Toamnă incendiară: “U” – CFR se joacă în septembrie

Toamnă incendiară: “U” – CFR se joacă în septembrie
“U” începe campionatul împotriva Stelei lui Piţurcă, iar CFR ia drumul Băniei pentru duelul cu Craiova. Derby-ul Clujului se joacă la mijlocul lui septembrie.

 Campionii de la CFR şi nou-promovata “U” Cluj iau pulsul Ligii I de la poalele Alpilor austrieci. Cele două echipe şi-au stabilit cantonamentele la Abtenau, respectiv Leogang, şi se pregătesc pentru una dintre cele mai încinse ediţii de campionat din ultimii ani. Ambele şi-au aflat ieri programul din Liga I, iar ZIUA de CLUJ vă prezintă reacţiile responsabililor celor două cluburi, luate la cald, imediat după aflarea “ţintarului”. Derby-ul Clujului se joacă la Alba Iulia, în luna septembrie.

 

Spre deosebire de sezonul trecut, care a început cu trei derby-uri în patru etape, campioana CFR Cluj a fost mai norocoasă la tragerea la sorţi din acest an. “Feroviarii” vor avea primul meci în deplasare cu Craiova, urmat de partida de acasă cu nou-promovata Victoria Brăneşti şi o nouă deplasare, la Timişoara. Greul începe din etapa a IX-a, iar în ultimele şapte etape vor juca patru partide cu rivalele la titlu, culminând cu “bomba” ultimei etape, duelul cu Steaua. Tragerea la sorţi i-a găsit pe “feroviari” în plin antrenament. “Cu cine avem prima etapă? Cu Craiova? Hai că nu e rău! Dar cu «U» când jucăm?”, a fost reacţia majorităţii jucătorilor echipei clujene.

 

Antrenorul campioanei, Andrea Mandorlini, nu consideră un dezavantaj faptul că echipa sa va juca cele mai multe derby-uri în tur în deplasare, mizând pe faptul că va beneficia de avantajul terenului propriu în partea a doua a sezonului. “Avem majoritatea derby-urilor din tur în deplasare, doar cu Dinamo şi Urziceni jucăm acasă. Oricum, eu sunt de părere că un campionat se câştigă în retur”, a declarat Mandorlini.

 

Tehnicianul italian regretă doar că sorţii nu i-au hărăzit să dispute prima etapă a sezonului pe teren propriu, dar nici derby-ul local cu Universitatea Cluj. “La prima vedere, e un program bun, deşi mi-ar fi plăcut să jucăm prima etapă pe teren propriu. Pentru echipa campioană ar fi fost mai frumos să înceapă sezonul cu un meci în faţa propriilor suporteri. Avem un început mai uşor, întrucât vom juca împotriva tuturor nou-promovatelor în primele nouă etape. Meciul contra celor de la Universitatea Cluj va fi extrem de dificil şi, de asemenea, mi-ar fi plăcut să îl jucăm acasă”, a precizat Mandorlini pentru ZIUA de CLUJ.

 

Mijlocaşul Gabi Mureşan crede că echipa sa va avea parte de un început de sezon mai accesibil decât în sezonul precedent. “Pare un început de sezon ceva mai uşor decât anul trecut. Totuşi, nici Craiova sau Timişoara nu putem spune că sunt echipe facile. Am văzut că jucăm cu Steaua în ultima etapă, dar sperăm ca acea confruntare să nu fie decisivă, să fim pe primul loc înainte de acel meci”, ne-a declarat “închizătorul” echipei din Gruia. Fundaşul Ionuţ Rada, transferat la CFR Cluj în această vară, ar putea debuta într-un meci oficial în tricoul echipei “feroviare” tocmai în meciul cu echipa din oraşul său natal, Craiova.

 

“Sperăm ca această tragere la sorţi să fie de bun augur, să începem campionatul cu dreptul, chiar dacă jucăm cu Craiova. Va fi un campionat la fel de greu ca şi cel precedent. Sper să nu depindem de ultima etapă, când avem meciul cu Steaua. Partida cu «U» Cluj va fi una grea, dar sper să continuăm pe linia ultimilor ani şi să câştigăm tot ce se poate. Să nu uităm că un campionat se câştigă cu echipele mici”, a conchis Rada, care a evoluat la gruparea din Bănie în perioada 2000-2004.

 

Dintre candidatele la titlu, cel mai uşor debut de sezon îl are, fără îndoială, Dinamo. Echipa lui Andone va întâlni în primele cinci etape două nou-promovate (Sportul Studenţesc şi FCM Târgu-Mureş), două echipe care s-au clasat mai jos de locul XI sezonul trecut (Astra Ploieşti şi Internaţional Curtea de Argeş) plus Rapid. La polul opus, “giuleştenii” vor avea parte de un început infernal, urmând să joace în primele patru etape cu FC Vaslui, Unirea Urziceni, Oţelul Galaţi şi Dinamo.

 

Florian Walter, finanţatorul Universităţii Cluj, a declarat, la scurt timp după aflarea programului din campionat, că echipa a avut parte de o tragere bună la sorţi. Omul cu banii de la “U” opinează că derby-ul cu CFR vine într-o perioadă foarte bună, când echipa sa va fi pregătită pentru marele duel. “Deschidem sezonul cu un mare derby. Am revenit în elită! După Lupeni întâlnim Steaua, un meci deschis oricărui rezultat. Nu mă îngrijorează venirea lui Piţurcă. Vom arăta tuturor ce înseamnă Universitatea. Meciul cu CFR vine într-un moment potrivit. Nu contează că se joacă la Alba Iulia, oricum acolo vom juca tot sezonul. Vom avea parte de foarte mulţi fani acolo, nici nu mă gândesc altfel”, a declarat Walter ieri, imediat după ce a aflat programul echipei sale.

 

Managerul general, Marian Pană, nu e la fel de optimist şi caracterizează drept dificil programul formaţiei sale, mai ales în debut. “Aparent, e o tragere la sorţi nefavorabilă, grea. Trebuie să facem tot posibilul ca după patru-cinci etape să avem cât mai multe puncte. Jucătorii trebuie să fie pregătiţi, nu avem altă soluţie. De ce să ne fie teamă de Steaua? Venirea lui Victor Piţurcă e un plus, fără îndoială, dar asta contează mai puţin pentru noi”, a declarat Pană. Antrenorul principal, Cristian Dulca, va avea parte de un duel special, în etapa a III-a, atunci când pe arena “Cetate” din Alba Iulia va sosi FC Vaslui, formaţia la care a debutat în Liga I. “Vasluiul a terminat pe locul III în campionatul trecut, deci e un pas înainte faţă de vremea în care eram eu acolo. Băieţii trebuie să fie concentraţi să învingă orice adversar, indiferent de nume”, a spus Dulca.

 

Liga I, prin ochii fanilor

 

La scurt timp după aflarea “ţintarului” echipelor “U” şi CFR, fanii celor două formaţii au dat drumul comentariilor. “Eu spun că am picat destul de bine, mai ales că în ultimele cinci etape jucăm cu patru candidate la retrogradare”, e de părere “Gupy”, un fan al Universităţii, într-o postare pe site-ul suporterilor alb-negri, ucluj.ro.

 

De cealaltă parte, susţinătorii “feroviarilor” îşi avertizează favoriţii că noul campionat va fi cu mult mai dificil decât cel care tocmai s-a încheiat. “E ok programul, însă trebuie să fim campioni înainte de ultima etapă, când se poate întâmpla absolut orice când joci cu Steaua. Nu din cauza valorii jucătorilor, din alte cauze”, apreciază un fan care s-a semnat “un simplu suporter CFR-ist”.

 

Corespondenţe speciale din Leogang şi Abtenau – Austria

 

Comenteaza