“Universitatea va câştiga”

“Universitatea va câştiga”
Iosif Vigu, fostul lider al Stelei, crede că echipa antrenată de Ionuţ Badea e favorită în meciul de luni.

Fănuş Neagu scria că fotbalistul care trecea de Vigu lăsa în urmă o mână sau un picior. Acum e acasă, la Satu Mare, aşteaptă să fie delegat ca observator şi se alintă că a început să ruginească. A fost un jucător rău pe teren şi un lider în faţa căruia au tremurat Marcel Răducanu, Liţă Dumitru sau Puiu Iordănescu. Timpul a trecut parcă prea repede, va împlini 66 de ani în luna mai. Vorbeşte despre Steaua cu autoritatea fotbalistului care ocupă locul patru în clasamentul meciurilor jucate pentru echipa din Ghencea în prima ligă şi care a îmbrăcat 13 ani tricoul roş-albastru. Vigu e numele de scenă, în buletin scrie Vigh. Un general l-a botezat, deranjat că la Crişul Oradea sunt prea mulţi maghiari în echipă. Fostul căpitan de echipă al Stelei a acceptat invitaţia ZIUA de CLUJ de a radiografia partida de azi.

ZIUA de CLUJ: Domnule Vigu, "U" - Steaua a ajuns un derby pentru un loc în cupele europene.
Iosif Vigu:
Va fi un meci foarte greu. Clujul are o echipă foarte bună. Îmi place toată echipa, e închegată. Universitatea putea să câştige în Giuleşti, dacă Tony nu ar fi trimis mingea în bară. Pe vârful acesta nigerian l-am remarcat şi la Turda, când am fost observator. Protejează foarte bine balonul, are viteză. Şi e tânăr, dar cu jucătorii de culoare nu eşti niciodată sigur ce vârstă au.

"Badea e un tactician foarte bun"

Cum va fi jocul?
Universitatea va avea mai mult posesia mingii, chiar dacă şi Steaua va încerca să controleze partida. Steaua joacă însă crispat, din disperare. Universitatea are prima şansă în meciul de luni (azi - n. red.). "U" este o echipă de perspectivă, care va produce jucători. Poate prinde cupele europene. Are un joc spectaculos şi bine gândit. Ionuţ Badea e un tactician foarte bun. Steaua va avea rezultate când va reveni Gică Hagi şi va muta în Ghencea echipa sa "Viitorul".

Ce nu vă place în jocul "Şepcilor roşii"?
Din cauză că joacă foarte calculat, ritmul încetineşte şi am observat că lipseşte ultima pasă şi că se ratează foarte mult.

"Jocul Stelei e o brambureală totală"

Credeţi că Universitatea are un atu în acest meci datorită lui Ionuţ Badea? E mai bun decât Stan?
Nu se compară! Badea e deja un antrenor confirmat. Ilie Stan e băiatul lui nea' Puiu Iordănescu, l-a proptit acolo. Stan a fost un jucător cerebral, deci ar fi capabil să le transmită fotbaliştilor informaţii utile. Jocul Stelei e o brambureală totală. Au ambiţie, dar jocul nu se leagă de nici o culoare.

Există vreun fotbalist capabil să facă diferenţa?
Cred că diferenţa o va face echipa. Cred că Universitatea va câştiga, pentru că este o echipă mai închegată.

Aţi fost 14 ani căpitanul Stelei. Merită Florin Costea să poarte banderola?
Florin Costea mi-a plăcut când era la Craiova. Şi la Steaua a avut câteva realizări. Tătăruşanu e un portar foarte bun, dar nu prea vorbeşte în teren. Căpitanul trebuie să fie un fotbalist constant, pe care să-l asculte echipa, un tip cerebral, sufletist, care dă totul pe teren. În mod normal, un jucător de la linia de mijloc în sus trebuie să poarte banderola.

Păi, dumneavoastră aţi fost căpitanul Stelei şi jucaţi pe postul de fundaş stânga.
Da, tată, dar eu mă duceam şi în atac. Dacă primeam gol până mă întorceam în tranşee, îl băgam în şedinţă pe Sătmăreanu, Dumnezeu să-l ierte, sau pe cine trebuia să mă dubleze.

"Retrogradarea ar fi un dezastru naţional"

Grecu merita să fie convocat de Victor Piţurcă?
Da! E un fundaş stânga cu foarte bună viteză de reacţie. Urcă bine şi în atac.

Ce părere aveţi despre Latovlevici, jucătorul care evoluează pe postul dumneavoastră?
Nu-mi place! Nu face nici faza de atac, nici faza de apărare. Nu e un jucător de calibrul Stelei. Ştii cine îmi place?

Cine?
"Prinţul"! Cristea dă recital, e creierul echipei, un superfotbalist. Mai dispare uneori din joc, e puţin cam leneş, zeflemitor, dar ştie fotbal.

Cum vedeţi viitorul Stelei dacă Gigi Becali va ajunge la închisoare?
Va fi de groază! Steaua ar putea să şi retrogradeze, l-am auzit pe Mitică Dragomir. Doamne fereşte! Nu cred că premierea poate fi considerată mită. Ar fi un dezastru naţional, Steaua joacă peste tot în ţară cu stadionul plin.

Cum comentaţi excluderea din lot a lui Nikolici, fiindcă a petrecut noaptea cu femei şi a venit băut la antrenament?
E un tăntălău! Trebuia să meargă în altă localitate, azi eşti urmărit peste tot. Cine ştie ce e în mintea lui? Păcat, pentru că e un vârf autentic, de perspectivă. Eu trăgeam două sticle de vin roşu la refacere şi eram mai în vână. Fotbaliştii de azi, cu toate vitaminele şi perfuziile ce le iau, tot dau cu stângul în dreptul! Azi sunt şi tentaţiile foarte mari, când vezi fetele astea superbe, trebuie să fii de lemn ca să rezişti ispitei.

"Pe Grozav l-aş promova cu orice risc"

Universitatea Cluj a intrat în silenzio stampa pînă după meciul de luni. Credeţi că o astfel de hotărâre ajută fotbaliştii să se concentreze mai bine?
Ei, pisici! E o aiureală totală. Aiurea! Să vorbească, sunt oameni cu personalitate. E cea mai mare tâmpenie. Cum să nu se concentreze pentru partidă? E viaţa lor în joc, vor să câştige, se automotivează. Antrenorul trebuie doar să-i aşeze corect în teren.

Aţi fost pe Cluj Arena?
Da, îmi place foarte mult stadionul. Publicul este excepţional, va fi o presiune extraordinară pentru Steaua.

Ce jucător ar putea fi surpriza acestui meci?
Grozav! E supertalent. L-am văzut şi când a ratat la Târgu-Mureş. L-aş promova cu tot riscul rezultatelor. Are viteză bună, mobilitate în teren, dribling. Se vede de la o poştă că are clasă.

Ce amintiri aveţi din partidele cu "U" Cluj?
Îmi amintesc că Remus Câmpeanu arunca mingea la aut aşa de puternic, de parcă o lovea cu piciorul. Am dus lupte grele cu Anca şi cu Uifăleanu. Intram în clinciuri, mai intram la intimidare, doar eram la fotbal, nu la balet. Meciurile cu Universitatea erau echilibrate, ne mai şi băteau, chiar dacă trăgeam la titlu.

Cine e Iosif Vigu

S-a născut pe 15 mai 1946 la Şimian (jud. Bihor)
Posturi pe care a jucat: fundaş stânga, mijlocaş stânga, fundaş central
A jucat la Crişana (1963-1964), Crişul (1964-1966), Steaua (1966-1973, 1974-1980), FC Constanţa (1973-1974), ASA Tg. Mureş (1980-1981), ASA Chimia Buzău (1981-1982)

 

 

Etichete
Comenteaza