Hai cu golul! Dincolo de calcule şi speranţe, un lucru e clar: „U” trebuie să înscrie mai mult pentru a se salva

Hai cu golul! Dincolo de calcule şi speranţe, un lucru e clar: „U” trebuie să înscrie mai mult pentru a se salva
Cu patru etape înainte de finalul campionatului, "U" se află cu un punct sub linia peste care rămânerea în Liga I este posibilă. Ineficienţa este unul dintre motive.

Într-o eră a fotbalului românesc în care, supuse unor probleme financiare tot mai grave, echipele nu pot supraviețui fără banii veniți din drepturile de televizare ale primei ligi, o eventuală retrogradare poate duce chiar și la desființare. În atare condiții, primordial pentru orice formație este să obţină puncte. Cum altfel decât să marcheze goluri.

Duminică, „U" Cluj a reușit doar un rezultat de egalitate pe teren propriu împotriva unei mari contracandidate în această luptă pentru supraviețuire. Cu Gaz Metan Mediaș, clujenii au deschis scorul rapid, după care tot ce s-a putut vedea pe teren a fost o încercare de a păstra rezultatul. Acțiunile ofensive nu au avut consistența dorită, iar așezarea în teren a echipei lui Adrian Falub a fost una cu predilecție defensivă, astfel încât la final, tabela indica o singură reușită în dreptul gazdelor. Ghinionul unui henț în careu comis de Narcisse Bambara și astfel, al egalării, a venit în ultimele minute de joc, iar în clipele rămase din meci nimic nu a mai putut fi reparat.

Să ne întoarcem însă la golul marcat de „U" și totodată, să privim o statistică revelatoare din jocul echipei. „Șepcile roșii" au jucat opt partide pe teren propriu de la începutul anului calendaristic şi, din păcate, golul de duminică a fost doar al treilea marcat de echipă în tot acest timp! Pe lângă el, doar cu CFR Cluj și cu Rapid au mai reușit jucătorii să înscrie pe Cluj Arena, iar în niciun meci nu au făcut-o măcar de două ori.

Socotind toate partidele din campionat, „U" a marcat de 12 ori în 15 meciuri în fața propriilor suporteri, în toate cele 30 ale sezonului înscriind de 26 de ori - o eficiență mai bună în meciurile din deplasare.

Situaţia se vede cu ochiul liber în clasamentul golgheterilor: după ce anul trecut s-a clasat pe locul al doilea în topul naţional, Vali Lemnaru are acum doar trei reuşite. Mai eficienţi au fost Mengolo şi Nuno Viveiros, cu câte 4 reuşite. Preferat în avanposturi, Vlad Morar a marcat de două ori, iar Castillion - noul Kluivert, nu-i aşa? - a marcat o singură dată pentru "U".

Pe lângă aspectul pur competițional, lipsa eficienței mai aduce după sine alt element negativ: numărul mic de suporteri din tribune. Când echipa ta favorită nu marchează, e mai greu să îți faci curaj să mergi la meci. Suporteri înfocați vor fi mereu, dar clujenii mai puțin hotărâți nu vor lua parte la un spectacol modest și lipsit de esențial. Într-o luptă atât de crâncenă cum este cea din subsolul Ligii I în acest moment, orice formație are nevoie de încurajarea cât mai multor oameni la stadion.

Pe de altă parte, nu poate fi ignorat faptul că jocul defensiv - antrenorul Adrian Falub a preferat în ultimele meciuri o formulă cu cinci fundași de meserie - dă roade. „U" a reușit în cinci din cele opt meciuri jucate acasă în 2015 să nu primească gol, încasând 18 în întreg sezonul pe Cluj Arena, și 20 în deplasări. Oricum, vremurile când "U" lua câte trei goluri pe meci au apus, pentru moment.

Într-un final de campionat atât de încins și în care se joacă practic cu existența clubului pe masă, e nevoie ca echipa să înscrie mai mult. O medie de peste un gol pe partidă în meciurile rămase ar fi un deziderat pe care „U" Cluj trebuie să şi-l propună ca să mai spere să rămână în Liga I.

Etichete
Comenteaza