“Să nu vă fie frică!”

“Să nu vă fie frică!”
Anamaria Prodan promite că “U” nu va face jocurile lui Gigi Becali sau Florian Walter şi că echipa nu se va face de râs în campionat.

Ana are mere. Anamaria are o minge de fotbal. S-au schimbat vremurile. Ne adaptăm din mers. Clubul "U" este condus de o femeie. Cel puţin aşa stau lucrurile pe hârtie. Nici din convorbirea cu Anamaria Prodan nu ne-am lămurit care sunt sursele de finanţare ale echipei. În plus, a mai rămas ceva de elucidat. Fostul impresar a mărturisit că, dacă după audit nu se ajunge la o înţelegere cu Florian Walter, nu pleacă din Cluj, dar acţiunile vor rămâne "agăţate" la brăcinarul lui Ioan Mărginean, cancelarul fostului patron. Ar fi o situaţie ciudată, ca să ne exprimăm elegant. Am întâlnit o femeie puternică, simpatică, deschisă dialogului, care ştie ce vrea şi e convinsă că va obţine ce-şi doreşte. Universitatea a fost de atâtea ori trădată în dragoste, încât nu am auzit nici un glas entuziast după ce ştirea schimbării patronului s-a propagat pe internet. Soţia antrenorului Stelei ştie că suporterii sunt sceptici. Anamaria Prodan este un mare câştig pentru presă, dar noi aşteptăm să-i fie de folos Universităţii.

Cum s-a ajuns la varianta Prodan pentru "U" Cluj?
Eu cred că e vorba de seriozitate în primul rând. Ceilalţi care s-au băgat în seamă, că vor echipa, că plătesc cu o sută de euro mai mult, mai puţin, văd că nu au avut nici o bază solidă.

Ceilalţi? Au fost mai mulţi, nu doar Marţian?
Nu ştiu, am înţeles că a fost în discuţii cu mai mulţi, cel puţin aşa ştiu de la domnul Walter. Eu când îmi doresc ceva, reuşesc. De mică am crescut în spiritul de învingător.

"Nu sunt pionul nimănui"

Suporterii se întreabă de unde aveţi banii să ţineţi o echipă de fotbal.
Lumea s-a obişnuit greşit. Alţi manageri când vin la conducerea unui club nu se încadrează în buget sau se întind mai mult decât este pătura. Eu încerc să bag sub pătură cinci persoane, dacă se poate. Eu ştiu ce bani am moştenit, ştiu cât de mult trag lângă mine jucătorii care vor veni. Ştiu că pot să le ofer nişte salarii penibile, dacă pot să le spun aşa, pentru prima ligă, dar ştiu şi că pot să-i motivez. Dacă ei trag alături de antrenor şi de echipă, la final împărţim banii ce-i încasăm.

Florian Walter solicita 3,5 milioane de euro pentru a ceda echipa.
Probabil că nu a venit nimeni să-i dea aceşti bani. Dacă venea, îi dădea clubul cu ochii închişi. Eu sunt un om foarte corect, chiar dacă de multe ori las impresia că nu ştiu cu ce se mănâncă fotbalul. I-am spus că, dacă ajungem să pun semnătura pe acele acte, o pun în urma unui audit făcut ca la carte de o firmă străină. Îmi aleg firma care face auditul şi când totul este gata ne aşezăm la masă şi vedem ce cumpăr în acele milioane.

A început auditul? După 1 iulie începe.

Cât va dura?
Nu ştiu. Îmi aduc aminte că la Rapid a ţinut o lună, o lună şi jumătate. În toată perioada asta le-am spus fanilor să nu le fie frică, pentru că nu e Gigi Becali, nu e Paszkany, nu e Walter. Sunt într-o bărcuţă în mijlocul oceanului cu Niculescu, Băbuţan, Tăbârcă, Ursu, Szolomajer.

E greu de crezut că nu sunt implicaţi Walter şi Gigi Becali. Walter deţine încă pachetul majoritar de acţiuni prin Ioan Mărginean.
Lumea trebuie să gândească foarte logic. Dacă eram omul lor, aveam bani şi-mi luam acum superjucători ca să pot să încurc echipele care-i deranjează. În condiţiile în care eu nu am nimic, cu ce aş putea să mă bat? Cu cinci copii de 17 ani cu salarii de "C"? Mă ajuta toată lumea dacă trebuia să fiu pionul care să fac jocurile tuturor. Eu nu am făcut şi nu voi face niciodată aşa ceva. Atât timp cât am un contract perfect făcut între mine şi domnul Walter, el şi-a luat mâna de pe absolut tot. Avem un garant, că-l iubeşte lumea, că nu-l iubeşte.

"Walter nu mai are cum să se întoarcă"

Nu-l iubeşte.
Nici eu nu-l iubesc. Nu lucrez cu Mărginean, asta a fost prima condiţie. Orice om normal când vine undeva vrea să aibă oamenii lui. Eu vin cu oamenii în care am încredere. Nu l-am mişcat pe Niculescu, fiindcă sunt prietenă cu el de 20 de ani. Ştiu că e tânăr şi că-şi doreşte la fel ca şi mine.

Ar fi fost o greşeală. Niculescu este apreciat de fani pentru că nu a plecat.
Niculescu este prin excelenţă un luptător. Oltenii au cele mai mari ambiţii, să ştiţi. Niculescu a rămas şi cred că ar fi rămas mult mai mulţi jucători. Aici e vorba de bani. Niculescu nu mai are problema asta, să fie mort de foame, să tragă de un scaun. E la început de carieră şi doreşte să arate că poate. E mare lucru să fii antrenor şi să decizi, să nu fii o marionetă. Între mine şi el şi Aurelian Băbuţan niciodată nu o să fie chestia asta, îmi doresc să fim ca o familie. Şi dacă nu dormim 40 de ore, să luăm deciziile împreună.

Se termină auditul şi ajungeţi la concluzia că nu merită să intraţi în joc. Rămâne echipa în aer?
Nu, niciodată nu o să plec, chiar dacă nu o să mă înţeleg. Probabil că acele acţiuni vor rămâne tot aşa, agăţate. Tuturor le este teamă că se întoarce Walter.

Nici nu a plecat.
Nu, că va veni şi va ocupa iar fotoliul acesta şi iar va fi ce s-a întâmplat. Eu vă spun un lucru, Walter nu mai are cum să se întoarcă, orice ar fi. Numai că lumea spune că se va alege praful de club, lucru care nu este imposibil. Eu nu am venit ca un salvator, ci pentru că-mi doresc foarte tare să reuşesc şi-mi plac provocările. Peste tot unde am fost, nu am avut buget şi m-am obişnuit, m-am tăbăcit.

Salarii mici, bonusuri mari

Ce buget va avea clubul?
Aici e o mare problemă. Sunt banii care au intrat din drepturile de televizare. Eu nu am avut niciodată un buget mai mare de 800.000 de euro. Voi avea fondul de salarii foarte mic, să nu mă fac de râs faţă de jucători. Sunt convinsă că vom fi ajutaţi. Astea sunt nebunii, că nu ne lasă Mureşan, nu ne lasă Paszkany, astea-s prostii. Nu vreau să cred aşa ceva chiar dacă multă lume vine cu exemple concrete. Eu spun că încet-încet vom reuşi. Peştele de la cap se împute. Dacă managementul este prost, atunci nu are cum să meargă. De asta am chemat jucătorii care au rămas şi le-am spus clar. Ce a fost pe vremea lui Walter, salariile mari, bonusurile, nu există la mine. Bonusuri primiţi numai dacă munciţi. Şi ca să nu fur pe nimeni, vi le trec în contract. Eu am apărat jucătorii o viaţă, nu fac golănii. Nu sunt adepta jucătorilor cu nume foarte mare care dorm pe teren. Să meargă la echipele foarte mari.

Care e plafonul salarial?
Nu voi da niciodată mai mult de 4.000-5.000 de euro pe lună.

Veţi găsi jucători?
Eu zic că da. Un jucător care are încredere în puterile sale ştie că e fotbalist, vine pe 3.000 şi la final îşi mai ia încă 50.000. Le trec în contracte. Terminăm pe locul 8, dacă eu am 3 milioane în cont, 1 milion îl împart cu voi. Dacă are un salariu de 8.000, 10.000, ce-l mai interesează? Timpul trece, leafa merge.

Până la ce sumă sunteţi dispusă să-i oferiţi lui Walter?
În funcţie de ce văd în acte. Nu cred că a fost rea voinţă din partea lui Walter, cred că a fost rea voinţă din partea autorităţilor. Dacă în atâţia ani nimeni nu l-a ajutat cu nimic, mi-e greu să cred că mă vor ajuta pe mine. Încă sper că vor avea respect pentru o femeie, în primul rând.

"Dacă pierde, Gigi mă respectă mai mult"

Veţi avea discuţii cu autorităţile?
Da. Aş vrea să-l sun pe primar. I-am dat câteva mesaje, nu mi-a răspuns. Probabil că în nebunia aceasta nici nu a avut timp să le verifice. Aş vrea să înţeleagă că o femeie e mai meticuloasă, o femeie e mai bătăioasă şi-şi doreşte mult mai mult decât un bărbat, în 90% din cazuri. În fotbal nu-mi voi face numele de râs nici pentru Becali, nici pentru Walter.

În etapa a treia e meciul cu Steaua. Îl daţi afară pe Laurenţiu?
Asta e viaţa. E vorba de viaţa mea, de cariera mea. Stai cuminte că, dacă pierde meciul cu "U" Cluj, o să mă respecte şi mai mult Gigi Becali. Aveam cu Claudiu o vorbă, pe cine să batem: CFR, Steaua, Petrolul, Bistriţa, că ne-a dat afară Nea Jean şi nu meritam, Chiajna. Păi, atunci ieşim campioni, mi-a zis Claudiu râzând! "Şi Dinamo!" (intervine Niculescu). Da, şi Dinamo! Gândeşte-te că noi suntem mult prea tineri ca să facem jocurile altora. Dacă aveam 80 de ani, să nu dau nume, mă umpleam de bani pe final, îi lăsam nepoţilor. Nu sunt în postura să mor de foame, să zic Nea Gigi, nu-mi dai şi şi mie ceva?

Câţi bani au intrat în contul clubului din transferurile fotbaliştilor care au ajuns la Petrolul?
Ce să intre? Ei au plecat prin transfer, erau jucătorii lui Walter.

Clubul e organizat ca o societate comercială, iar Walter nu o poate falimenta, intră sub incidenţa legii.
Nu a falimentat-o, a lăsat vreo 10 jucători. Mie nu-mi pare rău că au plecat, mă crezi? Şi mulţi erau jucătorii mei. Niciodată nu le voi da salariile acestea, oricum s-ar numi. Eu zic că voi face aici un lot tânăr cu care mă bat de la egal la egal cu ei. La un moment dat zicea cineva "Strânge vreo cinci milioane, că-i aduc pe toţi înapoi". Eu nu vreau. Eu consider că ai mei valorează mai mult. Când eşti în interiorul fenomenului apreciezi altfel valoarea unui fotbalist.

Adrian Mutu nu s-a supărat că aţi venit dumneavoastră şi nu a venit Marţian, care susţinea că e asociat cu atacantul Cesenei?
Nu, asta e o prostie. Adi nici nu ştie. Pe mine mă distrează chestia asta. Aşa şi eu zic că mă duc să cumpăr Rapidul împreună cu Ronaldo, numai pentru că am auzit de el sau îl cunosc. Mutu nu are nici o treabă. Dacă Adi şi-ar dori vreodată să vină, păi ar veni alături de mine sau de Marţian? Chiar nici nu am apucat să vorbesc cu Adi. M-a sunat mai devreme Laura, sora lui, să mă felicite. Noi avem aproape tot împreună în afaceri. De aia mi-a venit să râd cînd am văzut că investesc la Cesena.

Coafura durează cât un meci de fotbal

Fostul patron s-a supărat că nu a fost invitat la un gulas. Dumneavoastră vă place sau aveţi alte preferinţe?
Mamă, eu sunt gurmandă! Eu le-am zis şi suporterilor să-mi aducă mâncare tradiţională să gust. Trăiesc pentru a mânca!

Şi cum vă menţineţi silueta?
Greu!

Faceţi sport?
Nu, dar sunt a dracu', sunt vulcanică şi am arderile rapide.

Coafura vi-o faceţi în fiecare zi?
De vreo patru zile nu am mai avut timp. Stă aşa, săracul, nici nu ştiu cum stă.

De când aţi ales acest model?
De când mă ştiu mi-l fac aşa. Pe vremea când lucram la ProTv mă obligau să-l ţin drept, să mi-l întind. Îl ţineam aşa şi-n timpul liber îl făceam înapoi.

Cum aţi avut ideea?
Am vrut să fiu altfel.

Cât durează ?
O oră şi jumătate.

Zilnic?
Nu, îmi spăl părul foarte greu, pentru că părul meu e foarte bun, s-a obişnuit. O dată la două luni. Doar îl repar, dacă se strică o şuviţă.

"Galeria Universităţii te-a pus primar"

Cum a fost întâlnirea cu suporterii?
Toată lumea m-a speriat. Nu te întâlni cu ei, sunt golani, sunt demenţi. Le-am zis: chemaţi-i, dacă vă e frică plecaţi, eu rămân să vorbesc cu ei. Am vrut să începem transparent. Mi-au zis să plec, să fac, cu ce bani vii? Gândiţi-vă că în momentul acesta eu pierd nişte bani, pot să-mi dau jucătorii oriunde. Pe Dos Santos îl vrea toată liga întâi. Mă duc şi spun: vreau şi eu 10% din contractul lui Dos Santos sau te costă 50.000 că ţi-l aduc pe Dos Santos. Eu am noroc că nu-l am pe Walter în spate şi sunt liberă să lucrez. Dacă am un milion şi jumătate, sunt liniştită, că eu nu mă arunc să dau prime. 7

Dinamo, echipa copilăriei

Aţi jucat fotbal. Pe ce post?
Am fost fundaş central la Inter Bucureşti.

De ce aţi abandonat?
Păi, am fost foarte rea (râde). Sunt o fire revoluţionară, nu prea aveam limite în tinereţe. Atâtea sancţiuni am luat, încât m-am lăsat. Eram rea cu arbitrii, cu antrenorii. Ai mei m-au obligat să termin Facultatea de Drept şi am zis că, dacă tot sunt bună de gură, să reprezint jucătorii. Era un drum virgin, eram singura femeie care intra în domeniu. Mi s-a părut super tare!


Cu ce echipă ţineţi?
Cred că fiecare avem o echipă de suflet. Eu am crescut în "Ştefan cel Mare" şi mi-ar fi greu să spun acum că m-am transformat peste noapte în stelistă, în ceferistă, în "U"-istă. Locuiam la două minute de stadion. Acolo am făcut primii paşi. E foarte mult spus că ţin cu Dinamo. Ţin cu fotbalul, cu echipa care-şi dă sufletul pe teren. Inima mea e acum la Cluj. Echipa copilăriei este Dinamo.

"Bona duce gunoiul"

Sunteţi şi mamă, staţi departe acum de copilul cel mai mic.
Bebeto trebuie să vină. Mă sună în fiecare zi. Ştii cum a fost cu preluarea echipei? Nu a ştiut nici vântul, nici pământul. Eu i-am spus lui Florian Walter că, dacă se află ceva, nici măcar nu mai lucrez cu echipa, nu mai rămân nici ca manager. Nu-mi doresc să apar pe prima pagină doar ca să mă bag în seamă. Anunţăm în clipa când semnăm.

Cât au durat discuţiile?
Două săptămâni.

Băieţelul vine şi el la Cluj?
Da, am luat deja o casă undeva în Bună Ziua. Copilul face patru ani pe 31 august. Îl aduc, acum e fiert. De când s-a născut, a stat lângă fotbalişti. Nu ştie ce se întâmplă. I-am spus că ne-am mutat la "U". Cântă prin casă "Haide «U»"!

Şi "Hai Steaua"?
Nu ştie el săracul acum. Are papucii de la Dinamo, are un fular de la Rapid, are câte un fular de la Chiajna, Buftea şi Snagov. Acum i-am trimis şi un fular cu "U". Dacă îl întrebi cu cine ţine, îţi va răspunde, cum l-am învăţat, că ţine cu fotbalul. I-am zis: ca să fii şi tu drăguţ, ţii cu "U" şi cu Steaua. Luni după-masă va fi şi el la Cluj, când aduc un grup de jucători. Vine cu bona. Din septembrie merge la grădiniţă, ne descurcăm.

Tot legat de Florian Walter. Cine duce gunoiul acasă, dumneavoastră sau Laurenţiu?
Bona (râde). Eu nu am dus niciodată gunoiul.

"Nu mă pot obişnui cu lucrurile mici"

Chiajna a bătut-o pe CFR, a bătut-o pe Rapid, dar...
A pierdut cu Steaua şi cu Dinamo.

Iar Laurenţiu a ajuns antrenorul Stelei.
Noi puteam să ajungem şi în altă parte şi cred că toată România ştie (n. red. - Rapid). Îl respect foarte mult pe domnul Copos pentru tot ceea ce a făcut. Poate eu am trăit foarte mult în Occident. Nu am nebunia aceasta, "Ai jucat la Steaua, nu poţi juca la Dinamo". Aici nu se pune problema ca un fotbalist care a jucat la CFR să ajungă la Universitatea. Eu, dacă aş putea să iau cel mai bun jucător de la Steaua, CFR, Dinamo, l-aş lega trei ani de "U" Cluj şi aş face performanţă.

Doar să nu faceţi o contraperformanţă în meciul direct.
Eu cred că astfel de lucruri se nasc în sufletul unui om care iubeşte la disperare o echipă şi-şi face tot felul de filme.

Cu ce conducător aţi colaborat cel mai greu?

Dificil, rău cu Jean Pădureanu, dar cel mai dificil a fost să lucrez cu Copos. Atât de tare ne-am bătut pe contracte, incredibil! Cu Herea a fost spectacol! Ajunsesem de ne plimbam peste tot, fugeam prin oraş unul după altul. A fost circ! Dar, de când m-am născut, ai mei mi-au spus să fiu numărul 1. Există "nu vreau", nu "nu pot". Să ştii că femeile sunt gâtul care mişcă capul. Nu m-au ascultat şi s-a ales praful. La Bistriţa s-a ales praful, s-au dus în liga a doua, de Craiova s-a ales praful, de Snagov şi de Buftea s-a ales praful.

Urmează "U" Cluj?
Nu, pentru că unde am fost şi am fost lăsată, am făcut performanţă. La Snagov am fost lăsată doi ani şi am adus echipa la promovare, la Buftea am luat echipa care era aproape în "C" şi am salvat-o. Chiajnei nimeni nu-i dădea vreo şansă şi am lăsat-o pe locul 9, cu foarte mulţi bani în cont.

De ce aţi declarat că vreţi să luaţi titlul în doi ani cu Universitatea? A părut doar o declaraţie care să-i sensibilizeze pe fani, dar aici suporterii vor în primul rând demnitate.
 Pe mine mă enervează foarte tare când aud că "obiectivul nostru este salvarea de la retrogradare". Nu mă pot obişnui cu lucrurile mici, nu-mi doresc lucruri mici. La Chiajna, dacă mai ţinea un pic campionatul, terminam în primele cinci.

Ce ştiaţi despre "U"?

Că are cea mai frumoasă galerie, cea mai frumoasă istorie. Eu cu Laur ne-am dorit să venim aici. Cineva l-a propus pe Laurenţiu antrenor, e vorba de ziaristul Dorinel Artene, şi s-a certat şi a făcut un lobby extraordinar. Asta s-a întâmplat şi înainte să semnăm cu Chiajna şi după ce am plecat de la Chiajna. Reghe nu a fost suficient de bun pentru "U".

Contează şi părerea lui Claudiu Niculescu în conturarea lotului?
Întotdeauna. Am bărbat antrenor şi ştiu cum este.

Rezistaţi presiunii?
Ştii cum o să plec eu de la "U"? Numai în condiţiile în care voi avea probleme de genul că-mi vor sparge maşina, geamurile, lucruri care s-au mai întâmplat. Suporterii ar trebui să se gândească aşa: De ce a venit asta aici? A venit să-şi facă un nume, a venit să demonstreze că poate. Pe unde a fost nu s-a făcut de râs. Eu cred că-mi doresc mai mult decât toată lumea de pe Pământul ăsta.

Aşteptaţi să vă ajute şi primarul Emil Boc?
Trebuie să găsim o înţelegere. Galeria Universităţii Cluj te-a pus primar. Dacă oamenii ăştia te-au ajutat, nu e frumos să-i ajuţi şi tu? Văd că tot oraşul ăsta trage pentru CFR. Am tot auzit că toată lumea e cumpărată de Paszkany. Hai, lasă-mă! Dar îţi spun eu că o echipă care joacă nici Dumnezeu nu o împiedică. Poate să aibă toţi arbitrii.

Să nu aibă şi nişte jucători din cealaltă echipă.
Păi, asta spun. Eu aduc jucători care o să moară pe teren pentru echipa asta.

Asta ar fi promisiunea pentru fanii Universităţii, că nu vă veţi da la o parte nici din faţa Petrolului, nici din faţa Stelei?
Dacă cineva îmi cere, îmi dau cuvântul de om, care pentru mine e cel mai important, că eu voi face public acest lucru. Nu există aşa ceva. Eu m-am certat cu toţi greii din fotbal. A avut cineva ceva împotriva mea? Crezi că eu îmi permiteam, dacă aveam o tinichea, să fac circul pe care l-am făcut? Pot să le spun că sunt mult prea sus şi ameţesc dacă mă uit la voi!


Anamaria Prodan despre

PARIURI
Rămân cu un gust amar, în loc să se scrie că echipa asta, Chiajna, a renăscut prin muncă, prin jucători necunoscuţi, se inventează tot felul de poveşti despre pariuri. La pariuri, dacă eşti mort şi nu poţi pe teren, poţi să pariezi toţi banii de pe pământ.
STEAUA
Reghe nu ajungea la Steaua dacă trântea vreun meci. Ai de pierdut toată viaţă dacă te îndoi în faţa cuiva. După meciul pierdut de Chiajna cu Steaua am pierdut cinci jucători, aşa de mult ne-am dorit.
BLATURI
Dacă-i spun lui Niculescu că vreau să pierdem aici, pentru că ne ajută cu puncte în altă parte şi Niculescu a făcut greşeala asta, în veci nu voi mai avea încredere că el nu mă va trăda şi rugat de alţii. Trădătorul e din naştere aşa.
STADION
Mă duc la discuţii zilele următoare şi aud fraza "O să prindem în buget", asta înseamnă că ne-au dat la o parte.
Nu se compară nimic cu Cluj Arena, dar Târgu Mureşul joacă pe 1.000 de euro şi Mediaşul joacă pe 2.000 de euro. Ne-a înnebunit Dumnezeu?

SCURT PORTRET Anamaria Prodan
- Are un site personal: http://www.anamariaprodan.ro
- Locuieşte în Snagov.
- A fost căsătorită cu baschetbalistul Tiberiu Dumitrescu, cu care are două fete, Sarah şi Rebecca.
- Are o reşedinţă la Las Vegas.
- Este asociată cu Adrian Mutu într-o firmă de impresariat, iar cu sora fotbalistului colaborează în alte afaceri.
- A făcut 15 ani de pian.

 

 

Comenteaza