Exclusiv Foto Povestea celui mai nou "student". Cum trăiește Edvinas Gertmonas experiența Universitatea Cluj

Povestea celui mai nou "student". Cum trăiește Edvinas Gertmonas experiența Universitatea Cluj
| Foto: FC Universitatea Cluj

După ce viața l-a dus din Lituania în Franța și înapoi, portarul a ajuns în România, o țară pe care nu o consideră atât de diferită față de locurile natale.

Născut în urmă cu 27 de ani, într-un mic orășel din Lituania, Edvinas Gertmonas este un caz atipic pentru țara sa, unde baschetul este la putere. Cel mai nou jucător al Universității Cluj și-a dorit dintotdeauna să joace fotbal și mai ales să fie portar, după cum chiar el povestește pentru ZIUA de Cluj.

De pe băncile școlii direct în Franța

Calitățile sale au fost rapid remarcate, iar după ce a bifat mai multe echipe în zona sa, Gertmonas a ajuns în Franța, la Rennes, direct de pe băncile școlii. Deși nu a apucat să debuteze pentru formația din Ligue 1, lituanianul s-a antrenat mereu cu titularii, dar a jucat pentru echipa secundă a clubului.

"Eu sunt dintr-un oraș mai mic și nu aveam prea multe de făcut în afara de sport. Unul dintre sporturi era fotbalul, așa că am ajuns la o echipă dintr-un oraș vecin. Am avut o generație bună, apoi am ajuns la o Academie Națională. M-am întors la echipa orașului meu și după un sezon a venit contractul din Franța.

Am ajuns acolo foarte tânăr, direct de la școală. Am terminat cu examenele, am urcat în avion și am mers acolo. A fost complicat, dar am avut unii dintre cei mai buni antrenori din Europa. Ce am învățat acolo a fost fundamental pentru mine. M-am antrenat doar cu echipa mare, chiar dacă jucam la echipa a doua", își începe jucătorul povestea.

Chiar dacă a ales fotbalul, Edvinas nu e nepăsător față de baschet, dar și tenisul se numără printre sporturile preferate ale goalkeeper-ului. Mai mult, portarul a aflat și despre U-BT grație meciurilor din EuroCup și și-ar dori să îi urmărească pe Richard&Co.

"La noi în Lituania baschetul e pe primul loc. Și mie îmi place să joc, la fel și tenis uneori. Am auzit că echipa de baschet de aici e foarte bună, au jucat cu Lietkabelis din Lituania. Mi-aș dori să merg la câteva meciuri", spune Gertmonas cu bucurie.

Viața din România, apropiată de cea din Lituania

Portarul a ajuns la Cluj-Napoca la începutul lunii martie, când a semnat contractul și a fost prezentat oficial. Totuși, Gertmonas știa totul despre locul în care urma să vină de la fostul campion al României și golgheter al primei ligi, Liviu Antal.

Lituanianul. care încă nu a fost învins în cele trei meciuri jucate pentru "U", consideră că România nu e atât de diferită față de țara sa natală, dar recunoaște că încă nu a apucat să se bucure de atracțiile din Cluj-Napoca și nici de bucătăria locală, pe care i-ar plăcea să o încerce.

Edvinas Gertmonas

Gertmonas, în tricoul Universității Cluj (foto: FC Universitatea Cluj)

"Până acum totul e bine, nu mă pot plânge. Avem parte de multe jocuri, sunt în mijlocul acțiunii, antrenamente, meciuri, nu prea am timp să mă gândesc la altceva. Știam câte ceva despre echipă, am jucat cu Liviu Antal, care mi-a spus tot ce trebuie să știu.

Am aflat că orașul e frumos, echipa e bună și are mulți fani. Nu mi se pare că e atât de diferit față de Lituania. Sunt câteva diferențe, dar nu e ca și cum aș fi mers în Asia.

Știam că orașul e frumos, așa că nu mi-a fost frică. Totuși, încă nu am apucat să vizitez nimic. A fost un program aglomerat de când am venit. Nici de mâncare nu am apucat să mă ating", spune goalkeeper-ul.

De trei ori campion în Lituania, Gertmonas are o promisiune pentru fani

Obișnuit cu trofeele, având în palmares trei titluri, o Cupă și două Supercupe alături de Zalgiris Vilnius, portarul a dezvăluit care e mentalitatea sa. Mai mult jucătorul a vorbit și despre fani, de care e încântat și le-a făcut chiar și o promisiune.

"Toți jucătorii au fost prietenoși, m-au ajutat cu ce am avut nevoie. Mă înțeleg bine cu toată lumea. Antrenorul e foarte profesionist, așa cum trebuie să fie. Nu știu ce altceva să spun, așa mi-am imaginat că trebuie să fie la un club profesionist. Eu încerc să dau totul, iar dacă el e mulțumit și eu sunt la fel. Competiția cu Gorcea e una sănătoasă, cred că mă ajută.

Edvinas Gertmonas

Gertmonas și Gorcea, împreună la antrenament (foto: FC Universitatea Cluj)

Eu, personal, vreau să câștig totul. Când calci pe teren vrei să câștigi jocul. Dacă o faci în fiecare meci câștigi și trofee. Nu mă gândesc la trofee acum, vor veni dacă noi vom câștiga meciurile. În Lituania eram la echipa cu cel mai mare buget și nu era atât de greu să câștigăm trofee. Noi vom face tot posibilul și vom vedea la final dacă vom reuși.

Fanii sunt foarte activi, foarte gălăgioși, e o plăcere să joci cu ei în tribune. Eu pot să le promit că voi da totul la fiecare meci. Nu pot garanta nimic, doar că voi lăsa sudoare și sânge pe teren. Sigur la Derby-ul Clujului va fi o experiență extraordinară, chiar dacă vom avea o mare responsabilitate", spune lituanianul.

Edvinas Gertmonas

Portarul, în fața galeriei clujene (foto: FC Universitatea Cluj)

Adversarul României în UEFA Nations League

Edvinas Gertmonas a debutat pentru echipa națională a Lituaniei în 2015, într-un amical cu Malta, iar de atunci a jucat alte 8 partide pentru reprezentativa țării sale. Portarul a fost convocat și la cea mai recentă acțiune a selecționatei lituaniene, care a învins de două ori Gibraltarul și și-a asigurat prezența în Grupa C2 din UEFA Nations League.

Din aceeași grupă face parte și România, alături de Cipru și Kosovo. Gertmonas anunță că e nerăbdător să îi întâlnească pe "tricolori" și speră ca până la meciurile din toamnă să redevină titularul echipei naționale a Lituaniei.

Edvinas Gertmonas

Edvinas Gertmonas, la cea mai recentă acțiune a echipei naționale a Lituaniei (foto: facebook.com/LTUfutbolas)

"De abia aștept să joc împotriva României. Acum că sunt aici, sigur va fi o experiență extraordinară. Nu știu dacă voi fi un spion, dar dacă voi vedea ceva sigur voi transmite echipei mele naționale. Vom vedea dacă voi reuși să fiu titular atunci. Depinde cine va avea mai multe minute în acel moment", a declarat portarul.

Partidele dintre România și Lituania, din UEFA Nations League sunt programate în septembrie și octombrie 2024. Până atunci, Edvinas Gertmonas țintește un trofeu și o calificare în cupele europene alături de Universitatea Cluj.

Comenteaza