S-a schimbat puterea la Ligă: Cum se poziţionează „U" şi CFR

S-a schimbat puterea la Ligă: Cum se poziţionează „U
Gino Iorgulescu a produs şocul deceniului în fotbalul românesc, învingându-l pe Mitică Dragomir în lupta pentru şefia Ligii Profesioniste.

Cu o zi înainte ca „tricolorii" să înceapă cea mai grea bătălie din ultimii 15 ani, cea pentru calificarea la Cupa Mondială, fotbalul românesc a fost zguduit de un veritabil cutremur. Dumitru Dragomir, omul care anunţa că nici Barrack Obama nu-l dă jos din fruntea Ligii, a fost învins de Gino Iorgulescu, fostul preşedinte de la FC Naţional câştigând cu 11 voturi la 7.

Întrebarea de pe buzele microbiştilor e simplă: Cât de mult va schimba în bine fotbalul românesc plecarea lui Dragomir şi instalarea lui Gino Iorgulescu? Primul este unul dintre cele mai hulite personaje de către fanii români, mai ales din cauza legii împotriva violenţei în sport care a îngrădit manifestările suporterilor pe stadioane şi a ridicat amenzile. Cel de-al doilea a dispărut din fotbal de când FC Naţional a falimentat, însă e cunoscut ca un apropiat a fraţilor Becali, cei care ar controla din umbră, acum, fotbalul din România. Conform presei centrale, care citează surse din cadrul Adunării Generale a Ligii Profesioniste, „U" şi CFR au fost pe poziţii diferite când a fost vorba de vot. Conform informaţiilor noastre, „U" a mers pe mâna lui Dragomir, iar CFR a aşteptat până în ultima clipă, pentru ca apoi să-l voteze pe Iorgulescu.

Singurul care a vorbit despre schimbarea lui Dragomir din funcţie a fost Ioan Mărginean. „Limoniu" este încă administrator special al Universităţii, până pe 10 decembrie, atunci când va avea loc Adunarea Generală a Acţionarilor care va valida demisia sa şi instalarea lui Vlad Munteanu. La una dintre ultimele sale acţiuni oficiale în calitate de conducător al „şepcilor roşii", Mărginean a susţinut că indiferent de cine ar fi ieşit preşedinte la Ligă, obiectivul principal trebuia să rămână atragerea unei sume cât mai mari din drepturile TV pentru Liga I. Contractul de televizare, în valoare de 110 milioane de euro, inclusiv TVA, expiră la vară, iar aceşti bani au reprezentat o cotă importantă din buget pentru cluburile din prima ligă. „Cred că ar trebui să vorbim despre drepturile TV, pentru că văd că televiziunile au devenit principalii sponsori ai fotbalului românesc şi nu e normal să fie aşa. Eu cer autorităţilor să ia în reconsiderare Legea Sportului şi Legea Sponsorizării, pentru că nu se mai poate aşa la grupele de copii şi juniori. Ambii, şi Dragomir şi Gino, au avut în program acest aspect, dar e foarte greu de realizat fără aportul politicului. Nu pot spune că a fost o influenţă politică, eu nu am fost membru de partid", a spus Mărginean, referindu-se şi la întâlnirea de taină de dinaintea alegerilor. La respectiva discuţie, desfăşurată la restaurantul unui hotel bucureştean, au participat, pe lângă reprezentanţii cluburilor pro-Iorgulescu, premierul Victor Ponta şi Ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea.

Dumitru Dragomir era preşedintele LPF din 1996, fiind reales în această funcţie în octombrie 2000, când l-a avut contracandidat tot pe Iorgulescu, în noiembrie 2005 şi în noiembrie 2009. La alegerile din 2000, cel poreclit „Corleone" a primit 11 voturi, iar Gino Iorgulescu a obţinut cinci voturi.

Fanii lui „U", printre principalii contestatari

Abonatul numărul 1 la scandările peluzelor din România, Dumitru Dragomir a fost contestat vehement şi de către suporterii Universităţii. Aceştia au afişat de-a lungul vremii mai multe bannere de protest, unul dintre ele rămânând în istorie prin originalitate: „facebook.com/miticalabrutarie". Pe de altă parte, clubul „Şepcilor roşii" este în top 3 la capitolul amenzi din partea Ligii Profesioniste în ultimul an. Cea mai nouă dintre ele a venit după meciul cu Săgeata Năvodari, când „U" a fost taxată cu 7000 de lei pentru că fanii au strigat tocmai împotriva lui Dumitru Dragomir, de acum fostul şef al LPF.

Comenteaza