„U” are zilele numărate: clubul ar putea intra în insolvenţă

„U” are zilele numărate: clubul ar putea intra în insolvenţă
În lipsa unui investitor şi cu o situaţie financiară falimentară, clubul clujean are toate şansele să intre în insolvenţă. Soarta „studenţilor” se va decizie azi, în Adunarea Generală a Acţionarilor.

Fără investitori, fără jucători, dar cu o mulţime de datorii către bugetul de stat, dar şi către fotbalişti sau salariaţi, FC „U" SA se îndreaptă cu paşi repezi către colaps. Primul pas care anunţă dezastrul „Şepcilor roşii" ar putea fi făcut azi, în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), când patronul din acte, Ioan Mărginean, ar putea anunţa intenţia de a solicita intrarea în insolvenţă. Cererea mai trebuie să fie acceptată de către Tribunaul Comercial, altfel se poate ajunge la faliment mai repede decât s-ar fi crezut.

Universitatea a avut o serie de peţitori, măcar la nivel declarativ, dar nici unul nu s-a angajat la o „relaţie serioasă". Nemţii de la DK Sportler, dar şi fraţii Călin şi Gheorghiţă Bultoc au fost, pe rând, aproape să preia pachetul majoritar al FC „U" SA, însă discuţiile au picat de fiecare dată. Primii au fost refuzaţi de către Florian Walter, pe motiv că, în realitate, nu aveau bani, pentru ca apoi germanii să nu mai fie interesaţi, în timp ce proprietarii grupului de firme „Meridian Auto" au dat înapoi din cauza dosarului transferurilor II. Afaceriştii români au fost la un pas să preia clubul, actele erau pregătite, însă după ce procurorii DIICOT au început ancheta în transferul celor 15 jucători pe ruta „U" - Petrolul s-au răzgândit şi au renunţat la idee, invocând posibilele repercusiuni pe care ancheta ar putea-o avea asupra clubului. Astfel, Universitatea a ajuns la capătul primei părţi a campionatului fără investitori şi fără prea multe perspective.

Azi, la sediul clubului ar trebui să se desfăşoare AGA, asta dacă acţionarul majoritar, Ioan Mărginean, se va prezenta, lucru ce nu s-a întâmplat în precedentele două ocazii. „Limoniu" a declarat în mai multe rânduri că dacă până pe 17 decembrie nu va vinde clubul, unica variantă rămâne demararea procedurii de insolvenţă. „Pe 17 decembrie va avea loc Adunarea Generală a Acţionarilor, pe care eu am tot amânat-o în speranţa că vom găsi un investitor. Când acesta a apărut şi a fost serios, a apărut DIICOT. Nu am ce face, după această dată vom declanşa procedura de intrare în insolvenţă cu tot ce presupune aceasta", spunea patronul din acte, Ioan Mărginean, în momentul începerii acţiunii DIICOT. Practic, dacă dosarul de insolvenţă va fi acceptat de către Tribunalul Comercial, FC „U" SA va intra sub administrarea unui lichidator judiciar. Procedura pune societatea la adăpost de pericolul executărilor silite, iar acţiunile în justiţie împotriva debitorului sunt suspendate. În acest moment, clubul se judecă în justiţie cu mai multe companii, printre care şi actualii acţionari, SC Oncos SRL şi SC Intop SA. FC „U" SA are datorii de peste 1,2 milioane de euro către bugetul de stat, la care se adaugă alte 400.000 de euro salarii restante faţă de jucători şi angajaţi. Pe lângă aceste sume, clubul are creanţe către mai multe firme sau persoane fizice, reprezentând diferite servicii, astfel că suma totală a datoriilor depăşeşte trei milioane de euro.

Odată cu declanaşarea procedurii de insolvenţă, e de aşteptat ca societatea să renunţe la serviciile majorităţii jucătorilor din actualul lot, din pricina salariilor considerate mari, iar în retur să se bazeze strict pe juniori, plus unul sau doi fotbalişti de la prima echipă, dar în condiţii financiare diferite.

Negocieri pe ultima sută de metri cu un grup de firme din Bucureşti

Ioan Mărginean a purtat discuţii în ultimele zile cu un grup de firme din capitală, cu capital străin, patronii acestora fiind interesaţi de o investiţie în fotbal. Surse din piaţă susţin că ar fi vorba de grupul Alexandrion, principalul jucător pe segmentul băuturilor alcoolice din România, însă cele două părţi nu ajunseseră la un numitor comun în ultimele zile. Deznodământul discuţiilor va fi cunoscut, cu siguranţă azi, cu ocazia AGA. Alexandrion Group a mai investit în fotbalul românesc, fiind o bună bucată de timp sponsorul principal al fostei campioane Unirea Urziceni.

Rapidul se reorganizează

Primul club din Liga I care şi-a cerut declanşarea procedurii de insolvenţă este Rapid Bucureşti. Clubul de sub Podul Grant are datorii de aproape 27 de milioane de euro, iar principalul creditor este chiar acţionarul majoritar George Copos care are de recuperat mai bine de 22 de milioane de euro. Majoritatea fotbaliştilor giuleşteni au devenit sau urmează să devină liberi de contract, astfel că în retur Rapidul va alinia juniorii sau fotbaliştii de la echipa secundă, proaspăt desfiinţată.

 

Etichete
Comenteaza