Note mici la purtare

Note mici la purtare
Ilie Lazăr i-a criticat dur pe Beto, Cadu şi Bornescu şi a pledat pentru respectul faţă de adversar şi faţă de spiritul jocului.

Era fanul Universităţii, dar s-a lansat în fotbal la CFR. A început târziu sportul de performanţă şi s-a străduit să recupereze timpul pierdut. A jucat cu Gloria Bistriţa în cupele europene, a marcat în poarta Fiorentinei. Acesta a fost momentul cel mai mediatiazat al atacantului descoperit de Nae Chişu la "Daciadă". Drept mulţumire pentru şansa primită, Ilie Lazăr a ridicat o mănăstire la Cristorel.

Clubul "Ilie Lazăr"

Anii au trecut, azi joacă doar miuţe cu prietenii. Predă educaţie fizică şi încearcă să-şi educe elevii, să le prezinte valorile sportului. Din luna iulie va deschide Clubul Sportiv "Ilie Lazăr". "Voi începe cu o grupă de copii născuţi în 2005, cred că vor fi 14-16 puşti, printre care şi băiatul meu, Sofian. Nu le voi cere nici o taxă părinţilor, eu fac fotbal din plăcere. Doar dacă părinţii vor solicita să înscriu echipa în campionat, atunci ar trebui acoperite nişte costuri. Altfel, totul e gratuit. Cu terenurile mă descurc, voi face antrenamentele la baza «Farmec» şi la Liceul «Bălcescu»", a mărturisit Ilie.

"Ţin cu clujenii"

Ilie Lazăr priveşte derby-ul dintre "U" Cluj şi CFR cu ochiul critic al profesorului de sport. " Pledez pentru sportivitate maximă. Meciul trebuie câştigat doar pe teren, cu atenţie şi determinare. La şcoală le arăt elevilor şi exemplele negative din fotbal. Vreau să înveţe ce înseamnă sportivitatea. Altfel, nu poţi să progresezi. Nu sunt de acord nici cu jucătorii care se vaită, se milogesc, îşi lovesc adversarul pe la spate, nu au demnitate. Să ştii că am avut elevi de liceu care au condamnat gesturile lui Cadu şi Bornescu", a mărturisit fostul vârf.

Cu cine va ţine în derby? "Nu urăsc, eu port ambele echipe în suflet. Sincer, îţi spun că ţin cu clujenii. Nu sunt de acord cu politica şefilor care transferă străini, doar ca să facă afaceri. Pe ei nu-i interesează dorinţa tribunei. Să aduci jucători străini, dar să fie mai buni ca românii. La CFR nici unul nu e mai bun ca Gabi Mureşan. Kapetanos e printre străinii valoroşi. A prins şi o conjunctură favorabilă. Are simţul porţii, îşi merită locul, vrea să-i dea o palmă Stelei", a continuat fostul director sportiv al Universităţii Cluj din sezonul 2008-2009.

Beto şi penalty-ul refuzat de Ilie

Deşi a prins lotul Portugaliei pentru EURO 2012, Beto nu l-a convins pe Ilie Lazăr. Dascălul explică de ce: "Pe Beto nu-l pot da exemplu. Are un stil de a fura la fel ca şi Cadu. Nu pot uita mizeria de la Sibiu. Nici dacă aş fi umilit, n-aş putea să fac aşa ceva. Îi arată caracterul. Un sportiv de performanţă trebuie să-şi întreacă adversarul prin mijloace corecte".

Îl întreb dacă nu e prea dur, pentru că e uşor să vorbeşti dacă nu ai fost pus într-o situaţie similară. Lazăr nu rămâne fără replică: "Am avut parte de un episod asemănător. Jucam cu Steaua la Bistriţa şi am mimat un penalty. Am căzut aşa de convingător, încât jucătorii şi spectatorii au crezut că e lovitură de pedeapsă. Doar fundaşul de lângă mine, nu mai ştiu cine era, a văzut că am trişat. «Ilie, şi tu eşti nesimţit?», mi-a strigat apărătorul, care l-a chemat pe Porumboiu (arbitrul Adrian Porumboiu - n. red.). Mi-a fost ruşine, deja eram măcinat de greşeala pe care am comis-o. A venit arbitrul şi m-a întrebat:«Ilie, te-a atins?». Nu m-a atins, i-am răspuns. A fost anulat penalty-ul. M-au certat după meci şi Pădureanu, şi Horoba. «Aşa fraier n-am mai văzut!», m-a dojenit Horoba. Nu pot să fiu de acord cu gestul lui Beto. Străinii trebuie să fie exemple, dacă vin şi iau pâinea jucătorilor români".

Despre Cadu şi Bornescu

Şi Cadu, şi Bornescu au fost puşi la colţ. "Cadu a comis gestul din frustrare. Era să-i scoată mingea Bornescu. A fost prea euforic şi a stricat tot. Cum să mă duc să mă bucur în faţa galeriei adverse? Înseamnă că vrei să te răzbuni pe suporteri. Cadu e un arogant, care-şi calcă adversarul pe gât dacă poate, nu-şi respectă partenerul de competiţie. Compensează prin ambiţie. Bornescu a fost şi mai frustrat. A atins balonul. Dacă ar fi făcut flotări în degete, cum făceam eu în perioada în care eram activ, cred că ar fi avut forţa să respingă mingea. Ca să-l ierte galeria, a mers să-i aplice o corecţie lui Cadu. Nu trebuia corectat un gest urât printr-un alt gest huliganic", a comentat Ilie Lazăr.

Vrea ca titlul să ajungă la Cluj

Profesorul de sport crede că Universitatea ar fi câştigat partida dacă întâlnirea ar fi continuat. "Sunt convins că, dacă meciul s-ar fi reluat, Universitatea ar fi învins. Incidentul îi marcase pe jucători, i-a mobilizat. Cel mai mare vinovat e arbitrul Alexandru Tudor, care a mimat că-şi face treaba. Mi-ar fi ruşine în locul lui, m-aş ascunde. Cum să nu laşi echipele să joace?". Ilie Lazăr a anticipat cum se va desfăşura meciul care va fi reluat din primul minut. "Va fi ambiţie maximă. Mobilizarea va fi mai mare din partea Universităţii, jucătorii lui Claudiu Niculescu nu sunt la fel de obosiţi ca băieţii lui Andone. Fotbaliştii de la «U » şi-au dat seama de dorinţa de victorie a galeriei. Mulţi dintre fotbalişti nu s-ar putea mobiliza în acest meci dacă nu ar fi galeria".

Ilie speră că feroviarii vor ieşi campioni. "Nu dau pronosticuri. «U» va juca foarte bine, dar va câştiga CFR-ul. Aş vrea să ia titlul CFR-ul, nu Steaua. Sudul se coalizează, ne lasă pe noi să ne batem cap în cap".

Clasă de fotbal la "Saligny"

Ilie Lazăr e profesor de sport la Colegiul Tehnic de Construcţii "Anghel Saligny", cu care a câştigat anul trecut Cupa Liceelor la fotbal. Din toamnă se va înfiinţa o clasă a V-a, cu profil fotbal, iar elevii vor fi antrenaţi de Ilie Lazăr. "Va fi şi limba engleză intensiv, vor fi condiţii foarte bune de pregătire. Copiii vor avea teren sintetic, vor avea masă şi cazare. Internatul va costa în jur de 80 de lei pe lună, masa va fi sub 200 de lei. Elevii vor învăţa într-o clasă nouă, proaspăt vopsită şi utilată", a declarat Lazăr.

Blat pentru "U"

Ilie Lazăr a povestit că în returul campionatului 1991-1992, CFR a cedat meciul din Gruia Universităţii, scor 1-2, pentru ca "U" să poată promova în prima ligă. Partida s-a disputat pe 15 martie 1992. "Eu am fost printre puţinii care au fost de acord ca Universitatea să promoveze. Să promoveze Ceahlăul? Noi, cei de la CFR, nu am fost cuplaţi cum trebuie la acel meci. Antrenorul Marius Bretan nu ne-a spus să ne dăm la o parte, dar aşa am simţit noi atunci că trebuie. După meci am mers la bere împreună, «ceferişti» şi «studenţi». Eu semnasem un contract în alb cu Universitatea. După ce s-a încheiat campionatul, preşedintele Sorin Bagiu nu şi-a ţinut cuvântul. Trebuia să dea un telefon la primărie, să solicite un apartament pentru mine. Aveam nevoie de o casă, aveam doi copii", a povestit Ilie, care a înscris, din penalty, golul CFR-ului.


"Mingea nu doare"

Fostul atacant şi-a dezvăluit şi principiile după care se va ghida în pregătirea tinerilor fotbalişti: "Copilul trebuie să crească jucându-se cu mingea. E nevoie de joacă. Ar fi bine ca micuţii să fie desculţi la primele ore, să vadă că nu-i dor picioarele dacă lovesc mingea. Să simtă balonul, să vadă că e o plăcere să te joci".

Bătăi şi înjurături şi în 1991

Multe voci fac referire la atmosfera paşnică din derby-urile clujene din urmă cu decenii. În volumul "Cluj contra Cluj" este consemnat un episod incendiar din turul Diviziei B, sezonul 1991-1992. "Actuala galerie (...) nu merită statutul de galerie. Sâmbătă, ea şi-a dat în petec, scandînd trivialităţi la adresa echipei CFR, cuvinte degradante care refuză cerneala tiparului", scria regretatul jurnalist Victor Morea. A avut loc o altercaţie între jucători. "S-a lăsat cu capete sparte, cu bruscări, ceartă", consemna Ioan Sdrobiş, fostul antrenor al Universităţii, în cartea sa de memorii, fragment redat în "Cluj contra Cluj". "U" a câştigat cu 1-0 acel derby printr-un gol marcat de Stelian Gherman în minutul 86, după un corner executat de Cristi Pojar.

23 de ani

e vârsta la care Ilie Lazăr a început fotbalul de performanţă.

75 de goluri

a marcat Ilie Lazăr pentru CFR în cele trei sezoane în care a jucat în Gruia.

7 goluri

a înscris Ilie Lazăr în sezonul 2000-2001, disputat la "U" în Divizia C.

 

 

Etichete
Comenteaza