Socios în alb şi negru

Socios în alb şi negru
Suporter “U” este proiectul ce încearcă să coaguleze energiile fanilor pentru a salva echipa.

Care e averea Universităţii Cluj? Mii de hectare de teren, acţiuni la companii importante, conturi în paradisuri fiscale? Zeci de trofee păstrate sub cifru? Nimic din toate acestea. Să nu rămâneţi cu o impresie greşită. "U" nu e un club sărac. E suficient să deschizi Agora "U" şi vei descoperi moştenirea lăsată în grija generaţiilor următoare.

"Călătoria Universităţii trebuie să fie veşnică"

"Este obligaţia noastră de a transmite copiilor ceea ce părinţii noştri ne-au transmis. «Călătoria» Universităţii Cluj în lumea sportivă românească trebuie să fie veşnică". Nu am citat din cărţile istoricului Gheorghe Bodea, ci din proiectul Suporter "U", iniţiat de Călin Bârsan, cunoscut printre internauţii de pe forumul fanilor "Şepcilor roşii" sub numele de "U"ist Bătrân. Concret, Călin propune un club ai cărui piloni să fie Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) şi suporterii. Planul a fost prezentat la REALITATEA FM Cluj, în emisiunea "Fără Fileu". Autorul a pus pe hârtie o grilă a contribuţiilor fanilor: 8/24/160/200/1.000 de euro lunar. În prima tranşă, se va achita jumătate din suma aferentă unui an, iar cealaltă jumătate va fi plătită până la 1 decembrie 2012. Pentru cotizaţia de 8 euro pe lună, Bârsan mizează pe 1.500 de plătitori.

Scurtă istorie spaniolă

Facem o paranteză. Ce înseamnă modelul "socios"? L-am întâlnit în fotbalul spaniol. În 1990, din cauza datoriilor foarte mari ale cluburilor, circa 172 de milioane de euro, autorităţile iberice au încercat să schimbe forma de organizare a grupărilor sportive, pentru a le încuraja să facă profit din vânzarea acţiunilor, pentru a le îndemna să iasă pe bursă. Aşa a apărut pe 15 octombrie 1990 Legea Sportului şi un alt tip de organizare, SAD (Sociedad Anonima Deportiva), destinată exclusiv asociaţiilor sportive, o formă simplificată a modelului "societăţii anonime" comerciale (o societate lucrativă, pe acţiuni, dar cu răspundere limitată). După ce a fost emis şi Decretul Regal 1084/1991, legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1992.

Majoritatea cluburilor, pline de datorii, au devenit SAD-uri. În schimb, Real Madrid, Barcelona, Osasuna şi Athletic Bilbao nu au fost afectate, şi-au păstrat vechea formă de organizare: asociaţii sportive, fără scop lucrativ, deţinute de membrii cotizanţi (socios). De altfel, SAD-urile nu şi-au atins scopul pentru care au fost înfiinţate. Nici unul dintre cluburi nu a fost listat la bursă, iar datoriile fotbalului spaniol au ajuns de ordinul miliardelor de euro la 20 de ani de la Decretul Regal 1084/1991.

Profitul reinvestit în club

Cum sunt organizate echipele deţinute de socios? Profitul unui club ca Barcelona sau Bilbao nu poate fi însuşit de asociaţi, nu poate fi scos din asociaţie sub nici o formă şi nu poate fi reinvestit decât în cadrul şi în beneficiul aceleiaşi asociaţii. Adunarea Generală (Asamblea), cea care decide în privinţa cheltuirii banilor, e condusă de un preşedinte ales prin vot de către toţi cotizanţii. Preşedintele trebuie să aibă mai mult de 18 ani şi o vechime de cel puţin un an în asociaţie. Alegerile au loc o dată la cinci ani. Asociaţii cu scop nelucrativ (necomercial), Barcelona, Real Madrid, Osasuna şi Bilbao sunt deţinute de membrii cotizanţi. Profitul trebuie reinvestit în club. E nevoie de aprobarea Adunării Generale pentru fiecare achiziţie de jucători, terenuri, etc. cu o valoare egală sau mai mare decât 20% din buget. Tot Adunarea Generală trebuie să ratifice şi acordurile comerciale a căror durată depăşeşte cinci ani. Tranzacţiile care nu trec peste plafonul ce impune acordul celorlalţi socios pot fi semnate de conducerea clubului. Barcelona are în jur de 160.000 de socios, iar Real Madrid circa 100.000. În cazul lichidării, orice bun ce aparţine asociaţiei trebuie donat municipalităţii sau guvernului regiunii autonome unde funcţionează clubul.

Preşedinte de la UBB

Revenim la proiectul lui Călin Bârsan. Obişnuit să se joace cu bugetele la firma unde lucrează, Bârsan a schiţat un posibil scenariu, indicând sursele din care se vor obţine venituri. "Am semnale foarte bune. Grila cotizaţiilor e destul de rezonabilă, am chiar mai multe cereri pentru cele de 24 de euro", a mărturisit Călin.

- 390.000 de euro - din contribuţiile membrilor
- 300.000 - aportul UBB. Universitatea poate oferi în schimbul acestei sume spaţii de cazare sau locaţii pentru antrenamentele sportivilor. Nu e necesar ca UBB să intre în asociere doar cu bani
- 250.000 de euro din sponsorizări
- 30.000 de euro activităţi de marketing şi merchandising
- 1.65 milioane de euro anual din drepturi TV
- 750.000 de euro din bilete şi abonamente non-membri

Clubul va fi condus de un Consiliu de Administraţie format din reprezentanţii Suporter "U" şi UBB. Preşedintele Consiliului va fi un reprezentant al UBB. Bârsan s-a interesat şi de cheltuielile generate de evoluţiile Universităţii în prima ligă. Astfel, un meci acasă costă circa 16.000 de euro, iar o partidă în deplasare, unde echipa merge cu avionul, aproximativ 9.900. Într-un prim buget schiţat, antrenorul principal ar putea câştiga 100.200 de euro pe sezon, iar contractul celui mai scump jucător nu va depăşi suma de 80.040.

Ce vrea Walter?

Dincolo de bunăvoinţa şi de entuziasmul fanilor, orice plan depinde de voinţa actualului finanţator, Florian Walter. "Până la a ajunge să facem ceva concret va mai fi nevoie să răspundem însă la multe întrebări. Primele ar fi legate de posibilitatea de a interveni în acţionariat, fiindcă este greu de presupus că Walter va ceda fără contraprestaţie. Pe de altă parte, susţinerea financiară asigurată de fani prin intermediul unei entităţi separate o văd moartă din start, fiindcă aceştia ar trebui să aibă puterea de a direcţiona destinul clubului, ca urmare a susţinerii financiare pe care o asigură", a declarat Răzvan Zăvăleanu, fost jurist al clubului Universitatea Cluj, specialistul dispus să-i sprijine pe suporteri în demersul lor. Va urma să fie contactată şi conducerea UBB.

"Astăzi suntem în suferinţă. Dar când nu am fost?" e mesajul prin care Călin Bârsan îşi îmbărbătează oastea. Şi înţelegi că nu ai nevoie de un bilanţ contabil ca să afli cât valorează Universitatea Cluj. Averea ei sunt suporterii, nu depinde de fluctuaţiile bursei.

4
milioane

de euro a fost bugetul Universităţii în ultimul sezon.

3,37
milioane

de euro e bugetul schiţat de Călin Bârsan.

17
milioane

de euro e suma cheltuită de Walter la "U".

Facilităţile acordate membrilor Suporter "U":

- un număr de voturi în Adunarea Generală a Asociaţiei, după cum urmează:
subscripţie A (8 euro) - 1 vot
subscripţie B (24 euro) - 3 voturi
subscripţie C (160 euro) - 20 voturi
subscripţie Premium (200 euro) - 25 voturi
subscripţie Business (1000 euro) - 125 voturi
- abonamente sezonale la meciurile pe teren propriu, după cum urmează:
subscripţie A - 1 abonament la Peluza I sau Tribuna II
subscripţie B - 1 abonament la Peluza I sau
tribunele I<II
subscripţie C - 2 abonamente la Tribuna I, sect. 3B/
3C
subscripţie Premium - 2 abonamente la Tribuna I,
sect. 3B / 3C
subscripţie Business - 3 abonamente la Tribuna I,
sect. VVIP
- bilet de meci gratuit la meciurile în deplasare ale echipei "Universitatea" în limita biletelor oferite de organizator
- acces gratuit la Petrecerea de Crăciun organizată de SUPORTER "U" şi clubul "Universitatea"
- reducere de 15% la toate materialele promoţionale comercializate de Shop "U" şi clubul "Universitatea"
- reducere de 50% la taxa de acces la Piscina "Universitas" a UBB din Parcul "Dr. Iuliu Haţieganu", în orele de acces public
- alte facilităţi pe care Asociaţia SUPORTER "U" le va obţine prin negociere cu autorităţi sau companii şi le va anunţa public la momentul potrivit.

Categorii speciale

1. Membru JUNIOR - sub 18 ani, dacă este recomandat şi confirmat de cptre un adult membru al SUPORTER "U" - contribuţie de 4 euro lunar, cu drepturi aferente contribuţiei tip A
2. Membru STUDENT - student la una din universităţile clujene - contribuţie de 6 euro lunar, cu drepturi aferente contribuţiei tip A
3. Membru SENIOR - peste 65 de ani - contribuţie de 4 euro lunar, cu drepturi aferente contribuţiei tip A
4. Membru ONOARE - fost sportiv al clubului "Universitatea" în vârstă de peste 60 de ani (indiferent de ramura sportivă) - pe baza unor criterii de eligibilitate stabilite - contribuţie 0, cu drepturi aferente contribuţiei tip B.
(*) - categoriile speciale NU beneficiază de voturi în cadrul Adunării Generale a SUPORTER "U".

Alin Fornade, Mihai Mateaş

 

Etichete
Comenteaza