Peste un milion de euro pentru un obiectiv ratat. Interviu cu preşedintele "U"-BT: „Poziţia lui Ţenter nu este de neatins"

Peste un milion de euro pentru un obiectiv ratat. Interviu cu preşedintele
În timp ce fotbalul clujean este în insolvenţă, baschetul masculin trăieşte pe picior mare: peste un milion de euro a cheltuit clubul „U"-BT în acest sezon. Elevii lui Marcel Ţenter au avut ca obiectiv să joace finala mare, dar au jucat-o, şi au pierdut-o, pe cea mică.

Preşedintele clubului de baschet „U"-BT, Nicolae Tarcea, fost vicepreşedinte al Băncii Transilvania, a acordat un interviu pentru ZIUA de CLUJ în care a vorbit despre prestaţia din acest sezon a jucătorilor, despre banii cheltuiţi şi despre primele măsuri pentru campionatul viitor. Din declaraţiile sale reiese destul de transparent că antrenorul Marcel Ţenter va fi demis.

- Domnule Tarcea, reprezentaţi în conducerea clubului de baschet Banca Transilvania, principalul finanţator. Este mulţumit sponsorul de acest sezon?
- De curând am discutat cu domnul Horea Ciorcilă (preşedintele Consiliului de Administraţie al BT n. red.) şi s-a arătat puţin dezamăgit. Nu l-a nemulţumit atât faptul că echipa nu s-a calificat în finală, deşi acesta era obiectivul, ci atitudinea jucătorilor. Şi pe spectatori i-am simţit nemulţumiţi de acest aspect. Cred că lipsa de atitudine de pe teren a făcut galeria să fie mai distantă.

- Câţi bani a investit BT în club sezonul acesta?
- Între 1 şi 1,2 milioane de euro. Nu ştiu să vă spun dacă au existat cluburi de baschet cu bugete mai mari. Din zvonuri vă spun că am auzit că Mureşul ar fi avut un buget semnificativ mai mic de un milion.

- Cum vi s-au părut jucătorii din acest sezon. Cine v-a plăcut şi cine nu?
- Eu vă pot spune nişte opinii de spectator, pentru că nu m-am implicat deloc în formarea lotului. Mi-a plăcut cum a dus campionatul Kalnicenko; l-am apreciat şi ca om, pentru că are mult bun simţ. Pasalic e bătăios, are ceva din spiritul lui Cuic; el a aruncat bine de „afară" în acest campionat, dar spre final nu i-a mai ieşit. Îmi place mai mult Baciu decât Zigeranovic; sârbul recuperează prea puţin pentru un jucător de talia lui.

Baciu a arătat în meciul al treilea cu CSM Oradea că poate juca bine, dar am înţeles că este un jucător de moral. Mă întreb dacă transferul lui Todic nu a fost o greşeală; pe CV-ul lui se vede că nicăieri nu a stat decât 6 luni sau un an; e clar că peste tot a fost adus „pe cai mari", dar a dezamăgit. Cred că Jorovic ne-ar fi putut ajuta mai mult şi îmi pare rău că s-a accidentat. Despre Adamovic şi Dykes am spus de la început că nu vor mai putea repeta sezonul excepţional de la Mureş; amândoi au făcut un campionat mai slab decât precedentul.

- S-a stabilit cine pleacă?
- Anul trecut, noi am semnat contracte cu jucătorii pe doi ani, tocmai ca să facem o construcţie stabilită, care să se rodeze în primul an şi să se maturizeze în următorul. Intuiesc că mulţi vor rămâne, dar vor exista şi unele schimbări. Totul depinde de antrenor.

- Marcel Ţenter rămâne?
- Se discută despre acest subiect. Nimic nu e definitiv, iar poziţia lui Marcel Ţenter nu este de neatins.

- Când se va şti sigur?
- Cel târziu la începutul săptămânii viitoare vom anunţa care este decizia. Mie îmi place stabilitatea, dar lumea nu are răbdare. Aud că şi Cristian Achim este posibil să plece de la CSM CSU Oradea, care este principala favorită la câştigarea campionatului (meciul decisiv al finalei cu BC Mureş se va juca joi, la Oradea, n. red.).

- Dar Mircea Cristescu (vicepreşedintele „U"-BT, n. red.)?
- În zona administrativă vor exista unele schimbări, dar în sensul instituirii unor reguli clare. Fiecare trebuie să ştie exact de ce răspunde. Mircea Cristescu este vicepreşedintele clubului şi se ocupă de problemele sportive; aş vrea să îl degrevăm de multe atribuţii executive care i-au rămas în sarcină din inerţie, din vremea vechii structuri. Am decis de asemenea să angajăm un director executiv, care însă va avea atribuţii administrative. E un post nou creat în organigramă.

- Clujul aşteaptă un nou titlul de campioană la baschet masculin. Pe când?
- Pe când vom reuşi să construim o echipă care să câştige opt din zece meciuri la pas. Dacă te chinui în opt din zece meciuri, aşa cum am făcut noi sezonul acesta, înseamnă că nu eşti pe drumul cel bun.

"U"-BT a terminat anul acesta campionatul pe locul al patrulea, după un sezon marcat de instabilitate în ceea ce priveşte evoluţia jucătorilor. Marea realizare a echipei clujene este câştigarea în premieră a Cupei României.

Comenteaza