Un francez a câştigat Transilvania Rally, iar un italian s-a impus în super-speciala Polus GALERIE FOTO

Un francez a câştigat Transilvania Rally, iar un italian s-a impus în super-speciala Polus GALERIE FOTO
Ediţia a patra a Transilvania Rally a fost câştigată de echipajul format din francezii Francois Delecour şi Dominique Savignoni, iar la proba pe echipe s-au impus cei de la E.S.D. Rally Team.

Francois Delecour a reușit o zi secundă perfectă la comenzile Peugeot-ului 207 S2000, rezolvând în mare parte ecuația victoriei în speciala de debut a zilei, prima parcurgere de pe Tarnița-BT, lungă de 25 de km și alergată în condiții de ploaie. Francezul a spus însă că se consideră norocos pentru că a încheiat speciala a treia, ultima de vineri, probă în care mulți piloți s-au găsit în dificultate din cauza condiţiior foarte alunecoase. "A fost incredibil", a spus fostul vice-campion mondial. "Am avut noroc că nu am lovit nimic, pentru că raliul nostru s-ar fi încheiat acolo. Mi-a plăcut foarte mult combinația de asfalt și macadam, nu am alergat niciodată pe probe de pământ cu setup și pneuri de asfalt și a fost o experiență foarte interesantă. Ceva asemănător cu Monte-Carlo, unde alergi cu pneuri de ud pe zăpada".

Ziua a două nu a avut istoric, francezul stabilind un timp excelent în condițiile dificile din PS4 și dominând apoi categoric și restul zilei. Nu același lucru se poate spune și despre celelalte două poziții ale podiumului, care au fost o reală loterie, schimbându-se permanent, de la o probă la altă. Manfred Stohl părea favorit la început, însă austriacul nu a reușit să mențină ritmul ridicat impus de ceilalți piloți, cu o mașină inferioară, de clasă 3. Noul recrut al ESD Rally Team a fost încetinit de problemele de frâne, în special în speciala Beliș-Diferit, alergată în coborâre, el ajungând la finalul celei de-a două treceri cu frânele în flăcări. Astfel, fiind nevoit să reducă ritmul, fostul campion mondial al grupei N s-a văzut alunecând în clasament până pe locul al șaselea și a recuperat o poziție la superspeciala grație unei greșeli a lui Marco Tempestini, care s-a răsucit.

Edwin Keleti a fost cel mai hotărât dintre pretendenții la locul al doilea, iar clujeanul a preluat poziția secundă în speciala a noua și nu a mai cedat-o până la final, în ciuda atacurilor venite din partea lui Dan Girtofan.

"O zi nebună, în care am declanșat atacul pe a doua buclă" a spus Keleti. "Nu am avut o alegere inspirată a pneurilor pe prima Tarniță și am mers un pic la risc, dar am reușit apoi să urcăm pe doi. Suntem foarte foarte fericiți pentru acest rezultat. Raliul îmi place foarte mult în această configurație, este extrem de tehnic, un raliu frumos. Păcat că a plouat aseară, ploaia face foarte dificilă proba aceea. E interesantă, dar era mai frumos să fie uscat și să fie mult mai mulți spectatori."

Sâmbătă, proba super-specială de la Polus a fost adjudecată de tânărul pilot Simone Tempestini, de la echipa clujeană Napoca Rally Academy, urmat de Szabo Gergo, iar pe poziţia a treia a podiumului s-a clasat Edi Keleti, fostul coleg de echipă al premierului Ponta.

Clasamentul pe echipe:
1. E.S.D. Rally Team:
Francois Delecour/Dominique Savignioni - Peugeot 207 S2000 Clasa 2
Manfred Stohl/Tina Monego - Subaru Impresa N14                       Clasa 3
Raul Badiu/Levente Csegzy - Renault Megane                                Junior 
Bogdan Barbu/Petru Paler - Dacia Logan                                         Dacia
2. BCR Leasing R.T.
Edwin Keleti/Botond Csomortari - Ford Fiesta F5                        Clasa 2
Vajk Imre Cseh/Adrian Teslovan - Dacia Logan                               Dacia
Gergo Szabo/Karoly Borbely - Skoda Fabia                                    Clasa 2
Sorin - Cristian Badea/Florin Dorca - Mitsubishi Lancer Evo 7    Clasa 11
3. Napoca Rally Academy
Marco Tempestini/Anton Avram - Ford Fiesta R5                            Clasa 2    
Daniel Ungur/Tudor Mârza - Mitsubishi Lancer Evo 6                     Clasa 11         
Simone Tempestini/Dorin Pulpea - Peugeot 207 S2000                  Junior         
Bogdan Marişca/Marc Banca - Skoda Fabia S2000                           Clasa 2

Clasament final individual:
1. Francois Delecour/Dominique Savignoni- Peugeot 207 S2000
2. Edwin Keleti/Botond Csomotani - Ford Fiesta R5
3. Dan Gîrtofan/Eugen Rotaru - Skoda Fabia S2000
4. S.Tempestini - D.Pulpea - Peugeot 207 S2000
Etapa următoare a campionatului naţional de raliuri va avea loc la Bacău, între 25-26 iulie.

Comenteaza