Liga I se lăfăie în bani publici, Primăria Cluj-Napoca nu are „cadru legal"

Liga I se lăfăie în bani publici, Primăria Cluj-Napoca nu are „cadru legal
Universitatea şi CFR sunt printre puţinele echipe din prima ligă care nu au primit nici un leu de la bugetul local în ultimele sezoane. Prin comparaţie, mai bine din jumătate din cluburile din Liga I au susţinere puternică de la bugetul de stat.

Universitatea Cluj a primit, in extremis, licenţa ca urmare a deciziei Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, iar acum se pregăteşte pentru noul sezon. Echipa „studenţilor", la fel ca şi concitadina CFR, se bazează exclusiv pe fonduri proprii în susţinerea activitiăţii, cele două cluburi fiind tăiate de pe lista alocărilor de la bugetul local din simplul fapt că municipalitatea nu găseşte „cadrul legal". În tot acest timp, 12 dintre cluburile care au activat în sezonul trecut în prima ligă sau au promovat în vară sunt susţinute aproape în exclusivitate din bugete locale sau de instituţii de stat.

„E un moment zero pentru Universitatea Cluj", au spus oficialii „Şepcilor roşii" imediat după ce au primit vestea cea mare de la Lausanne. „Sperăm ca acum să ne punem la masă cu autorităţile locale, să vedem cum putem colabora. Suntem singurul club care nu a primit nimic de patru ani din partea oraşului. După 94 de ani, „U" nu a fost ajutat susţinut nici măcar cu un sediu de club. Se pare că numai în Cluj nu există cadru legal", a spus Ioan Mărginean, administratorul special al „Şepcilor roşii". În realitate, Consiliul Local şi Primăria din Cluj-Napoca au sistat alocările către cele două cluburi de fotbal în urmă cu mai bine de trei ani, din cauza unei legi care nu-i permite susţinerea financiară a două entităţi sportive din aceaşi ramură. Cum CL e acţionar atât la „U", cât şi la CFR, situaţia e într-un blocaj permanent. Primarul Emil Boc a declarat în repetate rânduri că are pregătit câte un milion de lei pentru fiecare din cele două cluburi, însă nu poate da drumul alocării. Chiar miercuri, edilul a făcut o declaraţie publică estimând că în luna septembrie se va modifica legea. Boc a vorbit şi el de „momentul zero" în care se află clubul „Şepcilor roşii". „Fac un ultim apel către parlamentarii de Cluj, indiferent de culoarea politică, să susţină în Parlament modificarea legii, în septmebrie. Universitatea şi-a câştigat cu greu dreptul de a rămâne în Liga I, în primul rând prin forţa jucătorilor, dar şi prin efortul organizatoric de a câştiga procesul la TAS. Ar fi bine ca fiecare să pună umărul să ajute, suntem într-un moment zero", a spus şi primarul.

Totuşi, autorităţile locale din alte municipii importante de pe harta Ligii I au găsit metoda legală de a acorda finanţare cluburilor sportive. La Ploieşti, Consiliul Local a votat un proiect de hotărâre prin care clubul Petrolul este premiat cu aproximativ trei milioane de euro dacă obţine Cupa României şi se clasează între primele 3 echipe în prima ligă. Municipalitatea va vira respectiva sumă către fundaţia „Lupii Galbeni", după cum au explicat oficialii prahoveni, iar respectiva entitate va redirecţiona banii către echipă. „Acesta e mecanismul prin care sunt susţinute toate cluburile din Liga I de către primării, nu prin alocări directe. La Iaşi s-au alocat de către Primărie peste şase milioane de euro în ultimii 2-3 ani, la Năvodari se dau aproape 1,5 milioane de euro, doar la Cluj nu se poate", a spus o persoană din cadrul clubului Universitatea Cluj.

Cel mai recent exemplu în ceea ce priveşte susţinerea masivă a fotbalului de către Primării vine din Liga a II-a. Chiar ieri, Consiliul Local Târgu-Mureş urma să voteze un proiect de hotărâre prin care echipa din liga secundă antrenată de Edi Iordănescu primeşte aproximativ opt milioane de lei de la bugetul local. Informaţia a fost comentată pe blogul personal de către Cătălin Tolontan, redactorul şef al Gazetei Sporturilor. Conform unei analize publicate de către GSP în această săptămână, opt cluburi din prima ligă, plus cele patru care au retrogradat în sezonul trecut sunt susţinute ori din banii municipalităţii ori de către instituţii de stat. Din această ultimă categorie fac parte Gaz Metan Mediaş, susţinută financiar de Transgaz - Romgaz, şi Pandurii Târgu Jiu, club pentru care cotizează Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. De altfel, mai mulţi poliţişti şi comisari ai Gărzii Financiare din Gorj au descins miercuri la sediul clubului gorjean pentru a verifica o serie de acte financiar-contabile, în baza unei plângeri depuse de către conducerea Complexului Energetic Oltenia. Acţiunea vine după ce un control al Curţii de Conturi a stabilit că actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia trebuie să recupereze de la club 18,8 milioane de lei.

Cât încasează de la bugetul de stat cluburile din prima divizie

Conform analizei publicate de Gazeta Sporturilor, formaţiile din prima ligă încasează până la 5 milioane de euro din bani publici, după cum urmează:

Pandurii: cinci milioane de euro de la Complexul Energetic Oltenia
Petrolul: trei milioane de euro din partea Primăriei pentru îndeplinirea obiectivelor din sezonul trecut.
Gaz Metan: Romgaz şi Transgaz au alocat aproximativ 2,5 milioane de euro pentru echipă în sezonul trecut.
Ceahlăul: Gheorghe Ştefan, primarul din Piatra-Neamţ, este preşedintele clubului.
Concordia: Aceaşi situaţie ca şi la Ceahlăul, cu primarul Mircea Minea conducând clubul.
ACS Poli Timişoara: Timişorenii au anunţat pe site-ul oficial că Primăria şi Consiliul Judeţean susţin echipa cu aproximativ şapte milioane de lei pentru acest sezon.
Săgeata Năvodari: Nou-promovata a primit din partea autorităţilor locale suma de 1,5 milioane de euro.
FC Botoşani: Consiliul Judeţean a alocat în urmă cu trei săptămâni aproape 250.000 de euro pentru clubul proaspăt promovat.
Corona Braşov: Echipa înfinţată de autorităţile locale în urmă cu trei ani se bazează strict pe fondurile alocate de către Consiliul Local. Iniţiativa a stârnit reacţia celor de la FC Braşov, echipă care nu s-a bucurat de acelaşi tratament.
CSMS Iaşi: Ieşenii retrogradaţi de pe penultimul loc au beneficiat de peste 2,5 milioane de euro de la Consiliul Local.
CS Severin: Autorităţile din Turnu Severin au fost principalul susţinător pe plan financiar al retrogradatei.
Gloria Bistriţa: Cea de-a treia retrogradată îşi va vinde baza de pregătire şi stadionul către Primărie.

 

Comenteaza