Promisiunea lui Iuliu Haţiegan

Promisiunea lui Iuliu Haţiegan
Unul dintre juniorii Universităţii, cu un nume predestinat, e convins că echipa de fotbal nu va sucomba. „Cupa de Crăciun” e o garanţie că talente sunt destule în curtea „Şepcilor roşii”.

Numărul 9 primeşte mingea undeva la 20 de metri de poartă. O ţine un pic, cât să-i dea momeală gardianului său. Mişcarea e scurtă şi neaşteptată. Balonul e lovit cu călcâiul şi trece printre picioarele fundaşului pentru a ajunge pe extremă, unde îl aşteaptă un jucător liber. E doar noroc? Atacantul ne convinge peste câteva minute că ştie şi alte trucuri. Preia elegant, evită din fentă doi adversari şi şutează puternic. E bun!

Suntem pe baza „Dan Anca", unde terenul sintetic e înconjurat de un gard de nea. A venit iarna, dar mugurii Universităţii Cluj îi fac în ciudă. E a treia ediţie a Cupei Crăciunului, competiţie care reuneşte juniorii cu vârste între 12 şi 14 ani, amestecaţi în 6 echipe. Se aude că Ioan Mărginean i-ar fi ameninţat pe organizatori că-i disponibilizează. Ameninţarea nu a produs efectul scontat. Turneul s-a ţinut şi e un prilej ca juniorii să se împrietenească, să cimenteze relaţiile şi să înveţe istoria „Şepcilor Roşii", pentru că formaţiile poartă numele unor foşti mari jucători: Pojar, Sabău, Tim Câmpeanu, Anca, Petru Emil şi Ivansuc. „V-a plăcut numărul 9? E Janos Norbert, un internaţional de juniori pe care l-am adus în septembrie de la Miercurea Ciuc. E un pic prea nervos, nu e educat încă în spiritul Universităţii", îl prezintă antrenorul Daniel Sima. Tot profesorul mai are un remarcat, Zsolt Naghi, care reuşeşte o „dublă". „L-am dat de multe ori exemplu. Se antrenează la fel de serios tot timpul".

Are 1,82 m la 13 ani

Începe meciul pentru locul trei. Urmărim partida alături de Daniel Sima şi colegii săi Septimiu Ormenişan şi Ovidiu Sărmăşan. Unul dintre fotbalişti e cu un cap peste ceilalţi, parcă îl vedem pe Yao Ming printre colegii săi de la Houston. Are doar 13 ani, e fundaş central şi măsoară 1,82 m. „Poartă numărul 46 la picior. Familia sa a fost stabilită o perioadă în Spania, la muncă. Ştie cu mingea, nu bubuie balonul, iese cu el la picior. Căutăm un profesor de atletism, care să-l înveţe să alerge corect, să-şi coordoneze mişcările", îl descrie Ormenişan. Meciul pentru „bronz" e mult mai spectaculos decât precendentul. Chindriş înscrie un gol, dar combinaţiile dintre Moruţan şi Vlad Vlăduţ, cel mai complet jucător al turneului de anul trecut, atrag aprecierile tehnicienilor.

Careul lui Salcău

Au ajuns şi invitaţii speciali, Cristinel Pojar şi Ioan Ovidiu Sabău, doi dintre sportivii crescuţi de Universitatea. Nimic nu e întâmplător. „Valoarea umană e foarte importantă, procesul de antrenament trebuie completat de educaţie şi pedagogie. Am auzit că în Ungaria sunt cinci ore de educaţie fizică pe săptămână", explică Ormenişan. „Periodic susţin teste de inteligenţă şi personalitate. Cel mai mare punctaj l-a avut fundaşul Darius Irimie", povesteşte Sima. Sebastian Salcău ia ochii cu cele patru goluri înscrise. „Are 14 ani, l-am adus în vara anului trecut de la Târnăveni. E un jucător cu imaginaţie şi cu rezolvări surprinzătoare", e portretul creionat golgeterului.

Fiul lui Bobo Pintea preferă fotbalul

Sabău se amuză că una dintre echipele care dispută finala mare îi poartă numele: „Să plătească drepturile de autor". Antrenorii urmăresc cu calm hârjoana. „Acum e bine să-i laşi să joace aşa cum simt. Să nu intervii prea mult, să-şi manifeste personalitatea. Ai timp mai târziu să le prezinţi principiile jocului. Uite ce util e un teren sintetic, poţi juca oricând", adaugă Sabău. În formaţia cu acelaşi nume îl descoperim pe vârful Adrian Pintea. „E băiatul lui Bobo Pintea, de la baschet. Are inteligenţă în joc, apare des în combinaţii, e serios. Îl tot cheamă la baschet, dar el a ales fotbalul", îl descrie Ormenişan. Sima îl arată oaspeţilor pe numărul 6, Gabriel Ludwig: „După două-trei antrenamente, l-am chemat şi l-am întrebat al cui e. Mi-a răspuns că nu mai are părinţii, că-l creşte sora lui. Atunci stai cu noi, i-am zis, şi dacă nu ştii fotbal, avem noi grijă de tine". Sabău preia imediat: „Să-mi spui de ce are nevoie copilul, haine, orice, să-l ajut". Moţu' e încântat şi de Daniel Bria. „Are o progresie extraordinară. Zici că se opreşte şi e şi mai iute". „E cel mai rapid jucător", confirmă Sima.

„Du povestea mai departe"

Pe fundal zărim un banner pe care scrie „U, Simbolul unor inimi româneşti". În prim plan apare căpitanul echipei „Sabău", ce trece în dribling printre doi adversari. Ghiciţi cum îl cheamă? Iuliu Haţiegan! Vorbesc serios, acesta e numele mijlocaşului cu numărul 30. Sloganul competiţiei, „Du povestea mai departe", are acoperire în teren. Iuliu are 14 ani şi este elev în clasa a VII-a la „George Coşbuc". La final, reporterul mai verifică dintr-o sursă. „Da, mă cheamă Iuliu Haţiegan. Tata mi-a zis că suntem rude îndepărtate cu Haţieganu. Medicii mă tot întreabă de Haţieganu. Ştiu cine a fost, el a înfiinţat clubul", spune puştiul şi apoi se îndreaptă spre poza de grup. Îl mai opresc câteva secunde să-i cer părerea despre situaţia Universităţii Cluj. „Sper să vină un investitor. Nu îmi e teamă că va dispărea. Noi murim, <<U>>> niciodată!". Dacă o spune Iuliu Haţiegan, trebuie să-l credem.

1919 e anul în care profesorul Iuliu Haţieganu a înfinţat clubul Universitatea Cluj. 


240 copii şi juniori se pregătesc la „U".


9 titluri de campioană naţională la juniori are în palmares Universitatea.

Talentul nu e destul

Pojar şi Sabău le-au ţinut scurte discursuri fotbaliştilor. „Talentul nu e suficient. Eu nu am fost talentat. Trebuie muncă şi sacrificiu. Mulţi juniori se pierd la 18 ani dacă nu se pregătesc. Şcoala e foarte importantă. Eu am avut norocul să debutez repede, la 17 ani. Am suferit nouă operaţii şi m-am ambiţionat să revin. Sper să ajungeţi să jucaţi în prima ligă", a fost mesajul secundului de la Dinamo Moscova. „Felicitări, băieţi! E foarte important să vă placă, nu contează cine a câştigat, chiar dacă a pierdut echipa mea. Aveţi oameni care să vă îndrume să ajungeţi fotbalişti", le-a transmis Moţu'.


Pasiune şi tradiţie

Festivitatea de premiere a avut loc la Restaurantul La Luca. În cuvântul introductiv, antrenorul Daniel Sima le-a explicat copiilor scopul competiţiei la care au participat: „Turneul s-a desfăşurat sub deviza «Du povestea mai departe!». Am vrut să vă legăm de tradiţia clubului. V-am văzut pasionaţi, aţi dat tot ce aţi avut mai bun. Noi vă oferim cadrul pentru a ajunge sportivi, dar fotbalişti vă faceţi voi. Aveţi aici în sală, două modele de urmat, Pojar şi Sabău. Nu întâmplător v-am rugat să alcătuiţi planşe de prezentare a fotbaliştilor care au dat numele echipelor. Aţi văzut câtă muncă au depus aceşti oameni ca să facă performanţă". 7


Pojar şi Sabău, membri de onoare ai Centrului

Cristinel Pojar şi Ioan Ovidiu Sabău (foto) au fost numiţi membri de onoare a Centrului de Copii şi Juniori. „Ne obligă acest titlu", a comentat Sabău. „Sunt emoţionat", a mărturisit Pojar. Cel mai complet jucător al competiţiei a fost desemnat Olimpiu Moruţan, premiul pentru cel mai bun fundaş l-a primit Irimie Darius, cel mai bun portar a fost ales Mate Tamas, golgeter a fost Sebastian Salcău (15 g), iar distincţia pentru „Execuţia tehnică de excepţie" a fost împărţită de Vlad Vlăduţ şi Cobârzan. „Se poate vedea execuţia?", a intervenit Ioan Ovidiu Sabău, stârnind hohote de râs. La fel de amuzant a fost şi momentul când căpitanul echipei „Tim Câmpeanu" a primit o lingură uriaşă de lemn pentru că formaţia sa a fost codaşa turneului.


Donaţii pentru Centrul „Gavroche"

Pe 17 decembrie, juniorii Universităţii au mers cu colinda la Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgenţă „Gavroche". „Le-am cântat colinde. Copiii noştri au strâns prăjituri, ciocolată şi jucării. Le-am dăruit eşarfe şi fulare în culorile Universităţii. Anul trecut am colindat împreună cu Szilagyi, Păcurar şi Szolomajer. Chiar şi în condiţiile grele de la club, nu uităm de sărbători", a declarat Daniel Sima. 7


Cupa de Crăciun

Finala mare
Petru Emil - Ioan Ovidiu Sabău 4-0
Au marcat: Costea, Irimie (pen.), Cobârzan (2)
Locurile 3-4
Cristi Pojar - Dan Anca 6-3
Au marcat: Salcău (4), Băran, Al. Pop / Paşca, Chindriş, Beudean
Locurile 5-6
Zoli Ivansuc - T. Câmpeanu 6-3
Au marcat: Sandu Silviu (2), Z. Naghi (2), E. Fodor, Moşuţi / Norbert Janos (2), R. Szekely
Au participat copii de la 12 la 14 ani. S-a jucat în sistemul 2x 25, cu echipe formate din 9 fotbalişti. Taxa de participare a fost de 50 de lei.

 

Etichete
Comenteaza