O clujeancă face senzaţie în lume la doar 21 de ani

O clujeancă face senzaţie în lume la doar 21 de ani
Într-un moment în care handbalul românesc este pe valul gloriei, o altă stea se naşte în România şi are toate şansele să-i urmeze Cristinei Neagu în topul mondial. Clujeanca Cristina Laslo a devenit una din cele mai interesante sportive ale momentului. Evoluţia ei rapidă a luat prin surprindere publicul, după ce aceasta fost transferată la Buducnost Podgorica, eveniment care reprezintă cea mai importantă mişcare din handbalul românesc din ultimii 4 ani.

De la dansuri populare, a fugit la handbal

Handbalista de la Cluj a avut o ascensiune fulminantă până la vârsta de 21 de ani, semn că a fost înzestrată şi cu foarte mult talent. După numai 3-4 ani de handbal, ea a fost promovată în lotul mare al Universităţii Cluj. Pănă să ajungă la handbal, Cristina a făcut dansuri populare. Chiar vreo 6 ani, iar trecerea de la o activitate la alta s-a făcut fără ştirea părinţilor.

"Prin clasa a 5-a, eram la o oră de sport, când un profesor a asistat la tot <<cursul>>, iar la final l-a selectat pe fratele meu (Alexandru Laslo, fratele geamăn, component al formaţiei Potaissa Turda, n. red.) să meargă la handbal. M-am dus cu el, am vrut să văd unde merge, iar timp de o lună chiar m-am antrenat cu băieţii.

Tot timpul eram foarte energici, în curtea şcolii jucam de toate, fotbal, baschet, handbal. La început a existat însă şi o mare problemă, noi făceam dansuri populare, chiar de vreo 6-7 ani. Aveam două antrenamente pe săptămână la dansuri, dar când am început la handbal am renunţat în partea cealaltă", este povestea de început în handbal a Cristinei.

Pentru ea, problema a fost că nu le-a spus părinţilor ce face şi a mers la handbal "pe ascuns". Totul a mers strună până la momentul la care antrenorul trebuia să spună familiei cât de buni sunt copiii la acest sport.

"Până când a venit momentul culminant, să afle părinţii. Antrenorul a programat o şedinţă cu părinţii, dar noi nu am anunţat acasă, motivul e de înţeles. După şedinţă, antrenorul ne-a întrebat de ce nu a venit nimeni din partea noastră şi a cerut numărul de telefon de acasă. A sunat-o pe mama şi a întrebat-o de ce nu a venit la sală, că suntem copii extraordinari.

În primă fază, mama era convinsă că a greşit numărul de telefon, ea ne ştia că suntem la dansuri populare. Dar apoi a înţeles şi mama situaţia, ne-a întrebat doar cum am făcut de ei n-au ştiut. Dacă nu era acel telefon, poate că nu aflau atât de repede că ne-am dus la handbal", a mai spus Cristina Laslo.

S-a călit de la o vârstă fragedă în Liga Naţională

În clasa a IX-a, coordonatorul de joc făcea deja pasul către echipa mare a Universităţii, iar doi ani mai târziu devenea campioană mondială în Macedonia şi era desemnată cea mai bună handbalistă din lume pe acest post.

"Am făcut pasul relativ repede către echipa de senioare, iar după 4 ani de handbal jucam deja în Liga Naţională. Dar tot timpul am jucat la grupe mai mari de vârstă. Când am ajuns la U Cluj nu prea eram pregătită în primul rând din punct de vedere fizic, dar m-a ajutat apoi în carieră faptul că am debutat devreme, la 16 ani, pentru că m-am călit de mică.

La început mi-a fost destul de greu, nu prea ştiam eu cum e fenomenul prin vestiar, unele colege aveau şi copii acasă. Am şi stat pe margine din cauza aglomeraţiei la antrenamente. Iar ca post în echipă, am fost utilizată pentru început în extrema stângă", şi-a continuat "istorisirea" Cristina Laslo.

Jucătoarea a profitat din plin de încrederea care i s-a acordat şi s-a impus rapid prin calităţile ei deosebite. Secretul ei? Cristina spune că răspunsul la această întrebare complicată, în cazul ei, se aplică dictonul "am plecat de jos".

"Medalia de aur de la Campionatul Mondial din 2014 a fost o surpriză pentru toată lumea, inclusiv pentru noi, mai ales că tot timpul am stat în spatele echipelor mari. Dar cred că bronzul de la tineret, din 2016, fost şi mai important.

A fost o dovadă că nimic nu a fost întâmplător în 2014. Tot timpul îmi amintesc cât de greu mi-a fost să ajung la un anumit nivel. Că joc bine, o fac pentru mine. Să ştiţi că la sfârşitul zilei tot acasă ajung, la mama şi la tata. Secretul este că am plecat de jos, anumite lucruri care au contat pentru tine de mic, te urmăresc toată viaţa", a evidenţiat sportiva.

În afara terenului, Laslo merge la facultate, fiind studentă la Educaţie Fizică şi Sport în Cluj, preferă să vadă un film, jocurile video. Toate aceste activităţi o ajută să se mai deconecteze de la un program încărcat, atât la echipa de club, iar mai nou şi la prima reprezentativă.

Cristina pare genul de sportivă care s-a născut pentru handbal, care trăieşte pentru handbal. Prin felul ei de a fi şi a se exprima pe teren, ea ar putea fi unul dintre următorii lideri ai naţionalei, absoluţi necesari pentru marea performanţă.

Buducnost a ofertat-o la 18 ani

Cu o rată de progres foarte bună în ultimii ani, Cristina Laslo l-a impresionat pe preşedintele echipei Buducnost, Pedrag Boskovic (ajuns anul trecut şi vicepreşedinte al Federaţiei Europene de Handbal), încă din 2014, când i-a şi făcut o primă ofertă de a se transfera la Podgorica.

"A fost prea devreme pentru a pleca din ţară, mai avem şi şcoală. La 18 ani, să plec într-o altă ţară? Nu mi-am dorit asta. Abia începusem şi eu să joc mai mult în Liga Naţională, nu puteam să plec", a precizat Cristina.

Buducnost a ofertat-o din nou la începutul acestui an, iar Laslo nu a mai refuzat acum propunerea, chiar dacă financiar a fost sub ce i s-a oferit pe plan intern: "Este ceea ce mi-am dorit, îmi trăiesc visul!"

DECLARAŢIE Carmen Amariei:

"Cristina Laslo este un talent desăvârşit şi are multe arătat. Face totul cu pasiune, iubeşte handbalul, este o jucătoare care vrea să se dezvolte foarte mult."

Comenteaza