Ripensia e "Pasărea Phoenix" a fotbalului românesc. Povestea echipei pe care "U" o întâlneşte după 3 sferturi de secol

Ripensia e
Marea echipă din perioada interbelică a fost reînfi inţată anul trecut de către Radu Ienovan. Prima performanţă: o calificare istorică în 16-imile Cupei României, fază în care va întâlni "rivala" din anii '30, Universitatea Cluj!

Microbiştii au auzit de Ripensia din cărţile lui Ioan Chirilă sau din anuarele fotbalului. Nemicrobiştii au aflat de ea din cărţile cu poveşti interbelice, pline de emoţie şi parfum de epocă, gen "Cişmigiu & co.". Asta pentru cei care au adunat ceva ani în buletin. Zilele trecute am auzit iar de Ripensia. Echipa care activează azi în Liga a 5-a s-a calificat în 16-imile Cupei României. Hazardul a făcut ca în această fază să joace cu "U" Cluj, exact reeditarea primei finale de Cupă, din 1934. Atunci au câştigat timişorenii, arată evz.ro.


Ştefan Dobay, zis "Calul"

Pentru tinerii de azi, lipiţi de facebook şi I-Phone, Ripensia ar putea fi orice. Dar nu e orice. Ripensia e o mare echipă de fotbal a anilor '30, anii în care bărbaţii veneau la meci obligatoriu cu costum şi papion, iar domniţele cu umbreluţa pe umăr. A câştigat 4 titluri de campioană a ţării şi două Cupe ale României. Istoria spune că echipa aceasta glorioasă şi-a încetat existenţa în 1948, când plugarii deveniseră miniştri, iar clasa muncitoare scanda "Stalin şi poporul rus / Libertate ne-au adus!".

Marea vedetă a Ripensiei s-a numit Ştefan Dobay, supranumit "Calul". Legenda spune că odată s-ar fi luat la întrecere chiar cu un cal. Realitatea a consemnat că Dobay şuta atât de puternic la poartă, încât la un meci a rupt plasa. Iar pe atunci plasele porţilor de fotbal erau groase ca parâmele marinăreşti! Dobay a jucat pentru Ripensia 160 de meciuri şi a marcat 130 de goluri! A murit la 84 de ani, în aprilie 1994, cu două luni înainte de nopţile americane ale "Generaţiei de Aur".

Decret semnat de Carol al II-lea

În 2002, un tânăr afacerist timişorean a înregistrat la OSIM numele "Ripensia". Anul trecut, acelaşi tip a reînfiinţat echipa. Se numeşte Radu Ienovan şi dezvoltă subiectul: "Am înregistrat marca pentru o proteja. Dovadă că abia un deceniu mai târziu am luat decizia de a reînfiinţa această echipă. Am căutat ani de zile statutul Ripensiei, am vrut să o reînfiinţăm exact după acel statut. Nu l-am găsit, deocamdată. Avem doar decretul de înfiinţare, semnat de Regele Carol al II-lea. Am contactat mai multe personalităţi, la prima şedinţă, de exemplu, au fost Ioan Timofte, marele fotbalist timişorean, şi Nicolae Secoşan, vestitul crainic radio. Avem acum peste 200 de membri cotizanţi. Cotizaţia e de 120 de lei pe an, iar taxa de înscriere 80 de lei. În aceşti bani primeşti tricou, fular, fanion, card de membru... Ne-am înscris în Liga a 6-a, ultima, şi am promovat într-a 5-a în primul an. Am fi putut prelua locul unei echipe din divizii superioare, dar ne-am fi pierdut identitatea. Am refuzat, fiindcă am vrut ca noi să fim doar Ripensia".

Buget anual de 40.000 €

Radu Ienovan mărturiseşte că "brandul Ripensia n-a murit, dovadă că avem susţinători din Bucureşti, din Brăila, din alte oraşe. Anul trecut am avut buget de 30.000 de euro, anul acesta vom ajunge la 40.000. Sponsorul principal e una din firmele mele, dar un sponsor secundar deja a anunţat după calificarea în 16-imile Cupei că va suplimenta participarea de la 1.500 de euro, la 5.000. Când am reînfiinţat clubul am luat legătura cu urmaşii foştilor mari jucători. Mircea Ciolac, nepotul lui Ghiţă Ciolac, Vasile Chiroiu, nepotul lui Chiroiu, Graţian Sepi, nepot al lui Sepi II, Silvio Simatoc, fiul lui Nicolae Simatoc, şi strănepotul lui Kotormany, sunt membri fondatori". În faza dinaintea 16-imilor Cupei, Ripensia a eliminat UTA cu un sec 3-0!

Etichete
Comenteaza