Placă comemorativă în cintea sportivului clujean Paneth Farkas. A intrat în Cartea Recordurilor şi a fost omagiat de Spielberg

Placă comemorativă în cintea sportivului clujean Paneth Farkas. A intrat în Cartea Recordurilor şi a fost omagiat de Spielberg
O placă comemorativă în cinstea fostului mare jucător şi antrenor de tenis de masă clujean, Paneth Farkas, a fost dezvelită astăzi pe strada Episcop Ioan Bob, nr.6, în faţa imobilului în care a locuit sportivul.

"Așa îi stă bine unui oraș european, să își prețuiască valorile, campionii, oamenii care au dus faima orașului nostru pe tot globul. Clujeanul Paneth Farkas și-a pus viața în slujba sportului și îmi doresc să menținem viu acest spirit al performanței și pentru tinerele generații, să încurajăm activ practicarea acestui sport la Cluj prin inițiative precum o competiție de tenis de masă care să poarte numele marelui sportiv", a declarat edilul Emil Boc.

Fostul jucător de tenis de masă Paneth Farkas, vicecampion mondial în 1936, a decedat, în iunie 2009, în Cluj-Napoca, la vârsta de 92 de ani, în urma unei boli incurabile de care a suferit în ultimii ani. Farkas a intrat în Cartea Recordurilor, după ce la Campionatul Mondial din 1936 a jucat cea mai lungă minge din istorie, de aproape două ore şi 15 minute. Celebrul regizor Steven Spielberg a turnat un film despre viaţa sa.

Paneth Farkas, unul din puţinii supravieţuitori ai Holocaustului, a început să joace tenis de masă la clubul evreiesc Haggibor, dar prima legitimare ca sportiv a fost la Clubul Electrica Cluj, de unde a şi fost selecţionat pentru prima dată la echipa naţională a României. Paneth Farkas a reuşit o performanţă unică în lume şi în prezent, la Campionatul Mondial din 1936, când în partida cu polonezul Alex Erlich a jucat cea mai lungă minge din istorie, cu o durată de două ore şi 15 minute, performanţa sa fiind trecută în Cartea Recordurilor. La CM din acel an, Farkas a obţinut titlul de vicecampion mondial.

După doar patru ani, a luat drumul frontului, fiind apoi deportat împreună cu familia în lagărul de la Auschwitz, de unde a încercat să evadeze de mai multe ori, dar deşi a fost prins, a reuşit să supravieţuiască, revenind în oraşul natal, Cluj, în 1945. Sportivul a fost singurul supravieţuitor al familiei sale. A reluat tenisul de masă, obţinând noi titluri de campion naţional, după care s-a dedicat antrenoratului, carieră care i-a adus cele mai mari satisfacţii: 15 titluri mondiale şi 33 europene, 56 de campion naţional individual şi 126 cu echipa CSM Cluj, plus recordul continental de cinci trofee consecutive ale Cupei Campionilor Europeni.

Paneth Farkas a fost decorat cu Medalia de Merit a Federaţiei Internaţionale de Tenis de Masă, dar şi cu titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca.

Deşi a cerut o pensie viageră din partea MTS, condus la acea vreme de Crin Antonescu, Paneth Farkas a fost refuzat, fiind onorat mai mult de regizorul Steven Spielberg, care a turnat un film de două ore despre viaţa fostului sportiv clujean. "Este o mare pierdere, nu doar pentru sportul clujean, ci şi pentru cel românesc. Paneth Farkas a fost şi va rămâne un simbol pentru noi toţi", a declarat directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport Cluj, Aurora Dragoş. Maestrul emerit al sportului va fi înmormântat joi, la Cluj, în Cimitirul Evreiesc.

 

Comenteaza