Cum s-ar putea transforma Clujul în „Oraşul-livadă"

Cum s-ar putea transforma Clujul în „Oraşul-livadă
Îl pune pe Boc la săpat. Un cunoscut jurnalist clujean i-a propus un proiect primarului, iar acesta a acceptat.

Jurnalistul Ion Novăcescu, realizator al emisiunii radio "Dimineţi în realitate", de la REALITATEA FM, vrea să umple cartierele Clujului de pomi fructiferi. În loc de tei sau salcâmi, arbori care pot fi văzuţi acum în oraş, Novăcescu a venit cu ideea ca în zonele verzi să fie plantaţi de meri, peri, pruni, cireşi şi vişini. Jurnalistul i-a propus un parteneriat primarului, în direct, la radio.

„Primarul Emil Boc a acceptat public lansarea programului comunitar: „Cluj-Napoca - Orașul Livadă", al Fundației Armonia. Prezent în <matinalul> de la REALITATEA FM Cluj, prin intermediul unei legături telefonice, întrucât se află la Cracovia, la o reuniune europeană, primarul a acceptat să plantăm primii pomi fructiferi, în cadrul acestui program.

Pomii vor prinde rădăcini și vor crește, dăruindu-ne roade, pe un teren dintre blocuri, pe care primarul mi-a spus că eu trebuie să-l caut. Vă asigur că o să-l găsesc. Și tot eu am primit misiunea de la primar să cumpăr pomii care urmează să fie plantați. O să cumpăr vișini, meri, cireși, nuci și peri cu drag! Ca să se prindă. Primarul a acceptat să vină și să sape măcar o groapă. A pomului", a scris Ion Novăcescu, pe blogul său.

Jurnalistul s-a gândit chiar să împartă pomii fructiferi pe cartiere. „Imaginați-vă Clujul transformat într-o imensă livadă, având cartierele sale specializate pe un tip de soi de pomi fructiferi. Zic la întâmplare: Zorilor - cartierul cireșilor și al vișinilor; Gheorghieniul - cartierul merilor; Grigorescu - al perilor; Mănașturul - al prunilor".

Novăcescu s-a gândit că fiecare dintre comunităţile din cartiere poate să aibă grijă de aceşti arbori, pentru a beneficia de fructe proaspete, ecologice. „E vremea de acum și a pomilor cu roade. Ne vor face copiii mai sănătoși. Nu vom mai cumpăra porcăriile toxice din import și, foarte important, ne vor ajuta să ne schimbăm mentalitatea.

Să redevenim, să re-învățăm ceeea ce am fost. Adică, să fim responsabili și atenți unii cu alții, dar și cu mediul. Să prețuim copacii care ne hrănesc și ne ocrotesc, dându-ne roade și oxigen. Vom învăța să respectăm bunul comun. Să-l îngrijim și să-l prețuim", a scris jurnalistul.

Dincolo de generozitatea ideii, există şi aspecte care nu pot fi ignorate, în România. Odată ce tunde un pom, îl stropeşte împotriva acarienilor şi afidelor, îi pune îngrăşământ la rădăcină şi îl udă cu furtunul, un clujean va dori să se bucure şi de roade.

Doar că acestea sunt în plină stradă şi pot fi culese de oricine, inclusiv de cei care au intenţia să le vândă în piaţă. Aceasta este marea provocare pentru Ion Novăcescu: cum va reuşi, prin proiectul său, să planteze fructele civilizaţiei în cartiere.

Comenteaza