Scor de handbal

Scor de handbal
Nicolae Szoboszlay a dezvăluit un element inedit al celebrului meci dintre “U” şi Vasas (Ferar).


Nu există un derby al Clujului fără măcar o referinţă la partida din 1945 dintre "U" şi Vasas (Ferar), când Universitatea, revenită din exilul de la Sibiu, a recâştigat oraşul părăsit vremelnic. A fost prima întâlnire văzută de istoricul Gheorghe Bodea, care a evocat mai târziu, într-o cronică romanţată, cum s-a îndrăgostit pe loc de "Şepcile roşii". Când Ardealul a fost sub ocupaţie maghiară, Vasas a ocupat locul secund în campionatul Ungariei. Trupa garnisită cu vedete precum Petchovschi, Pişti Kovacs, Pall sau Reinhardt a fost învinsă cu 4-0 de Luca, Dascălu şi Coracu. "A fost un joc surpriză. «U»-iştii vroiau să demonstreze că au valoare şi să recâştige prestanţa pe care Universitatea a avut-o la Cluj. Cei de la Ferar au rămas surprinşi. Nici nu apucaseră să joace împotriva Universităţii, nu-şi cunoşteau adversarii", şi-a amintit Nicolae Szoboszlay.

Cum a ratat meciul cu "U"

Fostul portar a făcut parte din lotul lui Vasas, dar nu a apucat să joace în acel meci memorabil. Conducătorii Universităţii l-au chemat la echipă când "studenţii" s-au întors de la Sibiu. "Le-am mulţumit celor de la Vasas pentru ajutor şi m-am întors la Universitatea". În partida povestită de Gheorghe Bodea, la Vasas a apărat rezerva lui Szoboszlay, Szeplaki, care era portar de handbal şi lucra ca profesor de educaţie fizică. "Szeplaki era portar de handbal. Fiul lui Szeplaki este medic ortoped la Spitalul de Recuperare din Cluj. Titularul postului de portar, Marki, era pe front", şi-a amintit Szoboszlay.

Cum a ajuns portarul care a prins câteva luni din exilul de la Sibiu să joace pentru Vasas? "În toamna lui 1943, când eram elev de liceu, am fost descoperit de Universitatea la Aiud. Am plecat împreună cu «Şepcile roşii» la Sibiu. Am apucat să joc în doar două partide, 1-2 cu Sportul, când am primit un gol de la Coco Dumitrescu, viitorul antrenor al echipei UTA, şi 0-2 cu FC Ploieşti. Campionatul s-a întrerupt din cauza războiului. În primăvara anului 1944 am fost trimis în tabăra de muncă de la Roşiorii de Vede, unde am construit calea ferată Bucureşti- Craiova. În decembrie 1944 m-am întors la Cluj, să-mi termin liceul, eram elev în clasa a VIII-a, echivalentul clasei a XII-a de azi, la Colegiul Reformat, actualul Gheorghe Şincai. Mi-am luat bacalaureatul în 1945. Ştiam că portarul Ferarului, Marki, era plecat pe frontul din Rusia. M-am prezentat la antrenamentele echipei Vasas în primăvara anului 1945. M-au acceptat cu uşoare rezerve, pentru că nu mă ştiau. Au început partidele amicale şi am corespuns", a explicat Szoboszlay.

"Respectă-l pe celălalt!"

Fostul portar a povestit că relaţiile cu jucătorii echipei Vasas (Ferar) au fost foarte bune, indiferent de cursul istoriei. "La echipele la care am activat cântam deseori când mergeam în deplasare. Era un cântec care spunea că Ardealul e românesc. Intervinea Pişti Kovacs: «Dar şi unguresc!». Nu am fost jignit niciodată în cadrul echipei, m-au respectat, nu mi-am renegat niciodată etnia". A făcut un apel către public pentru a urmări derby-ul fără ură, într-o atmosferă civilizată: "Vreau ca atmosfera să fie tot la fel de frumoasă ca la Alba Iulia, când suporterii au avut ţinută deosebită. Nu vreau să ne revanşăm cu ieşiri nesportive din cauza provocărilor conducerii oaspeţilor. Tata avea o vorbă: «Ca să fii respectat, respectă-l pe celălalt». Tata mă obliga să-mi ridic pălăria şi în faţa măturătorului de pe stradă. Îmi doresc ca publicul să aibă un comportament la nivelul stadionului. I-ai văzut pe rugbişti, care au puterea să-i aplaude pe învingători la final?"

"Vreau să câştige Universitatea"

Fostul antrenor a caracterizat pe scurt cele două echipe. "Jocul Universităţii e mai ordonat, mai rotund. Jocul CFR-ului suferă, se bazează pe acţiuni individuale. Să vedem cine va avea câştig de cauză, jocul colectiv sau jocul bazat pe sclipirile unor fotbalişti, cum ar fi Kapetanos. Beto e foarte bun, dar mi-a plăcut mai mult portarul Braşovului".

Szoboszlay a trecut pe la Vasas sau CFR, dar inima i-a rămas la Universitatea. "Eu îmi doresc să câştige cel care joacă mai bine. Fiind «U»-ist, vreau să câştige Universitatea".

"Remarc ţinuta lui Niculescu"

Antrenorul care l-a şlefuit pe Ioan Ovidiu Sabău a remarcat comportamentul tânărului tehnician Claudiu Niculescu. "Mă bucur de succesul tânărului coleg şi-l felicit pentru ţinuta sportivă. Am observat şi comportamentul său sobru şi declaraţiile echilibrate", a declarat Szoboszlay. Fostul portar l-a lăudat şi pe atacantul Niculescu: "Are un simţ dezvoltat al porţii, o tehnicitate foarte bună şi calităţi fizice potrivite pentru postul său".

Generosul Petchovschi

În lunile petrecute la Vasas, Nicolae Szoboszlay a fost impresionat de un gest al lui Petchovschi: "Echipa a luat prime. Eu nu am luat bani, pentru că eram mai tânăr. Petchovschi mi-a pus în buzunar o sumă de bani. M-a văzut că sunt surprins şi mi-a zis: «Tu nu făceai la fel?». Şi după ce au plecat la Arad, la ITA, am rămas în relaţii foarte bune. Mă încurajau când ne întâlneam pe teren chiar dacă erau în echipa adversă".

Cuplu cu Rădulescu la CFR

Nicolae Szoboszlay a fost antrenor principal la CFR Cluj în sezonul 1973-1974, când doctorul Constantin Rădulescu a fost suspendat de FRF. "A fost un eveniment petrecut la Piteşti, nu-mi aduc aminte ce s-a întâmplat, dar Rădulescu a fost suspendat. Am împărţit Polonia în două. Eu răspundeam de relaţia cu FRF şi colaboram cu Rădulescu la echipă, unde el avea ultimul cuvânt. Deşi era medic, nu a venit niciodată nepregătit la antrenamente. A fost un ORL-ist foarte bun, l-a operat şi pe fiul meu, Miklos, i-a scos amigdalele", a povestit antrenorul care colaborează cu Mihai Georgescu la Şcoala de Fotbal "Viitorul".


CV
Data naşterii: 18.07.1925
Locul naşterii: Orăştie (jud. Hunedoara)
Postul: portar
A jucat la "U" Cluj (1943-1944, 1950-1952), Ferar (1945-1946), Dermagand Tg. Mureş (1947-1948), CS Armata Bucureşti (1948-1949), CS Armata Cluj (1952-1953), Dermata Cluj (1954-1955).
A fost selecţionat la echipa naţională "B".
Antrenor emerit
A pregătit echipele Dermata Cluj, ASA Cluj, Sticla Turda, "U" Cluj, ISCT, Corvinul, CFR.
A avut o activitate prodigioasă la Centrul de Copii şi Juniori al Universităţii Cluj. Prin mâna sa au trecut, printre alţii, Remus Câmpeanu, Petru Emil, Paul Marcu, Vasile Suciu, Constantin Suciu, Alexa Uifăleanu, Ioan Ovidiu Sabău, Tim Câmpeanu, Tiberiu Bălan.

 

Comenteaza