România, ÎNVINSĂ de Norvegia în semifinalele Campionatului Mondial de handbal, după prelungiri

România, ÎNVINSĂ de Norvegia în semifinalele Campionatului Mondial de handbal, după prelungiri
Naţionala de handbal feminin a României a ratat, vineri, calificarea în finala CM, după ce a fost învinsă în cea de-a doua semifinală a zilei de campioana olimpică, Norvegia, scor 35-33 după prelungiri (17-14, 27-27), tricolorele urmând a întâlni, duminică, pentru medalia de bronz, echipa Poloniei.

Pentru România au marcat Neagu 8 goluri, Manea 6, Nechita 6, Buceschi 4, Ardean-Elisei 3, Geiger 3, Perianu 2, Brădeanu 1, iar pentru Norvegia au înscris Mork 8 goluri, Kristiansen 6, Oftedal 6, Loke 5, Herrem 4, Skogrand 2, Alstad 2, Kurtovici 1, Solberg 1.

În prima semifinală de vineri, Olanda a învins Polonia, cu 30-25 (15-8), astfel că, duminică, de la ora 15.45, în finala mică, se vor duela învinsele din semifinale, adică Polonia şi România, iar pentru trofeul mondial vor lupta, de la ora 18.15, învingătoarele Olanda şi Norvegia.

Polonia este antrenată de tehnicianul campioanei României, CSM Bucureşti, danezul Kim Rasmussen.

Tot duminică se vor juca şi meciurile pentru clasarea finală pe locurile 5-6, între Rusia-Danemarca, respectiv pe locurile 7-8, între Franţa-Muntenegru, în urma rezultatelor de vineri dintre Franţa-Rusia 25-31 (8-15) şi Muntenegru-Danemarca 20-28 (11-15).

România s-a calificat în semifinale după ce a încheiat pe locul 4 în grupa D, apoi a eliminat campioana mondială en-titre, Brazilia, în optimi, cu 25-22, iar în sferturi a trecut de ţara gazdă a CM, Danemarca, scor 31-30, după prelungiri.

România şi Norvegia au jucat şi în grupa D, tricolorele fiind învinse atunci cu 22-26 (10-13) de multipla campioană europeană, mondială şi olimpică. Echipa României a învins ultima dată Norvegia la Campionatul European din 2000 (scor 26-22).

Tricolorele au jucat o semifinală de Campionat Mondial după opt ani, în 2007 ele încheind competiţia pe locul 4, iar într-o finală CM revin după 10 ani, în 2005 obţinând medalia de argint în faţa Rusiei (scor 23-28).

Echipa României este calificată deja la turneele preolimpice, preşedintele FR Handbal, Alexandru Dedu, declarând pentru MEDIAFAX că, dacă tricolorele nu vor câştiga titlul mondial, caz în care s-ar califica direct la JO de la Rio, România "este interesată şi are dreptul prin regulament" să organizeze unul din cele trei turnee, programate între 18-20 martie 2016. Acest turneu preolimpic organizat de România ar urma să se desfăşoara la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Obiectivul naţionalei României la CM din Danemarca a fost clasarea pe unul din primele opt locuri, acesta fiind deja îndeplinit.

Campionatul Mondial reprezintă şi un criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio, câştigătoarea competiţiei obţinând calificarea direct, în timp ce echipele de pe locurile 2-7, alături de alte şase echipe cu cel mai bun ranking continental, vor avea drept de joc la turneele preolimpice, programate între 18-20 martie 2016. Echipele calificate la turneele preolimpice şi gazdele acestora vor fi anunţate de IHF după încheierea CM din Danemarca.

La JO de la Rio din 2016 sunt deja calificate Brazilia (naţiune gazdă), Norvegia (campioană europeană 2014), Angola (câştigătoarea turneului din Africa), Argentina (câştigătoarea Jocurilor Pan Americane) şi Coreea de Sud (câştigătoarea turneului din Asia). Acestor cinci echipe li se va alătura campioana mondială din 2015, iar celelalte şase locuri disponibile la JO vor fi ocupate de primele două clasate în fiecare din cele trei turnee preolimpice.

La ediţia din 2013, echipa României s-a clasat pe locul 10, ultima medalie mondială - argint - datând din 2005.

Echipa României este singura din lume care a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial.

La ediţia din 2013, titlul mondial a fost cucerit de Brazilia.

 

 

Comenteaza