Ioan Ovidiu Sabău: „Nu pot să fiu indiferent"

Ioan Ovidiu Sabău: „Nu pot să fiu indiferent
Ioan Ovidiu Sabău l-a vizitat pe primarul Emil Boc pentru a discuta despre Universitatea Cluj.

Ioan Ovidiu Sabău a fost invitatul emisiunii „Fără Fileu" de luni. Inevitabil, discuţia de la Realitatea FM Cluj a avut în prim plan subiectul Universitatea Cluj. Într-un moment când Marius Popescu este obligat să mizeze pe juniori, „Moţul" şi-a amintit că în fiecare luni avea un antrenament special pentru jucătorii tineri. Acel program de individualizare i-a ajutat să debuteze la vârste fragede pe Florescu, Cociş sau Abrudan. Întrebările primite de la ascultători au avut un numitor comun: Ar fi dispus fostul mijlocaş al „Şepcilor Roşii" să intre în joc într-o perioadă în care nu există nici o plasă de siguranţă în afara afecţiunii suporterilor? „Moţul" a mărturisit că l-a căutat din proprie iniţiativă pe Emil Boc. Nu a primit informaţii utile, dar a rămas cu impresia că edilul s-ar implica să salveze echipa. Ar putea fi un punct de plecare în recalibrarea relaţiei cu fanii, e nevoie acum de solidaritate, de strângere a rândurilor. Lui Sabău îi pasă. Sunteţi mulţi care îi împărtăşiţi sentimentele, iar împreună puteţi fi o forţă.

Un suporter te întreabă dacă te-ai implica, în condiţiile actuale, să-l ajuţi pe Marius Popescu.

Am venit într-un moment mult mai greu decât acesta. Am venit în Divizia C, când nu aveam absolut nimic. Această echipă era abandonată de toată lumea, era plină de datorii. Am fost criticat că am luat această decizie, eram jucător de echipă naţională, jucam la Rapid. Echipa la care ţin foarte mult avea nevoie de ajutorul meu şi am venit. Pot să o fac şi în acest moment, pe Marius îl cunosc foarte bine, este un om deosebit, am lucrat cu el.

„M-aş implica dacă sunt serioşi"

Ai fi tentat să te implici dacă ţi s-ar propune?

Nu vreau să mă propun, dar, dacă aş vedea că într-adevăr sunt oameni serioşi, care încearcă să ajute această echipă, m-aş implica din tot sufletul.

Asta înseamnă că nu trebuie să mai fie conducerea actuală.

Nu ştiu, nu-i cunosc.

Văzând situaţia Universităţii, nu putem să-i considerăm oameni serioşi.

Să fie oameni serioşi, în sensul să se gândească la binele acestei echipe.

Te-ai vedea ca un manager?

Da, ca manager, să sprijin antrenorul, să reorganizez echipa.

Un fel de director tehnic?

Cam pe acolo, da. Poate că în această postură m-aş angaja. Nu aş accepta funcţia de antrenor în acest moment.

„L-am încurajat pe Boc să ajute echipa"

Un alt mesaj de la un cititor al ziarului ZIUA de CLUJ, care semnează „Antipolitrucul": „Nu cred că Neluţu poate rămâne impasibil la situaţia gravă în care se află "U" în acest moment. Întrebarea este dacă s-ar alătura unui demers alături de foşti şi actuali sportivi exponenţiali ai clubului, personalităţi ale oraşului pentru care "U" a rămas un simbol al acestei urbe si chiar al Ardealului. Iar dacă raspunsul este pozitiv, cine crede că ar putea da startul unui asemenea demers astfel incât să capteze toate energiile care să rupă toate piedicile care i se pun acestui club" .

Eu m-aş implica fără nici o rezervă. Deocamdată nu se cunoaşte situaţia clubului şi probabil că din acest motiv nimeni nu poate să se implice. Nu se cunosc datoriile, nu se ştie cât doreşte patronul pentru echipă. Eu am făcut deja demersurile, am avut o discuţie cu domnul primar Boc. Am sunat la uşa domnului primar şi m-am interesat de situaţia echipei.

 

Ce ţi-a spus?

Mi-a spus că nu se cunoaşte situaţia clubului, dar când se va cunoaşte exact, el se va implica total. Este echipa simbol a oraşului, a Transilvaniei, dacă vreţi, şi trebuie ajutată.

La poveşti e campion.

Eu vă spun ce mi-a transmis.

Când a avut loc discuţia?

A avut loc acum o săptămână.

Şi ai fost singur?

Singur, da. Am fost mai mult pentru a cunoaşte situaţia şi a-l încuraja pe domnul Boc să facă ceva să ajute această echipă. Dacă nu se va implica, aşa cum a început şi e deja foarte târziu, nu există nici o şansă ca Universitatea să se salveze.

„Nu cunoaşte situaţia"

Crezi că e interesat? Ce impresie ţi-a lăsat?

O impresie foarte bună.

Senzaţia e că driblează această răspundere pe care o are.

Nu poate probabil să-şi ia un angajament, nu poate să promită.

Nici măcar nu explică, nu prezintă contractul cu Florian Walter.

Probabil că nu are pe ce să lucreze. Ce explicaţii, dacă el nu cunoaşte exact situaţia? E o părere personală din discuţia pe care am avut-o. Nu se cunoaşte dacă se doreşte sau nu se doreşte vânzarea clubului, ce datorii are echipa. Nu poate să ia iniţiativa, nu poate discuta cu nimeni. Eu dacă merg să cumpăr clubul mă interesează cât costă, care sunt datoriile, care este averea acestui club. Doar să ne dăm cu presupusul, ar fi, ce se întâmplă, nu putem. Dacă nu ai nişte documente la mână, e foarte greu să-ţi facă cineva vreo ofertă. Am înţeles că s-au făcut nişte oferte interesante, dar acei oameni aşteaptă nişte rezultate.

Sincer, nu ştiu cât de reale sunt ofertele. S-au tot perindat peţitorii pe la „U" Cluj şi, din diverse motive, toate tranzacţiile au căzut. Cel mai important motiv ar fi cel financiar, s-a descoperit că datoriile sunt mult mai mari decât se anunţa.

Cel care vine nu vrea să aibă datorii foarte mari. E conştient că va trebui să plătească o anumită sumă, sunt nişte datorii ce trebuie plătite. Apoi omul îşi face un buget, cât l-ar costa o echipă în liga întâi. Cine va veni să ia Universitatea, cu siguranţă va fi un om care are bani.

„Nu contează banii, ci condiţiile în care munceşti"

Un cititor al ziarului ZIUA de CLUJ te întreabă pe cine ai coopta în demersul de a ajuta Universitatea?

Din punct de vedere financiar, cred că în acest moment cel mai util ar fi să ne facem un abonament pentru retur. Eu sunt dornic să ajut această echipă. Dacă am face 15.000-20.000 de abonamente până în vară, cred că am putea salva Universitatea din punct de vedere financiar.

Intervine o altă discuţie. Nu ştii dacă banii ajung la Universitatea sau la Petrolul Ploieşti, o altă echipă din prima ligă.

Delegăm o persoană care să meargă să plătească jucătorii (râde).

Să înţeleg că te interesează situaţia Universităţii, ai şi avut o discuţie cu primarul.

Sunt de aici, sunt produsul acestui oraş, acestei echipe, nu pot să fiu indiferent.Sigur, atât cât pot să fac, cât pot să mă implic. Nu sunt indiferent la situaţia echipei care m-a format, la care ţin cel mai mult.

Dacă ţi s-ar oferi acum funcţia de director tehnic, nu ţi-ar putea promite nici o sumă.

Bine, dar eu, când am venit la Universitatea, am renunţat la foarte mulţi bani. Aici nu vorbim de bani, ci de condiţiile în care poţi să munceşti. Acest lucru e cel mai important pentru mine, ca să mă implic.

La fel era situaţia şi când te-ai întors de la Rapid?

Nu aveam nimic atunci, nici jucători, toţi erau plecaţi. Nu ne primea nimeni la bazele sportive, nu aveam terenuri de antrenament, mingi, echipamente.

Şi atunci Clujul era la fel de insensibil la problemele Universităţii?

La fel, la fel. Atunci singurii care se implicau erau domnii Ştefan Dimitriu şi Ioan Rus. Domnul Rus s-a implicat foarte mult în acea perioadă şi a încercat să menţină un echilibru, atât cât avea dânsul timp. Şi domnul Rus a ajutat cu bani echipa, aşa cum am făcut şi eu. Nu ştiu dacă fac bine că spun, sper să nu se supere, domnul Rus a venit pe teren şi a dat o sumă consistentă de bani, din buzunarul propriu, pentru a plăti salariile jucătorilor.

Motivele pentru care s-a fisurat relaţia cu fanii Universităţii şi explicaţiile lui Sabău

PLECAREA DIN 2001

"Am fost ajutat, între ghilimele, să plec de la Universitatea. Eu am arătat că ţin foarte mult la «U» Cluj, dar am fost forţat să plec. Eram judecat toată ziua prin şedinţe de oameni care acum au dispărut din fotbal. Nu mai făceam faţă. E cel mai mare regret că nu am putut să duc la sfârşit acest proiect. Nu ştiam să jonglez cu oamenii, nu eram descurcăreţ"

PROMOVAREA CFR-ului în 2004 -

Remiza obţinută de Mediaş la Petroşani

"Era un meci la care nu mă puteam gândi vreodată că nu pierd cu ce echipă aveam atunci la Mediaş! Nu vreau să fiu răutăcios, dar jucătorii Jiului nu au avut ocazii de gol. Eu ce să fac, să mă duc la jucători să le spun să piardă? N-am făcut aşa ceva niciodată. Bun, şi care e vina mea? Trebuia să mă duc la jucători să le zic să piardă? Păi, atunci trebuia să-mi iau carnetul şi să abandonez cariera de antrenor. Nu puteam să mă compromit. Suporterii au fost foarte-foarte supăraţi"

RETRAGEREA DIN GRUIA ÎN 2007

"Meciul era organizat de Gică Popescu. Eu, între timp, am avut o discuţie cu doamna Uifăleanu. "Neluţu, avem probleme, ne dau afară din casă, ajută-ne!". Fostul meu antrenor Uifăleanu era şi foarte bolnav. A venit Gică Popescu şi mi-a spus că a organizat meciul cu Olanda la Cluj, în scop caritabil. "Măi, Gică, îţi dai seama ce probleme am dacă îmi fac retragerea acolo?". "Măi, Neluţule, vor veni şi suporterii Universităţii acolo. Nu e un meci pentru CFR, e un meci caritabil. Ce fac zidurile alea? Nouă ne trebuie un loc unde să jucăm. Tu eşti de acolo, dacă anunţăm retragerea ta, vin mai mulţi oameni". I-am zis că vin, dar cu o condiţie. Banii ce se vor strânge la licitaţia tricoului meu, dacă nu se vor aduna 50.000-60.000 de euro, să completeze suma să putem să-i luăm o casă lui Uifăleanu. S-au strâns în jur de 60.000 de euro şi i-au fost viraţi doamnei Uifăleanu. Pentru asta să fie jignit un om care ţine la clubul ăsta, care a reprezentat peste tot Universitatea? Să ajungă să râdă lumea de noi!"

CV Ioan Ovidiu Sabău

l S-a născut pe 12 februarie 1968 la Valea Florilor (jud. Cluj)

l A jucat la "U" Cluj (1985-1988, 2000-2001), ASA Tg. Mureş (1988), Dinamo (1988-1990), Feyenoord (1990-1992), Brescia (1992-1996, 1997-1998), Reggiana (1996-1997), Rapid (1998-2000, 2001-2003), Gaz Metan (2004-2005)

l Selecţii la Naţională - 55/8 goluri

l A fost declarat în 1993 cel mai bun mijlocaş dreapta din Serie A

l A participat la Campionatul Mondial din 1990 şi la Euro 1996

 

 

 

 

Etichete
Comenteaza