“Lumea se teme de Universitatea”

“Lumea se teme de Universitatea”
Portarul Mircea Bornescu, proaspăta achiziţie a “Şepcilor roşii”, se prezintă suporterilor şi e convins că noua sa echipă poate prinde cupele europene.

Nu-l strigaţi "Pepe"! Nu-i place porecla primită la Craiova. El e Mircea, mai precis Mircea Bornescu, noul portar al Universităţii Cluj. Încă nu a reuşit să cunoască oraşul, dar şi-a făcut primul prieten în vestiar. Lukasz Szukala e ghidul lui Mircea prin Cluj. E fericit că a ajuns lângă o nouă peluză fierbinte. A avut întotdeauna o relaţie specială cu suporterii, e primul care merge să-i salute pe fani. La "U", galeria a indicat mereu unde este Nordul, iar Bornescu promite să-şi ajute echipa să nu se mai abată de la drumul ce duce în Europa League.

ZIUA de CLUJ: Ai practicat boxul, eşti fiul Petre Bornescu, fost vicecampion mondial de juniori. Care era lovitura preferată?
Mircea Bornescu: Directa de dreapta. Asta numai în particular, când mă antrenez.

Ţi-e mai uşor când boxezi o minge?
Da, pentru că tehnica e aceeaşi. Boxul m-a ajutat foarte mult. Cred că orice sport te ajută. Pe mine m-a ajutat să intru mai uşor într-un anumit ritm, să mă obişnuiesc cu viaţa de sportiv, m-a educat.

"Nu oricine poate deveni portar"

De ce ai renunţat la box?
Asta a fost chemarea mea. Nu-mi place violenţa. Dacă nu sunt nevoit, nu agreez astfel de confruntări. Cred că la fotbal, în special în cazul portarului, îţi trebuie o anumită chemare. Nu oricine poate deveni portar. Fotbalişti mai sunt, dar portarii de calitate sunt rari.

Ai făcut şi un alt sport?
Judo, dar foarte puţin.

Ai învăţat doar căderile.
Da, nu se poate pune că am făcut judo. Am făcut doar două-trei luni.

Sora ta era mai arţăgoasă?
Da, cred că Emilia ar fi trebuit să fie băiat. E cu patru ani mai mică decât mine. A făcut handbal de performanţă la CSS 2 Bucureşti. Nu mai joacă, a avut probleme de sănătate şi nu a mai continuat după ce a terminat junioratul.

Cum a fost copilăria în Pantelimon?
Mi-aş dori ca şi băiatul meu să aibă parte de copilăria pe care am avut-o eu. Nu cred că e posibil, ţinând cont că azi majoritatea copiilor se îndreaptă spre calculatoare, nu mai petrec mult timp în aer liber. De dimineaţă până seară eram afară, mai ales în vacanţă. Umblam, ne jucam toate jocurile posibile. Era cea mai mare bucurie când ne strângeam toţi, 50-60 de copii. Ne aducem aminte şi peste ani, când ne întâlnim, de copilărie. Am păstrat legătura cu ei.

Pepe şi Paraziţii

De unde vine porecla "Pepe"?
Craiovenii au avut iniţiativa. Când am semnat cu Universitatea Craiova aveam părul lung şi au considerat că semăn cu Pepe.

Cu solistul Pepe?
Da, cu el. Nu m-am întâlnit niciodată cu Pepe. Nu mi-a plăcut porecla. Numele meu este Mircea şi aşa vreau să mă strige lumea. N-am avut ce să fac, nu te poţi certa cu presa! (râde).

Ai avut şi o altă poreclă?
Nu, nici una.

Ce muzică asculţi?
Îmi place foarte mult să ascult Paraziţii, consider că au un mesaj social pozitiv. Ascult orice gen de muzică, în funcţie de starea în care sunt. Îmi place şi Prodigy.

"Aleg un colţ şi trag"


Te-ai remarcat la Craiova ca un foarte bun executant de penalty-uri. Îţi alegeai un colţ unde să baţi?
Dacă execuţi bine, este foarte greu ca portarul să apere. Îmi alegeam un colţ şi încercam să bat cât mai bine în acel colţ. Dacă voi fi nevoit sau mi se va cere, voi bate şi la "U" Cluj penalty-uri.

Ai încercat să execuţi şi lovituri libere?
Doar la antrenamente.

Ca portar, cum aperi o lovitură de pedeapsă?
Trebuie să ai noroc şi inspiraţie. Azi te mai şi informezi. Ideea e să-l faci pe adversar să bată unde vrei tu. Sunt diferite tertipuri, să-l aduci în poziţia care îţi convine.

De ce ai plâns când ai plecat de la Craiova?
Nu mi-a căzut bine. Nu am vrut să plec. Aveam opt ani de când eram în Craiova, am jucat şi la Extensiv, şi mi-a fost foarte greu să mă despart de Universitatea. A urmat o perioadă foarte grea pentru mine din punct de vedere emoţional.

Te-ai antrenat câteva luni la ProRapid.
Am avut noroc că am mers la Rapid, o echipă care m-a adoptat foarte repede.

Rapid e şi echipa ta de suflet.
Alături de Universitatea Craiova.

Asta o spui pentru că ai jucat şi la Craiova.
Nu, n-aş putea să aleg între cele două echipe. Mama ţinea cu Universitatea Craiova, tata ţinea cu Rapid. Ideea e că am petrecut atât de multe momente plăcute la Craiova, încât niciodată în viaţa mea n-aş putea să spun că o iubesc pe una mai mult decât pe alta. Ar însemna să trădez suporterii care m-au iubit în Craiova, unde toţi oamenii pe care i-am cunoscut s-au purtat minunat cu mine. Ca să spun că iubesc doar Craiova, aş fi fals, ar însemna să trădez dragostea suporterilor rapidişti.

"Gheară mi-a dat sfaturi bune"

Cum e să fii din nou tătic? Vei avea încă un băieţel în iunie.
E foarte bine. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că totul e foarte bine.

Cum îl va chema?
Sunt mai multe nume, urmează să găsesc numele potrivit.

Naş va fi tot Nicu Gheară? Cum e Gheară între prieteni?
Da, tot Nicu Gheară va fi naş. Este un om extraordinar. De fiecare dată când am avut o problemă şi l-am sunat m-a învăţat doar lucruri bune. Tot timpul m-a învăţat să aleg calea corectă. I-am cerut multe sfaturi în viaţă. Îi mulţumesc că a fost alături de mine tot timpul.
"Nu sunt animal"

La Cluj te-ai putea reîntâlni cu Coroian, pe care l-ai accidentat grav, i-ai rupt patru coaste într-un meci Gloria -Craiova din 2007.
Nu l-am mai întâlnit de atunci. A fost o întâmplare nefericită. Nici un fotbalist nu doreşte să lovească intenţionat un adversar. Mi-a părut foarte rău, eram prieteni.

Aţi fost colegi la FC Naţional.
Exact. Au fost anumite declaraţii după accidentare, care m-au deranjat foarte mult.

Coroian te-a acuzat că l-ai lovit intenţionat.
Dacă un sportiv din lumea asta are intenţia să lovească alt sportiv înseamnă că nu mai e sportiv, nu mai e om. Poate fi catalogat drept un "animal".

Ai avut o concurenţă dură cu Dani Coman la Rapid. Şi la Cluj te vei bate cu un alt portar de valoare, Marius Popa.
A fost o concurenţă corectă, n-am avut nimic de împărţit cu Dani. Au fost alte persoane care s-au interpus între noi şi au încercat să ne destabilizeze relaţia.

Din conducere?
Nu are importanţă. Eu sunt un tip foarte orgolios. Dacă am dreptate, nu pot să recunosc că nu am dreptate. Spun ce gândesc şi aşa am deranjat foarte multă lume. Sunt convins că la Cluj va fi o concurenţă corectă.

De ce?
Pentru că sunt altfel de oameni.

Cum te-ai descrie ca jucător?
Sunt un jucător care dau 100% pe teren indiferent cu cine joc.

Ce portari admiri?
Nu am preferinţe, îmi place să iau de la fiecare câte ceva.

Nu ai fost impresariat de fraţii Becali?
Nu am lucrat cu fraţii Becali. Portarii nu prea sunt căutaţi în România, foarte puţini se transferă în străinătate. Impresarul meu e Anamaria Prodan, e drăcoasă, se bate pentru drepturile jucătorilor indiferent de situaţie.

"Am jucat cu suporteri adevăraţi"

Ce ştiai de "U" Cluj înainte să vii?
"U" e o echipă de tradiţie, tot timpul a avut jucători buni. Am jucat şi în liga secundă împotriva lor, când eram la Extensiv sau la Alba. Mă bucur că a ajuns acolo unde-i este locul, e o echipă puternică, de care toată lumea se teme.

Vei avea şi aici o peluză fierbinte.
Da (râde). Dumnezeu mi-a oferit şansa de a juca la echipe cu suporteri adevăraţi, care iubesc fotbalul şi îşi iubesc echipa. Ştiu că e foarte important meciul cu CFR.

"U" are şanse să prindă cupele europene?
Cu siguranţă, pentru că s-au adus jucători buni şi în momentul când se vor închega în echipă Universitatea va deveni foarte puternică.

Ai reuşit să-ţi recuperezi maşina de la poliţie? Am citit că în noiembrie poliţia ţi-a luat maşina, un Audi Q7, pentru că erau suspiciuni că era furată.
Am recuperat-o. A fost doar o neînţelegere, o pun pe seama unui exces de zel al poliţiei. Au vrut să-i facă un pic de reclamă. Vezi, Doamne, au mai rezolvat un caz.

Vrei să mai joci şi afară după ce termini contractul cu "U"? Ai avut o experienţă scurtă la Kavala.
Nu mă gândesc la asta. Am regretat că am stat doar patru luni la Kavala, ştiam că era posibilitatea să retrogradeze. Niciodată să nu ai încredere în darurile grecilor. Nu mă gândesc la un transfer extern, mă gândesc la ce am de făcut mâine şi în zilele următoare ca să-mi ajut noua echipă, Universitatea Cluj.

CV

S-a născut pe 3 mai 1980
Locul naşterii: Bucureşti
Postul: Portar
A jucat la Juventus Bucureşti (1999-2000), Unirea Alba Iulia (2000-2002), Extensiv (20002-2004), FC Caracal (2004-2005), Universitatea Craiova (2005-2009), Rapid (2009-2011), Kavala (2011), Petrolul (2011).
A înscris 13 goluri
E fiul lui Petre Bornescu, fost vicecampion mondial şi vicecampion european la box.

 

Comenteaza