nu am întâlnit condiţii asemănătoare. Promovau mulţi juniori la echipa mare. După plecarea lui Bölöni am primit mai puţine şanse, erau susţinuţi copiii crescuţi de ei", povesteşte jucătorul care-l admiră pe Forlan şi e simpatizant al echipei Inter Milano.

CV Gheorghe Teodor Grozav
S-a născut pe 29 septembrie 1990
Post: Atacant
Înălţime: 1,83 m
Greutate: 78 kg
A jucat la echipele Unirea Alba Iulia (2007-2010), Standard Liege (2010-2011), "U" Cluj (2011-)

 

Etichete
Comenteaza