Raport despre incidentele de la meciul Sepsi Sf. Gheorghe - "U" Cluj

Raport despre incidentele de la meciul Sepsi Sf. Gheorghe -
Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, i-a cerut secretarului de stat Carmen Tocală un raport detaliat cu privire la incidentele de la intonarea imnului naţional la meciurile dintre Sepsi Sfântu Gheorghe - Universitatea Cluj şi Rapid - Sepsi, din Liga Naţională feminină de baschet.

"În urma incidentelor, create cu ocazia intonării Imnului Naţional al României, la meciurile dintre Sepsi Sf. Gheorghe şi Universitatea Cluj, respectiv cel dintre echipele Rapid Bucureşti şi Sepsi Sf.Gheorghe, în cadrul Ligii Naţionale de Baschet Feminin, Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, i-a cerut secretarului de stat Carmen Tocală, prezentarea unui raport detaliat, până marţi 19 ianuarie, privind împrejurările în care acestea s-au produs", se arată într-un comunicat al MTS.

Săptămâna trecută, MTS a trimis o notificare federaţiilor naţionale, în care le avertiza pe acestea că, potrivit legii, intonarea imnului naţional se face doar înaintea "competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România". Această notificare a fost făcută după un incident petrecut, la 5 ianuarie, la Sfântu Gheorghe, la meciul de baschet feminin Sepsi - "U" Cluj. Antrenorul bosniac al Universităţii Cluj, Dragan Petricevic, a declarat după meci că el şi echipa lui au fost înjuraţi tot timpul, pentru că după intonarea imnului României şi-a trimis jucătoarele la încălzire, în timp ce formaţia gazdă cânta împreună cu galeria proprie "imnul Ţinutului Secuiesc".

Vineri, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a declarat, pe pagina proprie de Facebook, că legislaţia nu permite intonarea imnului naţional înaintea competiţiilor interne, astfel că FR Baschet a încălcat legea când a introdus în propriul regulament obligativitatea intonării acestuia înaintea meciurilor din ligile naţionale.

"Nu ştiu dacă e relevant, dar nu mi s-a cântat niciodată imnul la vreo competiţie naţională şi am caştigat 25 de titluri de campioană naţională în carieră. Nici în deschiderea meciurilor din capionatul intern, la fotbal, handbal, volei, rugby, polo şi alte discipline NU se intonează imnul naţional, deoarece nu este permis de legislaţia în vigoare în România. Nu am făcut altceva decât să respect şi să aplic legea în România în spiritul Constituţiei pe care am jurat la învestire, în onoranta funcţie de ministru", a scris Lipă.

După întâlnirea de la Sfântu Gheorghe, FR Baschet a anunţat, în urma studierii rapoartelor observatorului şi arbitrilor meciului feminin dintre Sepsi şi "U" Cluj, că regulamentele federaţiei nu au fost încălcate la acea partidă.

 

Comenteaza