UE ne recomandă să ne pregătim un kit de urgență cu provizii pentru 72 de ore

UE ne recomandă să ne pregătim un kit de urgență cu provizii pentru 72 de ore
| Foto: imagine cu caracter ilustrativ

Comisia Europeană a lansat o nouă strategie pentru pregătirea în faţa crizelor, în care subliniază importanţa stocării de provizii pentru cel puţin 72 de ore, în caz de urgenţă.

Comisia Europeană a lansat, miercuri, strategia de pregătire pentru crize, care prevede, printre altele, că populația trebuie să aibă provizii pentru 72 de ore și că vor fi organizate lecții de pregătire pentru elevi în școli.

UE recomandă atât autorităţilor, cât şi cetăţenilor să îşi îmbunătăţească capacitatea de a face faţă riscurilor majore, inclusiv dezastre naturale, atacuri cibernetice şi posibile conflicte geopolitice.

La cinci ani de la pandemia de Covid și trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, cu dezastre naturale și șocuri financiare ca riscuri constante, strategia UE vine într-un moment în care Europa trece de la o criză la alta.

„Niciuna dintre marile crize din ultimii ani nu a fost izolată sau de scurtă durată”, se arată în document. „Europa nu-și poate permite să rămână reactivă”.

Vicepreședintele executiv al Comisiei, Roxana Mînzatu, urmează să prezinte strategia miercuri. Mesajul ei este „repară-ți acoperișul cât timp soarele strălucește”, a declarat aceasta pentru POLITICO înainte de publicare, adăugând că obiectivul Comisiei este „să ajute indivizii la nivel de gospodărie”.

Potrivit proiectului, strategia ar trebui să „creeze o UE sigură și rezilientă, cu capacitățile necesare pentru a anticipa și gestiona amenințările și pericolele, indiferent de natura sau originea lor”. Acesta include oferirea de îndrumări țărilor membre pentru „acoperirea stocării proviziilor esențiale, planificarea crizelor, disponibilitatea adăposturilor, măsuri pentru asigurarea accesului la resurse critice de sol și spațiu”.

Strategia se axează, așadar, pe îmbunătăţirea sistemelor de alertă, pe asigurarea continuităţii serviciilor esenţiale, cum ar fi sănătatea şi aprovizionarea cu apă potabilă, şi pe sprijinirea cetăţenilor în pregătirea lor pentru crizele viitoare. 

Comisia va emite linii directoare pentru a încuraja populaţia să îşi asigure provizii pentru minim 72 de ore, ca alimente, apă, lanternă, încărcător portabil, radio, medicamente şi bani. Noile măsuri vin ca parte a unui plan mai larg pentru creşterea rezilienţei în faţa crizelor. O platformă a UE va oferi online informații adaptate și accesibile cu privire la riscurile cu care se pot confrunta cetățenii și măsurile practice de atenuare a acestor riscuri.

Comenteaza