I se spune “Nemuritorul”

I se spune “Nemuritorul”
Ovidiu Hoban nu a renunţat la luptă nici în viaţă, nici pe terenul de sport.

Ovidiu Hoban s-a născut într-un an de neuitat pentru fotbalul maramureşean. În 1982, FC Baia Mare, inspirată de harul lui Viorel Mateianu, remiza cu Real Madrid în Dealul Florilor, iar în retur, pe Bernabeu, deschidea scorul prin Koller. Baia Mare a pierdut până la urmă, 2-5, dar au fost date suficiente pentru a se naşte cea mai frumoasă poveste din istoria "galben-albaştrilor". Ovidiu nu a jucat la echipa poreclită "Minerul". "Pe la 16 ani m-a cumpărat Blănuri Oradea, m-au remarcat la un turneu unde participasem cu liceul sportiv. Ioan Naom a venit acasă, la părinţi. Blănuri evolua în Divizia D, creştea jucători tineri şi dorea să promoveze. Preşedinte era Ionel Codoban, care ulterior mi-a fost şi impresar. A fost un moment greu pentru mine. Plecam la 200 de kilometri de părinţi, trebuia să mă descurc singur. Baia Mare a încercat să mă cumpere abia în 2005, când eram la Oradea. Iustin Balaj a considerat că suma cerută de bihoreni a fost prea mare", şi-a amintit Ovidiu.

Ataca şobolanii cu mătura

Mijlocaşul obişnuit să-şi protejeze echipa de musafirii nepoftiţi a fost obligat să-şi poarte singur de grijă încă din adolescenţă. Locuia în internat, într-o cameră cu patru paturi vechi şi saltele pătate. Nici mâncarea nu era grozavă. Din cauza condiţiilor mizerabile din cămin s-a îmbolnăvit grav. "Aveam 18 ani şi jumătate când am fost diagnosticat cu o infecţie a sângelui. Mi-au apărut furuncule care au ajuns la gradul de flegmon, adică s-au extins pe picioare, pe ceafă, pe gambă. M-am operat fără succes la Baia Mare şi Oradea. Când era extirpat un furuncul, rămânea o gaură uite aşa de mare (arată gura unei ceşcuţe de cafea - n. red.)). Luam antibiotice puternice, slăbeam 7 sau 8 kilograme pe lună. În două luni îmi reveneam, apoi o luam de la început, îmi apărea un alt furuncul", povesteşte fotbalistul momentele de cumpănă prin care a trecut. În nocturnă, se lupta cu şobolanii care mişunau prin internat. "Îi auzeam cum zgârie parchetul. Veneau şi câte trei deodată. Încercam să-i omorâm, eram înarmat cu o mătură. Am aflat ulterior că infecţia pe care am avut-o era provocată de condiţiile precare de igienă".

Salvat de un veterinar

Ovidiu a reuşit să se vindece în Germania, acolo unde semnase cu echipa de liga a V-a FK 1919 Clausen. Remarcaţi că e anul în care s-a înfiinţat şi Universitatea Cluj. În Germania l-a salvat un medic veterinar! "Am scăpat de flegmon la 20 de ani. Antrenorul era un român din Arad, Ştefan Naghi, iar socrul acestuia, domnul Radu, m-a ajutat. Poate ai să râzi, era medic veterinar, dar am auzit că înainte să plece din România ar fi fost doctor obişnuit. În Germania s-a specializat pe cai. «Hai să încercăm şi chestia asta», mi-a spus. Nu aveam nimic de pierdut. Cum m-a tratat? Mi-a tras sânge, l-a amestecat cu o substanţă necunoscută, apoi mi l-a injectat în burtă. De atunci nu am mai avut probleme, nu mi-a mai apărut nici un furuncul".

Antrenamentela 100%

Ovidiu nu a reuşit să se angajeze în Germania, unde câştiga 300 de euro pe lună, sumă la care se adăugau primele. Clubul îi asigura cazarea şi masa. "În România salariul era de 2,5 milioane de lei. La fiecare trei luni trebuia să-mi plătesc un drum în ţară, pentru că stăteam în Germania cu viză de turist. Poate voi mai juca în Germania la finalul carierei, e ţara unde poţi să te retragi liniştit". Experienţa germană l-a marcat. "Am devenit mai profesionist, am priceput că trebuie să fiu serios şi la antrenamente. Nemţii spun că, aşa cum te comporţi la antrenamente, aşa eşti şi în joc. Trebuie să dai 100%. Noi suntem cu 50 de ani în spatele Germaniei. Totul porneşte de la mentalitate. I-ai văzut pe cei de la Schalke cum atacau şi în minutul 90, deşi nu mai aveau nici o şansă? E vorba de respectul faţă de meserie, de tine însuţi. Dacă te respecţi pe tine, îi respecţi şi pe ceilalţi".

"Nu am trădat Mediaşul"

Nu consideră că a înşelat încrederea Mediaşului când a semnat cu "U" Cluj în ultimele şase luni ale contractului cu Gaz Metan. "Nu i-am trădat. Am aşteptat în zadar o ofertă. Au fost şapte ani frumoşi, aş fi vrut să rămân. Credeam că mai pot juca pentru Gaz Metan, să facem performanţă. Acum la Mediaş sunt probleme financiare. Am ales ce era mai bine pentru familia mea, asta după ce în vara trecută am avut o ofertă de la Dorinel Munteanu, dar Mediaşul nu m-a lăsat să plec. Gaz Metan primea 400.000 de euro, iar eu jucam cu Oţelul în Liga Campionilor. Mi-au spus că au nevoie de mine în Europa League. Am mai fost dorit de Rednic la Lankaran, dar nici acolo nu m-a lăsat domnul Cindrea. Medieşenii s-au supărat când am semnat cu Universitatea Cluj, dar viaţa merge înainte. Şi eu m-am supărat când am pierdut şansa să joc în Liga Campionilor", a continuat mijlocaşul care crede că Florian Walter va rămâne la Cluj. "Păi, nu a băgat atâţia bani ca să plece, nu? Va încerca la început să ajungă în cupele europene. Fanii m-au impresionat şi la Mediaş. Cântă tot timpul, cu FCM Târgu-Mureş ne-au impulsionat după pauză".

Doi ani cu dureri la glezna stângă

Hoban e jucătorul chemat să stingă focul. În Giuleşti, deşi era căzut, a respins un balon cu capul din gheata adversarului. "Acesta sunt eu. Voiam neapărat să iau mingea. Nu mi-e frică de accidentări, ele intervin mai des când ţi-e teamă. De ce ţi-e frică, nu scapi". Ovidiu joacă de doi ani cu dureri la glezna stângă. "Am suferit o accidentare la un meci cu Dinamo. Am dat repede gipsul jos, nu s-a vindecat cum trebuie. Anul trecut a recidivat. Nu mă tratez, rana o tratează timpul". Nu contează postul, "doar portar nu am jucat", e mereu pregătit să intervină, să-şi ajute colegii. "Pustai mi-a dat încredere, mi-a dat banderola, m-a folosit pe mai multe poziţii în teren. Am ajuns la concluzia că important e să joci, nu are importanţă postul, contează să prinzi echipa". Ce ar vrea să se scrie despre fotbalistul Hoban? "Să se scrie cine am fost, nu baliverne. Nu vreau ca presa să mă umfle, dar nici să mă înjosească". Îi respect dorinţa şi-l rog să-mi spună cum l-ar caracteriza pe mijlocaşul cu numărul 15 de la "U" Cluj. "E un fotbalist ambiţios". La Premiile Oscar ar putea candida pentru distincţia acordată celui mai bun actor într-un rol secundar. Pe gazon, când îl vedeţi că nu renunţă la nici o minge, sunt suficiente aplauzele.


CV OVIDIU ŞTEFAN HOBAN

Data naşterii: 27.12.1982
Locul naşterii: Baia Mare
A început fotbalul la 11 ani
Post: Mijlocaş defensiv
Numărul de pe tricou: 15
Înălţime: 1,83 m
Greutate: 81 kg
Primul antrenor: Dan Ioan
A jucat la:
FK 1919 Clausen (2002-2004, Germania V), Univ. Craiova (2004-2005),
FC Oradea (2005), Gaz Metan Mediaş (2005-2012), "U" Cluj (2012-)


Scurt portret

Ce-l enervează - "Nereuşitele, înfrângerile"
La ce nu poate renunţa
- "La familie". Are un băiat, Bogdan Ştefan, în vârstă de 3 ani. Pe 27 decembrie, de Sfântul Ştefan, sunt sărbătoriţi amândoi.
Afaceri - "Am avut un magazin de haine la Mediaş. L-am închis după ce s-a născut băiatul. Soţia se ocupa de magazin şi nu mai avea timp. Voi avea timp să găsesc o altă afacere."
Poreclă - "La Mediaş mi se spunea «Nemuritorul», fiindcă rar pierdeam vreun meci."
Planuri - "Aş vrea să devin antrenor. Voi începe şcoala anul acesta."
Hobby - "Îmi place să pescuiesc. Recordul meu e un somn de 6 kilograme. Voi merge şi pe lângă Cluj la pescuit împreună cu Achim."
Viaţă - "Ies extrem de rar în cluburi. Îmi place să glumesc. Nu mi-e teamă de nimic. Gândesc pozitiv."

Coşmarul Craiova

Jucătorul Universităţii Cluj nu-şi aminteşte cu plăcere sezonul petrecut în Bănie. "E o perioadă neagră, pe care am dat-o uitării. Suporterii erau fenomenali, dar lumea era rea. Trebuie să ai caracter puternic să reuşeşti. Eu nu eram copt când am ajuns la Craiova. Universitatea a retrogradat deşi avea un lot foarte bun. Au existat probleme financiare, am avut şi patru antrenori într-o săptămână. Universitatea nu o să dispară. Va veni altcineva şi va continua tradiţia".


"Neşu m-a inspirat"

Ovidiu a fost coleg cu Mihăiţă Neşu la Blănuri Oradea. "Are un caracter frumos. Era la fel şi atunci, nu-i era frică să se bată pentru minge. Îmi plăcea devotamentul lui. Poate că m-am inspirat şi eu un pic de la el. Am vorbit cu el după ce s-a accidentat, am ţinut legătura prin telefon sau cu ajutorul internetului. Nu m-a speriat ghinionul pe care l-a avut, ţi se poate întâmpla şi când mergi pe stradă", a spus mijlocaşul Universităţii Cluj.

 

"Debut dezastruos"

Hoban a debutat în 2004 în prima ligă, jucând pentru Universitatea Craiova într-un meci cu FC Naţional, pierdut de olteni cu 3-1. " Era suspendat Pleşan. Mi-au tremurat picioarele când Rednic m-a anunţat că voi fi titular. Nu am jucat bine, am fost schimbat la pauză. Am călcat pe minge, iar mai târziu am făcut un fault, iar de acolo a ieşit un gol al Naţionalului. A fost un debut dezastruos. Am ajuns în Bănie după ce am susţinut probe la două echipe din liga a treia germană, dar nu m-am înţeles la bani. Când am venit la Craiova aveam 82 de kilograme, iar Rednic mi-a cerut să ajung la 76. Erau alte cerinţe în prima ligă din ţară faţă de liga a V-a din Germania. Domnului Rednic i-a plăcut de mine, dar eram la concurenţă cu Pleşan", a mărturisit Ovidiu.

 

I-au subestimat pe austrieci

Ovidiu regretă că Mediaşul nu a prins grupele din Europa League. "Am fost foarte aproape să o eliminăm pe Austria Viena. Dacă am fi jucat mai curajos în tur, ne-am fi calificat. I-am luat de sus, ne vedeam învingători, doar eliminasem înainte pe Mainz. Am întâlnit o echipă agresivă, iar noi nu eram potenţi fizic, aveam un lot restrâns. Sunt fericit că am adus puncte României", a declarat Hoban, golgeterul formaţiei Gaz Metan în Europa, cu două goluri, la fel ca iordanianul Bawab. Hoban a înscris în meciurile retur cu KuPS (Finlanda) şi Austria Viena.


0
e cifra cartonaşelor roşii din palmaresul mijlocaşului defensiv Hoban.


34 de meciuri

a jucat Hoban pentru Mediaş în sezonul 2008-2009.


125.000 de euro
inclusiv TVA, a plătit "U" pentru Hoban.

 

 

Etichete
Comenteaza