Walter contra Walter: acţionarul majoritar al FC „U", la DIICOT

Walter contra Walter: acţionarul majoritar al FC „U
Acţionarul majoritar al Universităţii a fost prezent luni, la sediul DIICOT din Cluj pentru a răspunde întrebărilor procurorilor legate de transferurile pe axa „U" - Petrolul.

Dosarul transferurilor II şi-a consumat ieri un nou episod după aproape nouă luni de când a fost instrumentat. Florian Walter, acţionarul majoritar al Universităţii Cluj, a fost audiat ieri de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în legătură cu transferul celor 16 jucători de la „U" la Petrolul, fapte consumate vara trecută.

Între timp, Walter şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al prahovenilor, iar acum e acţionarul majoritar al FC „U", cu 98%. Ieri, omul de afaceri, însoţit de mai mulţi avocaţi, a zăbovit mai puţin de 40 de minute în birourile procurorilor, după care a ieşit fără să facă vreo declaraţie oficială. În dosarul deschis toamna trecută, Florian Walter, Ioan Mărginean şi Dan Capră erau acuzaţi de prejudicierea clubului „U" Cluj cu 11,5 milioane de euro, atât cât ar fi fost cotaţi cei 16 jucători plecaţi la Ploieşti. Suma invocată de procurori a fost preluată de pe un site de analiză a pieţei fotbalistice, transfermakt.de, şi nu are caracter oficial, a spus Walter la acea vreme. „Ei (procurorii DIICOT, n. red.) consideră că am prejudiciat clubul cu 11 milioane de euro, dar tot rămâne o enigmă cum au ajuns ei la această sumă. Eu aş fi foarte bucuros să ştiu cum iau eu pe un jucător, să zicem pe Marinescu, 800.000 de euro, la cum este evaluat el. Nu am emoţii, ştiu că sunt nevinovat, am judecat după regulamentele sportive. Jucătorii aceia nu sunt bunuri ca în orice societate. Tu ai doar drepturile federative, iar ei pot pleca liberi dacă nu le plăteşti contractul. Tot ce îi ţine pe ei de un anumit club e contractul. Dacă ei nu se prezintă la antrenamente, nu poţi decât să îi amendezi, nu să-i duci cu forţa. Dacă e să ne luăm după site-ul acela (transfermarkt.de - n. red.) şi Universitatea Cluj valorează 6 milioane de euro. Oare cine plăteşte această sumă pentru jucătorii care sunt acum la Universitatea?", spunea Walter după ce a fost audiat în primă fază de DIICOT, anul trecut.

Dintre cei 16 jucători plecaţi de la „U" la Petrolul, nouă au părăsit deja echipa prahoveană cu titlu gratuit. Mai mult, patru dintre ei s-au întors la Universitatea în anumite perioade de timp, în timp ce Mendy şi Neag tocmai au semnat contracte pentru următorii doi ani cu „Şepcile roşii". Singurul pe care Petrolul a încasat bani a fost Lukasz Szukala, transferat la Steaua Bucureşti. Într-un interviu acordat ZIUA de CLUJ în urmă cu câteva luni, Walter spunea că dacă acei jucători ar fi rămas la „U", clubul intra rapid în imposibilitate de plată pentru că nu putea să le mai susţină salariile. „Am luat jucătorii cu mine, aşa e. Dar dacă rămâneau ce se întâmpla? Clubul era târât pe la comisii, pe la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, avea de plătit salarii de sute de mii de euro, în condiţiile în care au nu mai investeam. Ţi-l imaginezi pe unul dintre ei mergând cu autocarul şi mâncând sandviciuri în parcare? Să ştii că mulţi erau plafonaţi. Oricum trebuia schimbat mult, trebuia adus un suflu nou. Când am pierdut obiectivul, oricum n-aveau chef să mai joace", a spus omul de afaceri la acea vreme.

Florian Walter a revenit acţionar majoritar al FC „U" în această vară, după ce acţiunile i-au fost cesionate timp de un an lui Ioan Mărginean. În dosar e cercetat şi Dan Capră, patronul Petrolului.

 

Etichete
Comenteaza