"U" Cluj, aşa cum o ştie Alin Fornade. Şi cum apare în ZIUA de CLUJ

Cunoscutul jurnalist sportiv Alin Fornade îşi lansează joi volumul de debut: "U" Cluj, aşa cum o ştiu. Cartea conţine inclusiv articole şi interviuri publicate în premieră în ZIUA de CLUJ.

"A fost un cavaler în armură, un prinţ fără tron. L-au iubit suporterii, poeţii, scriitorii. Au trecut 30 de ani de la dispariţia sa. În timp, povestea lui Zoli Ivansuc s-a transformat în legendă, s-au amestecat în creuzetul amintirilor imaginaţia, visul, adevărul. Poate că e vorba de magia cifrei "7". Cele 7 zile ale săptămânii, cele 7 minuni ale lumii, cele 7 coline ale Romei. "7" poate fi simbolul singurătăţii sau semnul unui destin princiar. La fotbal, în epoca romantică, era numărul purtat de extrema dreaptă, numărul lui Ivansuc. A plătit tribut spectatorilor, nu tabelei de marcaj. Scorul era doar un detaliu. Fanii nu i-au rămas datori. Sute de clujeni asistau la antrenamente doar să-l vadă pe Zoli, un jucător la fel de capricios ca şi echipa". Cu un articol despre Zoli Ivansuc, legenda Universităţii, îşi începe volumul Alin Fornade. Un articol apărut în premieră în ZIUA de CLUJ, în 12 februarie 2012. 

În felul său, Fornade este un Ivansuc al presei sportive. Scrie cu eleganţă, de parcă ar purta papion atunci când se aşează la calculator. Reuşeşte în acelaşi articol să te facă să râzi şi să verşi lacrimi. Condeiul lui nu fotografiază un eveniment, ci îl pictează cu har, adăugând din câteva tuşe tensiune, emoţie. Are o calitate unică pentru un jurnalist: reuşeşte să critice blând şi corect, cu argumente puternice şi potrivit alese. Ai vrea să-i faci reproşuri şi nu le găseşti. Pe scurt, Alin Fornade are talent, iar cartea pe care o lansează joi demonstrează în fiecare pagină a sa acest lucru.

Mai bine decât noi o spune scriitorul Radu Paraschivescu, cel care a scris o prefaţă a volumului: "În U Cluj aşa cum o ştiu, Alin Fornade scrie despre fotbalişti cu diplome uiniversitare şi despre stâlpi de cafenele. Despre boemi şarmanţi şi despre falşi prinţi cu punct terminus în aşternuturile cine ştie cărei vampe. Despre revoltaţi şi lucizi. Despre fideli şi indiferenţi. Despre cei care nu mai sunt şi despre cei care nu prea mai ştiu să fie. O face, pagină cu pagină, în logica emaptiei şi a bunei creşteri. Scrie cu talent, cu zvâc şi cu o luciditate care nu se lasă cotropită de patos. În cuvintele lui vezi licărind uneori mugurii de lumină care vor semnala, în clipa exploziei pe cer, tocmai ieşirea din prizonieratul acestui timp cenuşiu. Iar asta nu-i deloc puţin".

Cartea este dedicată memoriei istoricului Gheorghe I. Bodea, din a căror povestiri s-au născut unele dintre articolele lui Alin Fornade.

"Regretatul istoric Gheorghe I. Bodea sublinia mereu că "U" a fost şi trebuie să rămână o idee. Alin Fornade nu doar continuă să ducă aprinsă flacăra acestei idei, ci ne şi explică de ce ideea a fost şi rămâne una excelentă", spune Gelu Radu, fondatorul website-ului ucluj.ro, în a doua prefaţă.

Lansarea cărţii, editată de Colorama, va avea loc joi, la ora 13, în Piaţa Unirii. Este un eveniment care celebrează spiritul lui "U", de aceea vor participa şi jucătorii şi antrenorii echipei din Liga I.

Alin Fornade a fost coordonatorul ediției de Transilvania a Gazetei Sporturilor, apoi editorialist la acest prestigios cotidian național, a scris pentru diferite publicații, printre care Transilvania Sport, ZIUA de CLUJ, Stiridesport, ucluj.ro, a fost realizator de emisiuni radio la Realitatea FM și a participat la numeroase emisiuni de televiziune pe tematici sportive.

CITAT

"Universitatea nu e doar o echipă de fotbal, ci și o lecție deschisă despre istorie, camaraderie și onoare. Și nu de ieri, de azi, ci din 1919"
Alin Fornade, jurnalist

Etichete
Comenteaza