Cum se pot feri adolescenţii de traficul de persoane

Cum se pot feri adolescenţii de traficul de persoane
Marţi la Centrul de prevenire a Criminalităţii Cluj, adolescenţii au avut prima întâlnire cu poliţiştii pe tema transmiterii unor recomandări referitoare la măsuri de autoprotecţie în mediul virtual şi prezentarea principalelor metode de prevenire a implicării tinerilor în fenomenul traficului de persoane.

Poliţiştii le-au explicat adolescenţilor prezenţi că ofertele de muncă în străinătate reprezintă metoda cea mai răspândită de recrutate a tinerelor. "Locurile bune de muncă" în străinătate constau în: a lucra într-un restaurant, club bar sau hotel. Pentru a ocupa postul de chelneriţă, dansatoare de cabaret sau hostess nu este neapărat necesară vreo pregătire specială, cursuri, diplome sau experienţă.

Adolescenţii care frecventează pe perioada de vacanţei de vară, Centrul Fundaţiei Române pentru Copii Comunitate şi Familie au mai vorbit şi despre alte metode, cum ar fi "Loverboy", în care traficanții aleg viitoarele victime, petrec câteva săptămâni sau luni cu o fată, câștigând încrederea și apoi spunându-i că ar vrea să o ia în căsătorie, o determină să îl însoțească în altă localitate sau țară, unde are loc exploatarea.

Ceea ce este mai rău în aceste cazuri este că ei pornesc prin a recruta fete cu vârsta începând de la 12 - 13 ani, atunci când acestea sunt ușor de manipulat și de controlat.Tinerii trebuie să ştie că se află într-o situație de risc dacă o altă persoană se oferă să le împrumute bani pentru a plăti biletul de călătorie sau șederea;le propune să plece cu documente false; îi sfătuiește să nu declare motivul real al călătoriei la punctul de frontieră;dorește să păstreze cartea lor de identitate sau pașaportul pentru că "așa e în siguranță"; le cere telefonul mobil; le spune să nu iei bagaje cu ei.

Dacă sunt în pericol tinerii trebuie să:

•Încerce să părăsească locul în care este ținut/ă fără voia sa;

•Contacteze Poliția sau Ambasada/Consulatul României din țara în care se află;
•Informeze orice persoană cu care intră în contact despre faptul că este o victimă a traficului de persoane;
•Transmită un mesaj SOS unei rude sau unui prieten apropiat care se află în România (prin telefon, e-mail, sms, etc.).

Activitatea a fost realizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, în colaborare cu Centrul Regional Cluj de Prevenire a Traficului de Persoane.

 

Comenteaza