Tudor Șomăcescu, baschetbalistul care s-a întors la U-BT după ce a trăit "visul american". Cu ce gânduri s-a întors

Tudor Șomăcescu, baschetbalistul care s-a întors la U-BT după ce a trăit "visul american". Cu ce gânduri s-a întors
| Foto: u-bt.basketball

Jucătorul în vârstă de 19 ani a revenit alături de campioana României după un perpiplu care l-a purtat prin Statele Unite ale Americii și apoi pe la Rapid București.

Originar din Târgu Jiu, Tudor Șomăcescu a ajuns pentru prima dată la Cluj-Napoca în urmă cu 6 ani și a evoluat pentru Academia U-BT. Jucătorul povestește cum a trăit primele momente în cadrul echipei de seniori, spre care a făcut pasul la nici 15 ani.

"Prima dată când am venit la Cluj-Napoca, mă simțeam cel mai entuziasmat copil din lume. Mutarea mea a durat un an și jumătate, apoi a sosit și familia mea aici. Am ajuns la Cluj în iunie 2018, la o săptămână după ziua mea. Eram foarte bucuros, toată vara mi-am petrecut-o în Parcul Rozelor, la baschet.

Nu mi-a fost deloc greu să mă acomodez, oamenii m-au primit extraordinar. În particular, familia fostului meu coleg de la juniori, Vlad Nistor, ne-a ajutat mult. Eu și Vlad suntem ca doi frați și acum! Referitor la baschet, deși am petrecut puțin timp la seniori, mi-a prins foarte bine.

Am avut șansa să mă antrenez cu jucători valoroși, să lucrez cu Dule și cu Silvă. De la cei doi am învățat multe, mi-au transmis încredere, ceea ce a contat. U-Banca Transilvania a reprezentat, la vremea respectivă, o rampă de lansare", spune baschetbalistul pentru site-ul campioanei României.

Visul american

În 2019, Tudor Șomăcescu a dat curs unei oferte primite din partea Sierra Canyon, școală privată la care la acea vreme ajungea și fiul cel mare al lui LeBron James, Bronny. A urmat apoi sosirea lui Zaire Wade, băiatul lui Dwyane Wade, iar tânărul baschetbalist român rememorează momentele trăite peste ocean, unde a avut șansa să întâlnească un alt nume mare din NBA, Carmelo Anthony.

"Sincer, nu mă așteptam să fie atât de cumsecade și cu picioarele pe pământ. De la primul antrenament, m-a primit la propriu cu brațele deschise. Mi-a zis că orice aș avea nevoie, el e acolo. Așa au procedat toți băieții, dar el era vedeta, cu ghimilele de rigoare. Bine, el nu se considera așa, nu băga în seamă toată faima tatălui său. Ce îmi plăcea la el era faptul că ignora hate-ul pe care îl primea. Depășește și acum orice obstacol.

Nu l-am întâlnit pe LeBron James, însă am prins o conversație pe face-time, în care el vorbea cu echipa noastră și cu staff-ul. America mi-a demonstrat că nu sunt buricu’ pământului. Trecerea la Overtime Elite a fost una foarte interesantă, deoarece acolo am avut primul contact cu profesionalismul. Chiar dacă că eram tineri, toată organizarea se axa în jurul nostru.

Au vrut să ne învețe cum arată un jucător complet și un staff profesionist, la nivel mare, de NBA. Nu eram obișnuit cu asta, dar au fost cei mai palpitanți ani din viața mea. Am semnat contracte pe sume mari, numai că banii nu luau capul nimănui. Motivul? Toți se axau pe muncă! Bine, aș mai adăuga un factor vital, și anume educația primită de la mama mea. Ea întotdeauna mi-a zis să am grijă ce fac.

Mi-a transmis să fiu mereu un om de calitate! Una peste alta, mi-a plăcut mult la Overtime Elite. În ultimul meu an, am avut două meciuri amicale împotriva echipei unde juca fiul lui Carmelo Anthony. Se apăra la mine, l-am depășit și am înscris. Atunci l-am auzit pe Carmelo strigând din tribune: "This White Boy!". La final, am făcut o poză cu el, am povestit și mi-a dat sfaturi", povestește Șomăcescu.

Tânărul jucător vrea să devină om de bază la U-BT

Revenit în lotul campioanei României, Tudor Șomăcescu speră să răsplătească încrederea antrenorului prin evoluțiile sale și să contribuie din plin la victoriile echipei clujene.

"Prefer să nu vorbesc despre rolul meu, deoarece această decizie îi aparține antrenorului. Tot ce pot să fac este să mă antrenez, să încerc să progresez și să arăt că merit să fiu pe teren, la U-Banca Transilvania. Va fi de asemenea important să fiu constant, pentru a prinde cât mai multă încredere din partea antrenorului.

Normal, obiectivele sunt mari aici. În ultimii ani s-a câștigat tot în România. Îmi doresc să fac parte dintr-o echipă campioană. Țintim Cupa României și campionatul, iar în EuroCup ne dorim o figură cât mai frumoasă. Vreau să mă impun și în EuroCup, să am prestații bune acolo", a declarat jucătorul. 

Comenteaza