“U”, între insolvenţă şi “proiectul Alexandrion”

“U”, între insolvenţă şi “proiectul Alexandrion”
Dacă Ioan Mărginean merge pe varianta insolvenţei actualei societăţi, aşteptând Adunarea Generală a Acţionarilor pentru a vota în acest sens, patronul Alexandrion Group vizează un plan pe termen lung, cu înfinţarea unei alte firme şi recuperarea siglei şi palmaresului.

Pentru a doua oară în acest an, Nawaf Salameh, milionarul care deţine grupul de firme Alexandrion, a vizitat vineri Clujul, însă de data aceasta a avut parte de o întâlnire informală cu reprezentanţii fanilor Universităţii. În cele aproximativ două ore de discuţii, Salameh le-a explicat fanilor motivele pentru care a fost atras de o investiţie în Universitatea, dar şi de ce nu e interesat să preia societatea lui Ioan Mărginean. Între-timp, proprietarul actualei societăţi care manageriază echipa de fotbal aşteaptă Adunarea Generală a Acţionarilor pentru a obţine o decizie în favoarea deschiderii insolvenţei, intenţionând ca apoi să atace salvarea de la retrogradare.
„Nu pot să intru într-o asociere cu o firmă implicată într-un scandal cu iz penal şi care ar putea avea consecinţe total nefavorabile din toate punctele de vedere. În plus, eu vreau un proiect transparent, iar actuala societate nu-şi are la vedere situaţia financiară", le-a spus fanilor acţionarul majoritar al Alexandrion Group, Nawaf Salameh. Acesta şi-a reiterat intenţia de a investi, însă planul său depinde într-o măsură decisivă de sigla şi palmaresul Universităţii Cluj, cesionate de către Primărie societăţii FC „U" SA, controlate în acest moment de Ioan Mărginean. Concret, proprietarul Alexandrion aşteaptă ca situaţia să se clarifice şi să identifice modalitatea prin care actualul club poate pierde dreptul de folosinţă al siglei şi palmaresului, iar doar apoi se va trece la înfinţarea unei noi societăţi, astfel încât istoria Universităţii să nu fie întreruptă. În acest sens, omul de afaceri mizează aproape exclusiv pe sprijinul promis de primarul Emil Boc „Noi nu avem decât un trofeu, şi nici nu ne interesează prea mult să obţinem mai multe. Tot ce ne interesează e să ne păstrăm istoria, identitatea, acesta e marele nostru trofeu", a fost mesajul transmis de suporteri care s-au arătat dispuşi să susţină noul proiect din momentul în care situaţia juridică a brandului şi palmaresului va fi clarificată.

Dacă planul lui Nawaf Salameh este unul pe termen lung şi care depinde exclusiv de recuperarea siglei şi a palmaresului istoric, Ioan Mărginean merge, între-timp, pe ideea insolvenţei. Astfel, cel poreclit „Limoniu" aşteaptă Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de luni, 28 ianuarie, pentru a obţine votul formal favorabil insolvenţei. Odată deschisă această procedură, societatea FC „U" SA va avea conturile deblocate şi va putea primi o infuzie de capital de aproximativ 1,2 milioane de euro, aferentă drepturilor TV. O parte din aceşti bani ar urma să fie direcţionată către prima echipă, pentru pregătirea returului în care s-a va încerca evitarea retrogradării. De altfel, Mărginean a explicat în prima cerere de intrare în insolvenţă, respinsă de Tribunalul Comercial, că în cazul în care echipa se va salva societatea comericală va ieşi în câştig financiar, referindu-se la banii pe care-i va obţine din drepturile TV în sezonul următor de Liga I.

Reamintim că societatea condusă acum de Ioan Mărginean a primit brandul „U" Cluj în luna august a anului 2009, printr-un contract de cesiune exclusivă din partea Primăriei. Conform datelor înregistrate la OSIM, actuala siglă îşi pierde valabilitatea în 2016 atunci când, conform contractului, Municipalitatea se obligă să o reînnoiască. Pe de altă parte, FC „U" SA a înregistrat marca „U" în anul 2011 la OSIM, sub o altă formă grafică, fapt contestat la acea vreme de Primărie şi de Clubul Sportiv „U" Cluj. Deşi au pierdut procesul în primă fază, reprezentanţii actualei societăţi au făcut apel.

Mizează pe invitaţia Federaţiei Române de Fotbal

Cum regulamentele actuale prevăd ca o echipă nou-afiliată să înceapă direct din Liga a V-a, cei de la Alexandrion, iniţiatorii noului proiect „U" Cluj, alături de Primărie, speră ca FRF să ofere un „wild-card" echipei pentru a juca în Liga a II-a. Aceştia mizează pe precedentul Craiova care a primit o astfel de invitaţia vara trecută, dar fără să o folosească. O altă variantă, neluată însă în calcul, reprezintă modelul CSMS Iaşi sau ACS Poli Timişoara. Cele două cluburi funcţionează, în realitate, pe societăţile înfinţate de Tricolorul Breaza şi ACS Recaş, însă şi-au schimbat denumirea şi sediul social. Dacă Iaşiul nu mai are nici o legătură istorică cu fosta Politehnica, cei din Banat fac demersuri pentru a-şi recâştiga palmaresul.

 

Etichete
Comenteaza