Sportul care arde 1.200 de calorii pe oră

Sportul care arde 1.200 de calorii pe oră
Un nou sport capătă tot mai mulţi adepţi la Cluj. Şi federaţia naţională e tânără: s-a înfiinţat luna trecută.

Clujul este de doi ani pe harta squash-ului naţional. Are un singur centru şi numai trei terenuri, dar pasionaţii sunt tot mai mulţi pe zi ce trece.

“Squash Club Cluj-Napoca s-a deschis în 2012, iar anul acesta intenționăm să mai construim două terenuri. Ca sport, în Cluj a prins foarte bine, deoarece e foarte solicitant, se ard până la 1.200 de calorii pe oră la un nivel mediu spre avansat  de joc, e foarte antrenant”, ne mărturiseşte proprietarul Claudiu Zirbo.

Marea Britanie a fost locul unde s-a practicat pentru prima dată acest sport, în anul 1830, iar la noi în ţară a început să fie practicat în Bucureşti de aproximativ zece ani. În restul ţării a pătruns de mai puţin de trei ani, iar în urmă câteva săptămâni s-a înfiinţat Federația Română de Squash.

Squash-ul nu este ieftin, dar nici nu îi falimentează pe practicanţi: o rachetă pentru începători costă între 50 şi 150 de lei, în timp ce una pentru cei de nivel mediu – avansat poate ajunge la 150 de euro; abonamentele la sală care în Cluj, costă între 30 şi 60 de lei pe oră, în funcţie de intervalul orar ales. 

Jucătorii  de squash câștigă bani doar din premiile oferite de organizatorii competițiilor care sunt organizate de diferite cluburi din ţară.

“Odată cu înfiinţarea Federaţiei Române de Squash, vrem să ajungem la turnee internaţionale pentru jucătorii profesionişti”, spune Zirbo.

Federaţia de Squash s-a înfiinţat abia luna trecută.

Dau cu mingea de perete

Squash-ul este un sport jucat de două persoane, la simplu sau de patru persoane, la dublu, între patru pereţi, în care se foloseşte racheta şi o minge de cauciuc gol. Jucătorii trebuie să lovească mingea alternativ. Rachetele au dimensiuni maxime de 686 mm lungime şi 215 m lăţime, greutatea maximă permisă fiind de 255 grame. Mingile au între 39,5 şi 40,5 mm în diametru şi o greutate de 23.25 grame şi sunt realizate din două bucăţi din cauciuc, lipite împreună pentru a forma o sferă goală. Terenul de squash este o suprafaţă de joc înconjurată de patru pereţi. Suprafața de joc conține o linie de front care separă partea din față și din spate și o linie care separă partea stângă de partea dreaptă.

Comenteaza