Majorarea de capital de la Universitatea, consfinţită de instanţă

Majorarea de capital de la Universitatea, consfinţită de instanţă
Finanţatorul Universităţii Cluj, Florian Walter (foto), şi-a majorat capitalul social de la 51 la 96,8%, ca urmare a unei decizii irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Aceasta a respins acţiunea societăţii Intop Construction de anulare a hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) de la Universitatea Cluj, prin care s-a decis majorarea de capital.

După ce în primele două faze ale procesului Universitatea Cluj a pierdut, ÎCCJ a decis irevocabil să respingă acţiunea firmei Intop Construction, acţionar minoritar la clubul de fotbal. "Admite recursul declarat de pârâtul SCS Fotbal Club Universitatea Cluj SA Cluj-Napoca împotriva deciziei civile nr. 49 din 15 martie 2011 pronunţată de Curtea de Apel Cluj - Secţia Comercială, Contencios Administrativ şi Fiscal, pe care o modifică şi în consecinţă: Admite apelul declarat de pârât împotriva sentinţei comerciale nr. 874/CC din 5 noiembrie 2010 a Tribunalului Comercial Cluj, pe care o schimbă în întregime, în sensul că respinge acţiunea formulată de reclamanta SC Intop Construction SRL Bucureşti. Irevocabilă", se arată în minuta deciziei ÎCCJ. "Am depus în dosar o decizie a instanţei supreme dintr-un proces similar, prin care a fost aprobată o majorare de capital prin conversia unei datorii în acţiuni", a declarat avocata Laura Sporiş, cea care a reprezentat clubul.

Florian Walter şi-a majorat capitalul prin AGA din iunie, de la 51 la 96,8%, prin covertirea în acţiuni a unei datorii de 3 milioane de lei pe care societatea FC Universitatea o avea faţă de el. Majorarea a fost atacată de către acţionarul minoritar Intop Construction SRL la Tribunalul Comercial, care a dat prima sentinţă în acest caz. Instanţa Tribunalului Comercial a apreciat că datoria pe care clubul o are către Florian Walter nu poate fi convertită în acţiuni. Avocaţii clubului de fotbal au explicat că "în literatura de specialitate s-a arătat că mărirea capitalului social al unei societăţi pe acţiuni se poate realiza prin noi aporturi sau fără noi aporturi", ultima variantă fiind cunoscută ca "autofinanţare".

După ce a dat în judecată Universitatea, compania Intop a anunţat că scoate la vânzare acţiunile pe care le deţine la clubul clujean. Numai că în anunţ se preciza că se vinde pachetul de 13% din capital, atât cât deţinea Intop înainte de majorarea lui Walter. Preţul cerut a fost de 2.966.990 de lei.

 

 

Comenteaza