Ce beneficii are ghimbirul şi cum e bine să-l consumăm

Ce beneficii are ghimbirul şi cum e bine să-l consumăm
Cu o aroma imposibil de confundat, ghimbirul este unul dintre cele mai sanatoase condimente din lume. Il poti folosi pentru a da gust mancarurilor si preparatelor dulci, dar cea mai simpla metoda prin care poti beneficia de toate ingredientele minune este ceaiul.

Iata cateva dintre beneficiile ghimbirului:

- priveaza celulele de cancer prostatic de combustibilul lor de crestere;
- inhiba crearea prostaglandinei PGE2 care produce efecte anti-febra puternice;
- echilibreaza producerea de prostaglandine inflamatorii PGE3 si PG12, care regleaza productia de compusi care dilata arterele;
- restabileste in mod sigur functionarea sanatoasa a trombocitelor prin inhibarea formarii unui grup numit tromboxan (probabil principalul motiv pentru care oamenii iau aspirina);
- reduce prostaglandinele care sensibilizeaza receptorii durerii din terminatiile nervoase, demonstrand efecte puternic analgezice;
- are efecte importante anti-ulcer comparabile cu ale multora dintre medicamentele eliberate pe baza de reteta;
- contine melatonina, care regleaza ritmurile circadiene ale organismului si stimuleaza astfel activitatea corpului si somnul;
- are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decat legendara papaya.
- contine o substanta numita zingibain, care distruge parazitii si ouale lor. Extractele de ghimbir, testate in laborator, distrug o serie de paraziti, cum sunt cei din pestele crud, in decurs de 16 ore. De aceea, infuzia de ghimbir este indicata in tratarea bolilor parazitare.
- ghimbirul ofera protectie fata de efectele hepatotoxice ale acidului valproic (Depakene), administrat in mod curent suferinzilor de apoplexie. S-a mai observat ca, folosit zilnic, imbunatateste nivelul unor enzime ale ficatului (alanin aminotransferaze - ALT si aspartat aminotransferaze - AST).
- arde grasimile, stimuleaza metabolismul;
- are efect de Viagra. Cercetatarile stiintifice efectuate asupra ghimbirului atesta faptul ca aceasta planta aromatica este utila persoanelor care sufera de tulburari sexuale. Potrivit specialistilor efectul „viagra" al ghimbirului poate imbunatati viata sexuala. Ghimbirul actioneaza asupra organelor genitale, imbunatatind circulatia sangvina;
- are actiune expectoranta, fiind benefic in tuse, bronsita, iritatii ale gatului.

Mod de administrare

Indigestie si inapetenta: se amesteca parti egale de suc de ghimbir, lamaie si sare. Se ia inainte de mese.

Pentru afectiuni biliare: amestecati 2 parti de suc de ghimbir cu 7 parti lapte, apoi fierbeti pana scade la jumatate; adaugati zahar si beti inainte de culcare. Alternativ, combinati cantitati egale de sucuri de ghimbir, mango, zahar, lasati sa fiarba pana se reduce la jumatate si beti dimineata.
Pentru inflamatii ale gatului, tuse, laringita: mestecati bucati de ghimbir proaspat.
Pentru diabetici: Luati zilnic suc de ghimbir, de doua ori.

Ameteli si stari de voma: mancati ghimbir, ca atare, sau preparati o combinatie de suc de ghimbir si suc de ceapa.

Pentru dureri de cap cu substrat nervos: suc de ghimbir amestecat cu lapte, folosit ca inhalant.
Dureri de stomac, intestine: infuzie din ghimbir uscat, amestecat cu ulei de ricin, sau luati un amestec de rasina si pudra de ghimbir.

Pentru ameliorarea reumatismului cronic: faceti o infuzie din ghimbir uscat. Se bea cald, Calmarea durerilor de cap: faceti o pasta din ghimbir uscat cu apa sau gel de aloe; aplicati-o pe frunte, seara.
Pentru dureri de dinti: Faceti o pasta din pudra de ghimbir si gel de aloe cu apa; aplicati-i pe fata, pe partea dureroasa.

Calmarea durerilor articulare si musculare: amestecati pudra de ghimbir cu ulei de ricin si aplicati pe zona dureroasa. simplu taiati cateva felii de radacina proaspata, opariti-o cu apa clocotita, apoi imbibati o compresa cu acest ceai si puneti-o pe zona dureroasa, cat de cald suportati. Este un tratament rapid, ideal pentru gat intepenit, umeri durerosi si alte dureri articulare sau musculare.
Pentru raceala: ceai preparat din ghimbir proaspat.

 

Comenteaza