O viaţă dedicată Universităţii şi 12 ani crunţi de suferinţă: Alexa Uifăleanu a plecat dintre noi

O viaţă dedicată Universităţii şi 12 ani crunţi de suferinţă: Alexa Uifăleanu a plecat dintre noi
Omul care l-a descoperit pe Ioan Ovidiu Sabău şi a lansat la drum generaţia lui Florescu, Goga sau Cociş s-a stins din viaţă marţi seara, după 12 ani de suferinţă grea. Înmormântarea va avea loc vineri, la Cimitirul Central.

Alexa Uifăleanu (foto) a plecat la cele sfinte la doar 65 de ani. Ultimii 12 au fost extrem de grei, fostul antrenor şi jucător fiind imobilizat la pat după un atac cerebral, suferit tocmai înaintea unui antrenament. În urma lui rămân zeci sau poate sute de fotbalişti care au făcut primii paşi în fotbal sub îndrumarea sa, iar cele mai importante nume sunt Ioan Ovidiu Sabău şi Răzvan Cociş. Înmormântarea va avea loc mâine.

Cifrele seci depun mărturie în favoarea unei cariere dedicate în exclusivitate Universităţii. A evoluat timp de 12 ani pentru echipa clujeană, nouă pe prima scenă şi trei în Liga a II-a. În Liga I a prins 214 partide şi a marcat 32 de goluri, la care a adăugat 41 de meciuri şi două goluri în eşalonul secund. A fost, pe rând, antrenor la centrul de copii şi juniori, iar apoi tehnician al primei echipe în mai multe mandate, ultima dată în sezonul 1999-2000, când Universitatea era într-o situaţie mizeră din punct de vedere financiar.


Coincidenţă sau nu, tocmai Sabău, fostul său elev, a fost cel care a revitalizat atunci „Şepcile roşii", venind din postura de internaţional al României direct în scaunul de antrenor al „studenţilor", pe care i-a readus în liga a II-a, după un an petrecut în „C". Uifăleanu s-a dedicat juniorilor şi copiilor de la centrul Universităţii, lansând generaţia de excepţie din care au făcut parte Răzvan Cociş, Dorin Goga, Rareş Soporan, Dan Codreanu sau George Florescu. Puştii săi au ieşit campioni naţionali, însă fără Alexa Uifăleanu pe bancă. Antrenorul a fost victima unui atac cerebral, în anul 2001, şi a rămas imobilizat la pat pentru tot restul vieţii.

Pentru ca drama să fie completă, antrenorul şi familia sa au fost evacuaţi din locuinţa revendicată de foştii proprietari. Au reuşit, până la urmă, să-şi construiască o nouă casă, asta şi datorită faptului că n-a fost uitat de foştii elevi. Sabău a organizat, la Cluj, retragerea sa oficială din fotbal, cu un meci al „Generaţiei de aur" contra vedetelor Olandei, iar o parte din încasările acelui meci, dar şi banii obţinuţi în din licitaţia mai multor tricouri au mers către familia primului său antrenor.

Alexa Uifăleanu va fi condus vineri pe ultimul drum, înmormântarea urmând să aibă loc la Cimitirul Central. Dumnezeu să-l odihnească!

Etichete
Comenteaza