Toate speranţele rămân la TAS. Cum se apără "U" şi când se dă verdictul

Toate speranţele rămân la TAS. Cum se apără
Universitatea Cluj speră să-şi câştige la Tribunalul de Arbitraj Sportiv dreptul de a participa şi în sezonul următor în Liga I.

Cazul ar fi trebuit să intre pe masa completului de judecată cel târziu la începutul săptămânii viitoare, dar instanţa elveţiană îl va analiza abia pe 1 sau 2 iulie, urmând să dea un răspuns în 5 sau 6 iulie. Motivul? Federaţia Română de Fotbal a trimis abia ieri documentaţia solicitată de Tribunal.

"Şepcile roşii" s-au adresat instanţei din Elveţia, după ce comisia de licenţiere, la fel ca şi cea de apel, au decis să nu acorde licenţa pentru sezonul viitor. Lotul de jucători s-a reunit la Cluj, însă fotbaliştii şi staff-ul sunt cu gândul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Clubul aşteaptă o decizie favorabilă din Elveţia în cazul licenţierii pentru sezonul următor. Strategia de pregătire, campania de transferuri, eventualele prelungiri ale contractelor fotbaliştilor depind de hotărârea care se va lua în Elveţia.

În ultimele săptămâni Tribunalul elveţian şi Universitatea Cluj s-au pus de acord asupra unui calendar procedural şi au făcut schimb de corespondenţă, însă prima înfăţişarea a clubului va avea loc abia în 1 sau 2 iulie, în loc de începutul săptămânii viitoare. Federaţia Română de Fotbal ar fi trebuit să-şi desemneze un reprezentant la Laussane, însă a întârziat. În plus, forul decizional a renunţat apoi la ideea de a-şi trimite un om în Elveţia şi a expediat târziu toată documentaţia. "S-a trimis ieri, ba nu, chiar astăzi, azi (n. red. - 18 iunie) s-au trimis toate actele şi tot ce s-a solicitat", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ Viorel Duru, şeful Comisiei de Licenţiere din cadrul FRF. În aceste condiţii este de aşteptat ca Universitatea Cluj să primească un verdict abia pe 5 sau 6 iulie. O zi sau două mai târziu se va trage la sorţi ţintarul pentru Liga I!

Universitatea Cluj este reprezentată la TAS de de Gianpaolo Monteneri, unul dintre cei mai redutabili avocaţi specializaţi în drept sportiv din întreaga lume. Monteneri e italian, dar s-a născut în Elveţia şi a ajuns să lucreze pentru FIFA începând cu anul 1997. La scurt timp a fost promovat şi numit şef al Departamentului pentru statutul jucătorului, investigând numeroase litigii între cluburi şi fotbalişti. Este recunoscut în lume dreptul unul dintre cei mai importanţi experţi în problemele juridice din fotbal. Monteneri predă numeroase cursuri şi la Şcoala Internaţională de Drept Sportiv din Madrid. Avocatul a primit toată documetaţia necesară şi ţine legătura în permanenţă cu reprezentanţii clubului. „Şepcile roşii" au motive să spere într-o decizie favorabilă şi îşi bazează apărarea pe planul de organizare aprobat de judecătorul sindic pe 22 mai.

De altfel, în motivarea deciziei de respingere a licenţei, membrii comisiei de apel din Sistemul Naţional de Licenţiere au arătat că FC „U" Cluj se află în situaţie de observaţie până la aprobarea planului de reorganizare, astfel că datoriile nu sunt încă reeşalonate. „Nu se poate reţine reeşalonarea creanţelor clubului până când planul de reorganizare nu va fi aprobat de către judecătorul sindic", au transmis membrii comisiei de apel. Pe 22 mai, planul a fost aprobat de către judecătorul sindic, însă "U" Cluj a rămas retrogradată. Gloria Bistriţa, aflată tot insolvenţă, dar cu planul de reorganizare aprobat la 28 martie, înainte de trimiterea dosarului la Comisia de Apel, a luat licenţa.

Mai mult decât atât, "U" mizează şi pe cazul FC Bihor din 2011. La vremea respectivă, clubului ardelean i-a fost respinsă licenţa de câtre Comisia de Licenţiere din România şi s-a adresat la TAS. Bihorul a pierdut şi în Elveţia, dar se afla într-o cu totul altă situaţie decât Universitatea Cluj.

Procedura de insolvenţă la FC Bihor a fost solicită în luna septembrie a anului 2009 şi abia în 2011, la doi ani distanţă, i-a fost aprobat planul de reorganizare, mai precis pe data de 2 iulie. Completul de judecată elveţian a ţinut cont de acest lucru, precum şi de faptul că societatea acumulase datorii şi a respins cu unanimitate de voturi apelul. De altfel, preşedintele lui FC Bihor, spunea la 18 iulie 2011, în ziua în care aştepta decizia de la TAS că „suntem optimişti în legătură cu apelul, licenţa ni se refuzaze pentru că nu aveam un plan, dar acum l-am creionat", a povestit Şerban Morcan.

Din momentul declanşării procedurii de insolvenţă, "U" Cluj este cu plata la zi a taxelor către stat, jucători, angajaţi şi furnizori. Prin comparaţie, Bihorul avea datorii de ordinul sutelor de mii de euro aflându-se în insolvenţă.

Federaţia i-a întârziat pe toţi în 2011

Tot în 2011, alături de FC Bihor, Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa au făcut apeluri la TAS pentru a-şi primi licenţele care, în prealabil, le-au fost respinse de instanţele sportive româneşti. UEFA a convocat pentru depoziţii cele trei echipe, plus Federaţia Română de Fotbal. Bihor, Poli şi Bistriţa s-au prezentat în timp util la înfăţişări şi au trimis toate documentele, însă Federaţia Română s-a mişcat abia o săptămână mai târziu. „Atât îi interesează binele fotbalului românesc. Ce timp să mai aibă acei oameni să studieze dosarele? Noi le-am expediat în urmă cu o săptămână", răbufnea preşedintele lui Poli, Gheorghe Chivorchian. Federaţia a fost reprezentată în Elveţia de Viorel Duru, şeful comisiei de licenţiere şi de Adrian Stângaciu, de la departamentul juridic. 

Etichete
Comenteaza