Ziua schimbărilor la “U”: Anamaria Prodan, preşedinte executiv, Ioan Mărginean, acţionar majoritar

Ziua schimbărilor la “U”: Anamaria Prodan, preşedinte executiv, Ioan Mărginean, acţionar majoritar
Adunarea Generală a Acţionarilor FC “U” SA urmează să valideze în şedinţa de azi instalarea unui nou preşedinte, în persoana Anamariei Prodan. Florian Walter va ieşi, în acte, din acţionariat, iar “majoritar” va deveni Ioan Mărginean.

Universitatea iese azi din "era Walter", cel puţin pe hârtie, iar clubul intră sub tutela lui Ioan Mărginean, zis "Limoniu", omul de încredere al omului de afaceri plecat la Petrolul Ploieşti, însoţit de 15 jucători. Anamaria Prodan va primit, tot azi, funcţie oficială şi drept de semnătură, ea urmând să fie numită în funcţia de preşedinte executiv. Consiliul Local se va întâlni în această dimineaţă, într-o şedinţă de îndată, pentru a-şi nominaliza un reprezentant în AGA la "U". Acest punct figura, iniţial pe ordinea de zi a şedinţei programate pentru vineri, adică la două zile distanţă de evenimentul de la Universitatea.

Despre greşeala primăriei de a acorda mandatul de reprezentare la două zile după ce era programată şedinţa AGA, purtătorul de cuvânt al instituţiei a susţinut că nu este una gravă şi că lucrurile se putea rezolva prin corectarea proiectului. "Având în vedere că există un nou Consiliu Local, este normal ca interesele acestuia să fie reprezentate de un consilier local din acest deliberativ. De aceea am convocat şedinţa de îndată, tocmai pentru ca acesta să fie desemnat şi să prezinte la AGA poziţia Consiliului Local faţă de punctele incluse pe ordinea de zi a respectivei adunări", au mai spus reprezentanţii primăriei, excluzând ideea că şedinţa de îndată a fost convocată pentru a demonstra că noul Consiliu Local nu este anacronic sau că nu face "gafe" încă de la prima şedinţă.

Mandatul pe care îl va acorda noul Consiliu Local va fi în favoarea aprobării mutării sediului social al FC "U" la baza "Dan Anca" de pe Aleea Detunata şi pentru deschiderea unui punct de lucru în cadrul stadionului Cluj Arena. Cele două puncte figurează pe ordinea de zi a AGA de azi, alături de exercitarea dreptului de preferinţă al acţionarilor cu privire la majorarea de capital, în valoare de 3,2 milioane de lei, decisă la şedinţa anterioară, din 7 mai. Practic, în şedinţa AGA programată să înceapă la ora 12:00 se va face trecerea acţiunilor deţinute de Florian Walter către omul său de încredere, Ioan Mărginean, iar Anamaria Prodan va fi instalată în funcţia de preşedinte executiv. "Despre majorarea de capital nu ştiu foarte multe, probabil că efectul va fi trecerea acţiunilor către domnul Mărginean. N-am discutat cu dânsul în ultima perioadă, am avut multe altele pe cap. Probabil că mă voi întâlni mâine (azi - n. red.) cu el, dacă va veni la şedinţă. În ceea ce mă priveşte pe mine, pot spune că am primit contractul de preşedinte executiv, iar în şedinţa AGA se va produce şi instalarea mea în această funcţie. Avem foarte multe lucruri de făcut şi un timp foarte redus la dispoziţie", a declarat Anamaria Prodan pentru ZIUA de CLUJ. În acest moment, funcţia de preşedinte este ocupată de Felix Grigore, instalat în urmă cu trei luni, după demisia lui Călin Hinţea. Grigore a recunoscut că sunt şanse mari să-l urmeze şi el la Ploieşti pe Florian Walter, alături de jucătorii şi oficialii plecaţi "la pachet" de la "U".

Reprezentanţii Consiliului Local au anunţat ieri că municipalitatea nu poate să-şi exercite dreptul de preemţiune cu privire la subscrierea unui număr de 163.200 de acţiuni la valoarea de 16.320 de lei (având în vedere că forul local deţine 0,1 % din club). Astfel, consilierul local care va fi mandatat va prezenta refuzul municipalităţii în această chestiune. Cel puţin aceasta este optica prezentată de liderii grupurilor PDL şi USL din Consiliul Local, Radu Moisin, respectiv Mircea Jorj. Aceştia au explicat că primăria nu poate participa la majorarea de capital la niciunul din cele două cluburi de fotbal la care deţine acţiuni, "U" şi CFR, pentru că legal poate fi acţionar doar într-o singură structură sportivă din aceeaşi ramură.

Până nu se va modifica Legea sportului 69/2000, primăria nu va putea finanţa cu nici un leu cluburile de fotbal din oraş. "Am discutat cu domnul Boc şi mi-a spus că atunci când a plecat de la guvern a lăsat în parlament proiectul de modificare a legii cu aviz pozitiv. Probabil va mai dura două-trei luni până se va aproba. Până atunci, legal, nu putem participa la majorarea capitalului, nici la «U», nici la CFR dacă va fi cazul", a precizat Jorj. Mai mult, Radu Moisin a explicat că municipalitatea nu a putut sprijini cluburi de fotbal din oraş, chiar dacă a anunţat în repetate rânduri că există resurse financiare mobilizate în buget (câte un milion de lei pentru fiecare din cele două cluburi în 2011), prin alocări către asociaţii sportive înfiinţate pe lângă aceste structuri. Cele două cluburi au refuzat alocările în această formulă, motivând că nu pot cheltui banii întrucât respectivele asociaţii nu se pot afilia cluburilor de fotbal. "Singura şansă pentru a susţine fotbalul clujean este modificarea legii, aceasta este optica noului Consiliu Local", a adăugat Moisin.

Se deblochează conturile

Surse din interiorul clubului au dezvăluit pentru ZIUA de CLUJ că în următoarele zile datoria de 2,8 milioane de lei către bugetul de stat va fi stinsă în totalitate, FC "U" având, în acest moment, conturile blocate. "Există bani în club şi vom stinge acea datorie. Nu cred că «U» e singurul club din România cu datorii la stat, dar nu ştiu ca celelalte să se fi ales cu proprire pe conturi. Vom plăti, sperăm doar să nu ne trezim şi cu alte surprize de acest fel", a declarat o persoană din anturajul echipei. Direcţia Generală a Finanţelor Publice a blocat conturile FC "U" SA la mijlocul lunii trecute, pentru o datorie de 2,8 milioane de lei.

Alin ŞUTEA, Luminiţa SILEA

 

 

Etichete
Comenteaza