Autodidact în zece domenii. O viață mai ușoară și interesantă, pe gratis

Autodidact în zece domenii. O viață mai ușoară și interesantă, pe gratis
Unii plătesc bani grei pentru a învăța noi aptitudini și deprinderi care să-i ajute să înainteze în carieră și chiar și în viața personală. Există însă și o serie de abilități care pot fi la fel de ușor învățate de unul singur. ZIUA de CLUJ a realizat un top al celor mai la îndemână aptitudini pentru care nu este nevoie de profesor.

În ultimul timp, cursurile de formare profesională au devenit din ce în ce mai căutate. Gratuite sau pe bani, lumea dă năvală pe ele, cu speranța că vor avea mai multe șanse de a se integra pe piața muncii sau chiar și de a promova în carieră. Sunt însă unele abilități a căror cunoaștere, deși nu ajută în mod direct la procesul de formare profesională, poate avea un puternic impact asupra calității vieții de zi cu zi. Mai jos, ZIUA de CLUJ prezintă 10 abilități care pot fi învățate acasă.

1. Arta de a găti

Fie că vrei să știi să prepari mâncărurile tale preferate, fie că vrei să încerci rețete noi, care nu se găsesc în restaurantele locale, sau dacă pur și simplu te-ai săturat să mănânci zilnic în oraș, nu strică niciodată să știi să gătești.

Stăpânirea artei culinare aduce după sine mai multe beneficii. Pe de o parte, ai controlul asupra ingredientelor folosite, poți ști mereu ce pui în mâncare, cât de naturale sunt și chiar și cum și unde au fost crescute. Pe de altă parte, dacă la restaurante, mâncarea este făcută să satisfacă gusturile a cât mai julți clienți, acasă ți-o poți "personaliza" după gustul tău.

În ziua de astăzi, există nenumărate bloguri culinare, unde, pe lângă o sumedenie de rețete, se găsesc și multe sfaturi practice, care să te ajute să devii un as în bucătărie. Cu un simplu search pe google, poți afla tot ce trebuie să știi: de la numele instrumentelor din bucătărie și întrebuințarea lor, la cum să călești ceapa sau să fierbi un ou, și chiar și cum să gătești diverse torturi complicate.

În acest fel a învățat să gătească și Adrian, student la Psihologie: "În primii doi ani de facultate, mâncam doar cartofi prăjiți și un fel de paste cu sos de roșii, mai mult de atât nu știam să fac. Prin anul trei, am avut o prietenă la care îi tot plăcea să experimenteze. Nici ea nu prea știa găti, dar încet, am tot încercat tot felul de rețete ciudate, luate de pe bloguri, și am reușit cumva să învățăm ce să facem și ce nu în bucătărie. Acum am ajuns să pot face tot felul de mâncăruri; știu face până și sushi".

2. Grădinăritul

Atât în cărțile și emisiunile culinare ținute de diverși bucătari celebri, cât și în rețetele postate de bloggerii culinari mai puțin cunoscuți, se încurajează folosirea condimentelor proaspete în mâncăruri. Singura problemă e că unele dintre acestea sunt aproape imposibil de găsit în magazinele și piețele locale. Pătrunjel, busuioc, mărar sau leuștean se găsesc la tot pasul, însă ce faci când ai nevoie de coriandru, salvie sau fenicul proaspăt?

Din acest motiv, nu strică niciodată să ai niște cunoștințe minime de grădinărit, care se pot învăța, și ele, de pe diverse bloguri și site-uri dedicate. Odată știute cunoștințele de bază, poți cumpăra semințele necesare și să îți creezi propria mini-grădină de condimente.
În plus, dacă ai niște cunoștințe minime de grădinărit, ai posibilitatea să-ți creezi și întreții propriul colț verde, fie că stai la casă sau la bloc, fără să-ți mai fie frică să nu ți se usuce din senin plantele.

3. "Meșteritul" în gospodărie

Indiferent că e vorba de un bec ce trebuie schimbat, o chiuvetă înfundată, o ușă care scârțâie, sau o roată de mașină dezumflată, nu strică niciodată să știi cum să procedezi în aceste situații, care, deși sunt minore, lăsate nerezolvate, pot crea un disconfort destul de însemnat.

"Eu tot timpul mi-am reparat singur ce mi s-o stricat, așa m-o învățat a mei, da' văd că pe tineri nu-i mai interesează ce se întâmplă prin casă. Ei, dacă se strică ceva, una-două pun mâna pe telefon și cheamă pe cineva. După mine asta nu-i treabă. Dai bani aiurea pentru o chestie pe care o poți rezolva singur în trei minute. Dacă ar fi după mine, i-aș pune pe toți să învețe măcar cum să schimbe un bec", este părerea lui Aurel, un pensionar de 62 de ani.

Pentru cei care totuși nu au învățat de la părinți cum să se descurce în astfel de situații, internetul vine din nou în ajutor. Sunt suficiente site-uri și tutoriale video de unde se poate afla, gratis, cum trebuie reparate diverse lucruri. De preferat ar fi ca aceste abilități să fie învățate înainte de a fi pus în fața unei situații problematice.

4. Limbile străine

Cunoașterea unei limbi străine te poate ajuta nu doar în carieră, ci și în viața de zi cu zi. Un concediu în străinătate poate fitransformat într-o experiență inedită prin abilitatea de a interacționa cu localnicii, iar, în cazul în care te rătăcești printr-o țară străină, ți-e mai ușor să îți găsești drumul înapoi.

Cursurile de limbi străine au fost și sunt, în continuare, la mare căutare. Însă, costul acestora poate fi destul de ridicat. Din fericire, există diverse site-uri care oferă cursuri de limbi străine în mod gratuit. Deși există cursuri online pentru aproape orice limbă existentă, multe dintre ele sunt cu predare în limba engleză. Vestea bună este că sunt și câteva site-uri autohtone, prin care limbile de circulație internațională se pot învăța direct în română.

5. Editare foto și video

Cu ajutorul tehnologiei, în ziua de astăzi orice poză sau filmare se poate transforma într-o operă de artă. Bineînțeles, cu un pic de retușare digitală. Software-uri care să înlesnească editarea sunt destule, însă pot avea un meniu destul de dificil de stăpânit. Din fericire, indiferent de programul ales pentru a face munca de editare, există numeroase tutoriale gratuite care te pot ajuta să ajungi de la novice în ale retușării, la expert.

Cunoștințele de editare pot fi de folos și pentru a face un ban în plus, după cum arată Sergiu: "eu am început să învăț să fac poze mai mult din joacă, mi-am cumpărat un aparat foto mai calumea și tot mă jucam cu el. Tot așa am început să le și editez, vroiam să văd ce iese, nu mă gândeam neapărat să fac un business din asta. Între timp, a început să-mi placă, am tot făcut poze la prieteni și la un moment dat unu din ei m-a chemat să-i fac poze la nuntă. Abia atunci am început să mă gândesc că poate pot să și câștig din hobbyul ăsta al meu".

6. Limbajul de programare

Programatorii sunt, în momentul de față, printre cei mai bine plătiți angajați, astfel că tot mai multă lume se îndreaptă spre domeniul IT. Mulți consideră însă că limbajul de programare este dificil de învățat, motiv pentru care se feresc de acest domeniu.Acest mit pare a fi demontat de sumedenia de site-uri care încurajează învățarea diverselor limbaje și tehnologii de programare, prin oferirea de cursuri și tutoriale gratuite.

De altfel, și posibilitățile de angajare în domeniu sunt diverse. Firmele de IT sunt într-o permanentă căutare de noi talente, iar joburile de tip freelancing sunt și ele, din belșug: "Aveam un job prost plătit și m-am ambiționat și am zis că mă pun să învăț de unul singur limbajul de programare. După ce am avut o bază de cunoștințe mi-am făcut cont de LinkedIn și mi-am trecut acolo și skillurile învățate. De atunci, tot la două săptămâni mă cheamă câte unul la interviu", relatează Andrei.

7. Oratoria

Fie că este vorba de ținutul unui discurs sau doar de prezentarea unui proiect într-un cadru restrâns, mai devreme sau mai târziu, tot va trebui să vorbești în public. Pentru unii, o situație de acest fel nu este cu nimic diferită față de o convorbire cu prietenii, la o cafea. Pentru alții în schimb, atât extrovertiți, cât și introvertiți, vorbitul în public poate fi o experiență traumatizantă.

Cel mai simplu mod de a trece fără emoții peste un discurs sau o prezentare în public este să te pregătești din timp. Tehnicile de bază se găsesc pe internet, însă, pentru a fi cu adevărat pregătit, trebuie exersate. Cei mai timizi o pot face în fața unei oglinzi, în timp ce persoanele mai deschise pot repeta tehnicile învățate în fața familiei sau a prietenilor.

8. Managementul banilor

Având la dispoziție aceeași sumă de bani, pe durata unei luni, unele persoane trăiesc liniștite, în timp ce altele se chinuie de la o zi la alta. Pe lângă obiceiurile de consum diferite, o altă cauză pentru care se întâlnește situația de mai sus este managementul defectuos al banilor.

Pentru a evita astfel de situații, este bine să înveți cum să-ți gestionezi în mod eficient banii. Din nou, internetul oferă o serie largă de resurse și metode, tot ce trebuie este să le studiezi și să descoperi care ți se potrivește cel mai bine.

9. Tehnicile de prim-ajutor

Pentru că nu se știe niciodată când te vei afla în situația în care viața unei persoane să atârne de un fir de păr, nu strică să ai niște cunoștințe minime de prim ajutor.

În cel mai fericit caz, nu va trebui să el folosești niciodată; în cel mai rău, viața unuia dintre cunoscuți ar putea depinde de capacitatea ta de a-l resuscita. Pentru a fi pregătit de o astfel de situație nu trebuie neapărat să urmezi cursuri profesioniste, deși este indicat; un simplu tutorial video îți poate arăta ce este de făcut.

10. Lecții de fitness

În prezent, se pune un accent din ce în ce mai mare pe susținerea unui stil de viață activ și sănătos. Cei care vor să aibe grijă de corpul lor și să facă sport, aleg, în general, să meargă la sală sau își aleg un antrenor personal (sau ambele).

Totuși, ambele variante sunt costisitoare. Ba mai mult, menținerea unui stil de viață sănătos se poate face și de acasă, fără să necesite cheltuirea unor sume de bani. "Personal, prefer să merg la sală, dar toate exercițiile pe care le fac acolo le iau de pe internet, de pe site-uri de profil. La mine e o chestie de motivație, mi-e mai ușor să lucrez la sală, dar, dacă ar fi să fiu sincer, la fel de bine aș putea face exercițiile respective și de acasă, fără să mai dau bani pe abonament. Îs unele la care trebuie într-adevăr aparate pe care nu le am acasă, însă și la alea am găsit variante în care pot fi făcute fără să trebuiască să folosesc nu știu ce aparat", este părerea lui Tudor.

La fel ca și în cazul cursurilor de limbi străine, pe internet se găsesc numeroase site-uri care oferă tutoriale cu exerciții pentru orice grupă de mușchi și chiar și planuri de antrenament complete, gratuite.

 

 

Comenteaza