O viață în alb și negru. Povești inedite despre gloriile Universității spuse de unul dintre cei mai vechi fani ai "studenților"

O viață în alb și negru. Povești inedite despre gloriile Universității spuse de unul dintre cei mai vechi fani ai
Mircea Tomuș este suporter al Universității Cluj de aproape șapte decenii și în prezent se numără printre cei peste 600 membri susținători ai clubului. Ajuns la 83 ani, scriitorul și criticul literar își amintește câteva episoade inedite cu personalități marcante din istoria "Șepcilor roșii" precum Ștefan Covaci, Mircea Luca, Constantin Rădulescu sau Zoltan Ivansuc.

SUPORTER AL "STUDENȚILOR" ÎNCĂ DIN COPILĂRIE

Mircea Tomuș a fost pentru prima dată la un meci al "studenților" în 1947, pe când avea doar 13 ani.

"Mama mi-a strecurat banii de bilet pe ascuns, pentru că bieții părinți de abia se descurcau. Era un meci cu Dinamo București, pe vechiul stadion, cu tribune din lemn. Scorul a fost egal, 1-1. Pentru ei a marcat Bartha, un tip roșcat și masiv, ca un buldozer, pentru ai noștri, Toni Dascălu, o mândrețe de flăcău, înalt și zdravăn", relatează acesta pe pagina oficială de facebook a Universității Cluj.

"ECHIPA DE FOTBAL "U" CLUJ ERA UNA CU UNIVERSITATEA DIN CLUJ"

Suporterul octogenar al "Șepcilor roșii" a intrat la Universitatea din Cluj în 1951, loc unde a visat să ajungă toată copilăria și adolescența sa.

"Echipa de fotbal "U" Cluj era una cu Universitatea din Cluj. Acolo mi-am dorit să merg încă din copilărie, și acolo am și ajuns, în 1951. A fi student la Cluj însemna în mod firesc și aș zice automat, să fii suporter "U". Clubul Sportiv Universitatea Cluj, dar mai ales echipa de fotbal, aveau o identitate foarte bine

stabilită, care a rezistat în anii grei de după război. Când veneau la club jucători din alte regiuni ale țării, cum au fost Dobrescu, Miron Dragoman și Alexandru Moldovan, ultimii doi din Sibiu, celălalt, parcă, din București, apoi Traian Georgescu, din Ploiești, ca și Viorel Mateianu, Paul Marcu, de prin Bistrița, ca și un

alt Moldovan, Horațiu, Tavi Popescu, tot din București, era foarte firesc să fie, mai întâi, studenți ai Universității", subliniază Tomuș.

"DESPRE PRIETENIA CU "PIȘTI" COVACI"

În anii 50, Mircea Tomuș s-a împrietenit cu legendarul Ștefan Covaci, cel care avea să cucerească două Cupe ale Campionilor Europeni cu Ajax Amsterdam.

"Pe atunci, Ștefan Covaci era antrenor-jucător la "U" și-mi amintesc câteva meciuri în care a jucat strălucit. Apoi a rămas doar antrenor, până când au pus ochii pe el cei de la Steaua. Când mi-a povestit cum a ajuns acolo m-a întrebat: "Știi ce i-am învățat prima dată pe băieții din acea echipă ?

Iar la tăcerea mea, mi-a răspuns: "Să cânte ! Băieții ăia nu știau să cânte ! Iar eu, la "U", primul lucru
pe care l-am învățat de la doctorul Luca și ceilalți a fost să cânt împreună cu ei. Aveau cântecele lor, după fiecare meci și antrenament. Indiferent dacă pierdeam sau câștigam, rămâneam împreună", își amintește acesta.

EPISOD INEDIT CU DOCTORUL RĂDULESCU

Unul dintre cei mai vechi fani ai "Șepcilor roșii" a rămas cu o impresie la fel de plăcută când l-a întâlnit pe doctorul Constantin Rădulescu, personaj care a scris istorie atât la "U", cât și la CFR.

"Acum mai bine de 30 ani mă aflam pe strada Horea, cam peste drum de Salvare. Mergeam spre gară, ca să iau trenul de Sibiu. La un moment dat, trecea pe lângă mine, pe același trotuar, doctorul Rădulescu "Jumate", cum îi spunea doctorul Luca, pentru că era cam jumătate cât el. L-am privit, fără să-l salut,

pentru că nu ne cunoșteam personal. Dar, după ce a trecut puțin, s-a întors, ca și când și-ar fi adus aminte de ceva și m-a întrebat dacă vreau să bem o bere împreună. Când l-am întrebat de unde mă cunoaște, mi-a răspuns: "Să știți că noi, de pe teren, ne mai uităm și la spectatori. Pe dumneata te știu de pe vremea peluzei, știu și unde stăteai: cu un pas, doi, înainte sau alături de călugărul franciscan". Și

atunci, mi s-a deschis în memorie, ca un flash, o secvență de film vechi: într-adevăr, un călugăr, cred că franciscan, cu brâul de frânghie împletită peste mijloc, venea la fiecare meci și-l urmărea, în liniște și cu atenția concentrată", declară acesta.

"IVANSUC ERA UN STUDENT FOARTE SÂRGUINCIOS"

Prin intermediul lui Negoiță Irimie, poet și redactor la Tribuna de Cluj, Mircea Tomuș s-a împrietenit la un moment dat cu fostul mare fotbalist al "Șepcilor roșii", Zoltan Ivansuc. Alături de acesta și, uneori, de Bebe Manoilescu, au petrecut câteva nopți întregi de povești.

" Zoli era un student foarte sârguincios, dar citea și literatură, iar Bebe Manoileanu era, cum se spune, tobă de carte. Știa pe de rost toate poeziile lui Bacovia și într-o noapte chiar am făcut un concurs de recitări din poetul preferat, dar și din alții", a mai spus Tomuș.

Scriitorul Mircea Tomuș s-a născut pe 9 ianuarie 1934, în comuna Mociu din județul Cluj, iar în prezent trăiește în Avrig (jud. Sibiu). "Gheorghe Șincai. Viața și opera", "Cincisprezece poeți", "Carnet critic", "Opera lui I.L Caragiale" sau "Răsfrângeri", sunt doar câteva dintre operele sale. A primit, de-a lungul anilor, distincții precum Premiul "Bogdan Petriceicu Haşdeu" al Academiei Române (1965), Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj-Napoca (1970) și Premiul de critică al Uniunii Scriitorilor (1973).

Comenteaza