Performanța "feroviarilor". CFR Cluj, la un singur punct de a șaptea prezență consecutivă în cupele europene

Performanța "feroviarilor". CFR Cluj, la un singur punct de a șaptea prezență consecutivă în cupele europene
| Foto: facebook.com/cfr1907

De la momentul ieșirii din insolvență, formația din Gruia a participat an de an în cadrul competițiilor continentale.

CFR Cluj a revenit în prim-plan la începutul sezonului 2017-2018, pe care l-a încheiat pe prima poziție și a cucerit titlul de campioană. De atunci, "feroviarii" au participat de fiecare dată în competițiile europene, iar în acest sezon sunt la doar un punct de o nouă calificare în Europa.

ZIUA de Cluj propune o retrospectivă a celor reușite de CFR Cluj în cadrul competițiilor continentale în ultimii ani. În multe momente, "feroviarii" au surprins prin rezultate neașteptate în fața unor echipe de top, însă au înregistrat și rezultate rușinoase împotriva unor adversari net inferiori.

În stagiunea 2018-2019, CFR Cluj își începea parcusul european în turul 1 preliminar al Champions League, unde pierdea la limită cu Malmo și ajungea în turul secund al Europa League. A urmat o dublă facilă contra armenilor de la Alashkert, însă mai apoi, "feroviarii" erau umiliți de luxemburghezii de la Dudelange, scor 5-2 la general.

A urmat cel mai bun sezon european din ultimii ani. CFR Cluj a eliminat Astana, Maccabi Tel Aviv și Celtic, însă a pierdut în play-off-ul Champions League cu Slavia Praga. Ajunși în Europa League, clujenii au încheiat pe locul secund Grupa E, cu 12 puncte obținute împotriva celor de la Celtic, Lazio și Rennes. "Feroviarii" aveau să fie eliminați fără să piardă de Sevilla, formația care a câștigat trofeul.

Următorul sezon avea să aducă o nouă prezență în preliminariile Champions League. Clujenii au trecut de maltezii de la Floriana, dar au fost eliminați de Dinamo Zagreb, la loviturile de departajare. Au învins apoi Djugarden și KuPS și au ajuns din nou în grupele Europa League. Participarea s-a încheiat cu 5 puncte obținute într-o grupă cu AS Roma, Young Boys și ȚSKA Sofia.

Stagiunea 2021-2022 a adus victorii cu Banja Luka și Lincoln pentru CFR Cluj, dar și o eliminare în turul al treilea preliminar din Champions League, contra celor de la Young Boys. Apoi, "feroviarii" au fost umiliți de Steaua Roșie Belgrad în play-off-ul Europa League, dar au ajuns în grupele Conference League, pe care le-au încheiat cu 4 puncte contra celor de la AZ Alkmaar, Randers și Jablonec.

În urmă cu doi ani, clujenii începeau sezonul cu o eliminare surpriză, la loviturile de departajare, contra lui Pyunik Erevan. Trupa lui Dan Petrescu s-a târât apoi spre grupele Conference League, cu victorii chinuite împotriva celor de la Inter d'Escaldes, Șahtior Soligorsk și NK Maribor. Apoi, CFR Cluj a ajuns în primăvara europeană, cu 10 puncte într-o grupă din care au mai făcut parte Ballkani, Sivasspor și Slavia Praga. Apoi, Lazio îi elimina pe "feroviari" cu 1-0 la general.

În sezonul actual, trupa din Gruia a avut ghinion la tragerea la sorți, unde a dat peste Adana Demirspor, deși avea statut de cap de serie. Clujenii au fost eliminați cu 3-2 la general, încă din primul meci european al stagiunii.

Rămâne de văzut dacă CFR Cluj va reuși o nouă calificare europeană, dar și parcursul pe care îl vor avea "feroviarii", având în vedere coeficientul de top de care beneficiază clubul din Gruia.

Comenteaza