Steag în furtună

Steag în furtună
Asistentul clujean Miklos Nagy a povestit cum a trăit derby-ul CFR-“U” şi a dezvăluit cum a ajuns în arbitraj şi care sunt pasiunile sale.

Aşteaptă în faţa Liceului "Racoviţă" să iasă fetiţa, Iulia, elevă în clasa a IV-a. Azi e rândul lui să o ia de la şcoală. Telefonul sună. E soţia, Ana-Maria, care îi verificase e-mailurile. "Ai derby-ul Clujului!". Era miercuri, ora 13:30, iar meciul CFR-"U" e programat sâmbătă seara. Cum a auzit brigada, Miklos Nagy l-a sunat pe Cristi Balaj. E bucuros, mândru că a fost ales. În schimb, prietenii îl avertizează: "Poate îţi vor sparge maşina, ai grijă să nu fie repercusiuni!". Şi-a făcut programul obişnuit, cu circa 8 kilometri alergări zilnic şi şedinţe de forţă. Seara adoarme pe la 21:30, dimineaţa se trezeşte la 06:30. "N-am văzut nici un alt meci al celor două echipe. Degeaba văd un joc anterior, că echipele adoptă altă tactică, în funcţie de adversar. Cunosc jucătorii, ştiu cine joacă la limita ofsaidului", povesteşte Nagy, asistentul pasionat de echitaţie, filme de acţiune, muzică şi lectură. Brigada a suferit o schimbare. Deoarece fiul lui Szekely joacă la echipa de tineret a Universităţii, asistentul din Baia Mare a fost înlocuit cu Octavian Şovre.

La încălzire, la obişnuitele ture de stadion, un suporter i-a strigat, arătându-i simbolul inscripţionat pe tricou: "Ai grijă de Universitatea!". Miklos a şi jucat la "U", unde a ajuns până la echipa de tineret într-o generaţie cu Radu Sabo, Marius Popescu sau Corujan. "Jucam banda dreaptă, fundaş sau mijlocaş. Am fost o generaţie de sacrificiu. Aveam 19 ani la Revoluţie, dar atunci nu se punea accent pe tineri, se aduceau fotbalişti din alte părţi. Aşa că am plecat în 1990 în Ungaria, unde am jucat un an la echipa secundă a lui Ferencvaros. Din 1991 m-am lăsat de fotbal. Aveam o prietenă, Brigitte, iar tatăl ei avea un magazin de suveniruri în Budapesta. Am lucrat ca un fel de supervizor până în 1994, când am decis să mă întorc la Cluj".

Nu a vrut să fie tată la 24 de ani

De ce nu a mai rămas la Budapesta? "Prietena mea dorea un copil. Eu aveam 24 de ani, nu eram hotărât să încep viaţa de familie". S-a întors la Cluj şi a început să urmeze cursurile Şcolii de Arbitraj şi Facultatea de Educaţie Fizică. În 1997 a decis să devină asistent. "Aveam mai multe şanse la linie. În Cluj erau deja arbitri buni, Dragoş Crăciun, Marian Salomir şi Sorin Vădană. Nu am fost un «central» rău, am fost desemnat de două ori cel mai bun arbitru al judeţului. Nu exageram cu cartonaşele, lăsam jocul liber".

"Am admirat sportivitatea din teren şi tribune"

Înainte de meci şi-a salutat cunoscuţii. "Îl ştiu pe Marius Popa de când era junior, îi ştiu pe Panin, Iosif Mureşan şi Ionuţ Badea. Am admirat sportivitatea din teren şi tribune. La final ne-au felicitat ambele echipe. Cu Niculescu aveam mari probleme când era la Dinamo, o echipă care juca şi în atac, şi în apărare la ofsaid. Într-un meci Craiova - Dinamo am avut 20 de situaţii de ofsaid!", a continuat Nagy. A ridicat fanionul semnalizând ofsaid la Marinescu, în prima repriză, şi la Sougou, în partea a doua. "Poate pare uşor, dar sunt multe situaţii limită când trebuie să laşi atacul. Trebuie să fiu atent tot timpul. După fiecare meci, nu adorm decât după cinci ore. Am toate partidele înregistrate".

De ce l-a sunat Crăciunescu

Ajungem şi faza incriminată de Ion Crăciunescu. În minutul 63, Weldon îl calcă pe Grecu. "Lovitură liberă şi eliminare", a fost concluzia lui Crăciunescu. "M-a sunat şi mi-a zis că am greşit, că Weldon trebuia să ia cartonaşul roşu. Eu nu cred că am greşit. Îmi amintesc cum s-a întâmplat. Grecu i-a driblat pe Sougou şi Peralta. Mingea i-a sărit şi, ca să nu piardă controlul, a făcut o alunecare. Weldon l-a călcat. S-au ciocnit din inerţie. Nu exista forţă excesivă, nu exista brutalitate. Mai am un argument. Jucătorii nu au protestat, n-au fost reproşuri", s-a apărat Nagy. Seara, după meci, brigada a luat împreună masa. Balaj a mâncat de post, Nagy şi-a comandat o salată grecească. A primit telefoane de felicitare. Clipele liniştite sunt puţine într-o profesie comentată la fiecare colţ de stradă. Între timp a reluat antrenamentele şi rutina zilnică. Aşteaptă noua delegare. Finalul îi aparţine lui Nagy: "Sunt mândru că în lumea aceasta alunecoasă reuşesc să mă menţin drept".

Casă de schimb şi peturi

Miklos Nagy a comentat şi speculaţiile conform cărora ar fi avut relaţii de afaceri cu finanţatorul CFR-ului, Arpad Paszkany. Înaintea derby-ului Clujului, în presă a apărut informaţia că Nagy a fost membru fondator al Casei de Schimb Valutar Macrogroup, care are un punct de lucru şi în Polus. "Nu am fost membru fondator, ci doar asociat la punctul de lucru de pe Eroilor nr. 32. Macrogroup are case de schimb în tot oraşul, sunt trei acţionari. Se întâmplă prin 1994. Am avut până recent o altă firmă, ProPet-Rom S.R.L., pe care am suspendat-o. Făceam peturi pentru îmbuteliat vin sau săpun lichid. Mai am un teren pe Bulevardul Muncii, unde vreau să construiesc un bloc. Am autorizaţia de construcţie", a declarat Nagy.

"Becali nu are respect"

În 2006, Nagy a fost în centrul unui scandal. Stelistul Thereau a fost eliminat în derby-ul cu Dinamo după ce asistentul clujean a semnalat că stelistul şi-a lovit un adversar. "Eu simpatizam cu Steaua când eram copil. M-au sunat colegi de şcoală, care se amuzau de atacurile lui Gigi Becali. Patronul Stelei nu are diplomaţie, nu are respect. Nu degeaba schimbă atâţia jucători şi antrenori. Sloganul în fotbal e «Respect şi fair-play». Lui îi lipsesc", a comentat Nagy, care a renunţat să-l acţioneze în instanţă pe Gigi Becali. "M-au sfătuit oameni de fotbal să-mi văd de arbitraj. Nu regret că nu l-am dat în judecată. Din cauza justiţiei din România, doar pierdeam timpul".

CV

Data naşterii: 18.11.1970
Înălţime: 1,82 m
Greutate: 71 kg ("Conform regulamentului pot să am şi 85 de kg.")
Arbitrează în prima ligă din 2003.
A fost delegat la peste 60 de meciuri internaţionale.
A fost reţinut doar de trei ori de la delegări.
Conduce un Audi A6 din 2007.

8,2

e nota pe care a primit-o Miklos Nagy de la observatorul Dan Lăzărescu după meciul CFR - "U".

300

de jocuri are în palmares Nagy.

Nu mi-e frică de DNA"

Miklos Nagy nu are emoţii din cauza anchetelor DNA. "Niciodată nu mi-a fost frică, n-am primit nici un telefon. Scandalul pune în umbră arbitrajul românesc, avem de suferit pe plan internaţional. Consider că Sorin Corpodean a fost unul dintre cei mai buni arbitri ai României. Din ce ştiu eu, din punctul meu de vedere, este nevinovat. Corpodean e un foarte bun organizator, putea ajunge observator internaţional".

Fan Cristiano Ronaldo

Nagy simpatizează echipa Real Madrid. "Îmi place Cristiano Ronaldo. Herea şi Sânmărtean sunt cei mai buni fotbalişti din campionatul intern. Mi-a plăcut şi Costin Lazăr, un băiat muncitor şi respectuos".

Lovit cu pumnul la Iclod

Miklos Nagy a avut o singură experienţă neplăcută în cariera de arbitru. "Conduceam un meci la Iclod, în liga a V-a. La 9-0 pentru oaspeţi le-am dat vizitatorilor şi un «11 metri» . Un jucător a scăpat de la centrul terenului, urmărit de un fundaş. Apărătorul l-a atacat, de la spate, în careu. Am acordat penalty şi eliminare. M-au încercuit fotbaliştii, iar unul dintre ei mi-a dat un pumn. L-am eliminat, am făcut raport suplimentar. Niciodată n-am mai fost lovit". Baremul pe care îl primeşte la un joc de prima ligă depinde de contabilul clubului. "Iau 3.133 de lei sau 3.208. E o chestie contabilă. Mulţi spun că suma corectă e 3.208."

 

 

Comenteaza