Reţete ardeleneşti din Germania

Reţete ardeleneşti din Germania
Un bucătar clujean, care lucrează în Germania, lansează la Cluj o carte de reţete ardeleneşti.

Gelu Radu, un bucătar clujean care lucrează la un hotel de patru stele din vestul Germaniei, şi soţia sa, Corina, sunt autorii celei mai noi cărţi de bucate. „Carte de bucate ardeleneşti şi nu numa' " conţine 150 de reţete de „salate, zame, felu' doi, sosuri, deserturi", cum spune Gelu Radu, care a ales să scrie neaoş, dar şi în limba engleză. 

„Majoritatea reţetelor există, dar au fost uşor modificate de noi, ca să le apropiem de perfecţiune, aşa cum o vedem noi, dar sunt şi reţete inventate cu ce am găsit prin cămară. Bucătăria nu e o ştiinţa exactă şi poţi crea minunăţii cu puţine ingrediente, dacă înveţi să-ţi foloseşti imaginaţia", a spus Gelu Radu.

Iată cum sună o reţetă de socată, în cartea de bucate a Corinei şi a lui Gelu Radu. "Cele mai importante lucruri pe care ni le lasă părinţii (în afară de "U" Cluj, pentru ăia ce au noroc) îs amintirile. În multe din flashurile copilăriei mele apare socata, beutură ce făce furori pe vremea lu' Ceauşescu.

O mai văd pe mama pe balcon, învârtind cu o lingură de lemn aprope cât mine de mare într-un cazan ce mi se păre uriaş, unde stăte socata la fermentat. No, bine, până se făcea socata rămâne numa' juma de olă, că io o bem şi "crudă". Reţeta de mai jos îi a lu' mama şi îi fără drojdie. Soc găsiţi primăvara pe tăte gardurile, nu are rost să îl cumpăraţi din piaţă.

Ingrediente (pentru 5 litri):
- două mâini sănătose de flore de soc
- juma de kil de zahăr
- două lămâi
- tifon
Preţul ingredientelor pentru un litru: 0,15 euro
Timp de preparare: 2-4 zile

Într-o olă se pun cinci kile de apă şi se dizolvă zahăru'. Se storc lămâile înlontru şi cojile se ţâpă şi ele în olă. Se adaugă florile de soc şi deasupra se pune un tifon, să nu intre musculiţe. Se scote ola la sore şi se lasă câteva zile, în funcţie de cât de acidulată vreţi să fie socata. Cam de două ori pe zi îi bine să se mestece o ţâră în zamă. Când îi gata se strecoră, se pune în sticle, care se ţin la frigider.
Se serveşte cu gheaţă şi, opţional, cu câteva frunze de mentă
".

Multe dintre preparate au fost publicate şi pe contul de Facebook al lui Gelu Radu, respectiv pe blogul său. A ales însă să le vadă strânse şi într-o carte. "Hârtia tipărită nu se compară cu internetul, e mai de suflet", a explicat autorul.

Cartea de bucate, apărută la Editura Colorama, va fi lansată joi, la ora 17:00, la Librăria "Diverta".

Înainte de a deveni bucătar, Gelu Radu a fost jurnalist, dar şi regizor de film. El este fondatorul website-ului suporterilor Universităţii, ucluj.ro.

 

Comenteaza