10 sfaturi utile pentru a evita atacurile urşilor

10 sfaturi utile pentru a evita atacurile urşilor
| Foto: https://www.proalpin.ro/

Întâlnirile cu final nefericit dintre oameni urşi, sunt un subiect de discuţie fierbinte al ultimelor luni în România. Atât timp cât invadăm constant teritoriul acestor animale, riscăm să ne trezim în situaţii nu tocmai plăcute.

Lipsa locurilor special amenajate pentru urşi, lipsa depozitării corecte a resturilor menajere, înmulţirea necontrolată şi construcţia de aşezări omeneşti în locurile prin care aceştia umblă, perpetuează şi înmulţesc contactele nedorite dintre noi şi animale şi schimbă comportamentul acestora din urmă.

Aflăm din media cam cât de frecvente sunt întâlnirile cu urşii, însă întâlnirile mediiatizate sunt doar o mică parte, majoritatea cazurilor nu sunt mediatizate pentru că pur şi simplu întâlnirea nu s-a soldat cu vreo victimă. O parte dintre cazuri pentru că ursul şi-a văzut de drum, iar o parte pentru că oamenii au ştiut ce să facă într-o asemenea situaţie.

Imprevizibilitatea şi viteza de reacţie a urşilor e motivul pentru care nu există o soluţie exactă a unei astfel de întâlniri, dar salvamontiştii le oferă amatoriilor de drumeţii în natură câteva ponturi despre ce ar trebui să aibă la ei şi cum ar trebui să reacţioneze.

10 sfaturi utile:

1. Nu pleca la drum singur, asigură-te că mergi cu cel puţin încă două persoane. Discuţiile dintre voi şi zgomotul pe care îl faceţi, cu siguranţă este auzit de animale şi ele vă vor evita. Cântaţi sau vorbiţi cu voce tare.  Pe lângă creşterea moralului, cântecele transmit mesajul că sunteţi acolo. Mai există varianta să purtaţi agăţat de rucsac un aşa-zis BellBear, un clopoţel, care sună de fiecare dată când te mişti.

2. Dacă observi prezenţa unui urs la mare depărtare, e bine să ai nişte petarde sau să faci zgomot prin lovirea cănilor sau a vaselor de metal pe care le ai la tine. Nu miza că e destulă distanţă între voi şi urs, dacă a simţit mirosul de mâncare se va ţine după voi până când campaţi.

3. În pădure, acolo unde câmpul vizual este mai redus, în special din cauza copacilor, s-ar putea să te trezeşti cu ursul faţă în faţă. Nu te panica. Dacă fugi te vei transforma în victimă cu siguranţă şi este garantat că nu poţi să fugi mai repede decât el.  Poartă de gât un fluier, este foarte sensibil la zgomot. Fluieră cât poţi de tare şi adoptă o poziţie ameninţătoare, fluturând mâinile şi privindu-l în ochi. De cele mai multe ori fug, dar, înainte de toate astea, ai grijă că el are pe unde scăpa. Dacă este încolţit, va adopta poziţia de apărare şi nu e spre binele tău.

4. Dacă în situaţia de mai sus, nu ai fluier, fă zgomot cu ce poţi, ţipă, bate din palme. Retrage-te încet, cu ochii la el, dar fără să îl priveşti în ochi. Dă drumul rucsacului dacă totuşi vine spre tine, aruncă-l în opusul direcţiei pe care tu o vei lua pentru că cel mai probabil este interesat de mâncare, nu de tine.

5. Împachetează-ţi cât mai bine mâncarea în rucsac astfel încât să nu miroasă prea tare. Nu mânca în locurile împădurite şi care ştii că sunt frecventate de urşi, s-ar putea să ai musafiri nepoftiţi la masă.

6. Ceaţa şi ploaia cresc riscul unei astfel de intâlniri. Animalele se simt în siguranţă la adăpostul unor astfel de manifestari meteo şi ies în căutarea hranei.

7. Ursoaica cu pui este un real pericol; dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul vostru, urmaţi sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi.

8. Fuga nu este o soluţie, cu toate că pare greu de crezut şi de făcut, înfruntarea s-ar putea să fie singura ta scăpare în anumite situaţii. 

9. Când campezi, nu ţine mâncarea în cort. Agaţ-o într-un copac la 50-100 de m de locul unde ţi-ai instalat cortul.

10. Un spray cu piper este o soluţie bună. Dacă nu ai, achiziţionează unul. Au mirosul dezvoltat pentru că au un nas sensibil, foloseşte asta în avantajul tău.

Îţi dorim să nu fie nevoie să aplici vreunul dintre sfaturile de mai sus. Nu uita, pădurile şi munţii sunt casa animalelor sălbatice, TU eşti intrusul. 

Comenteaza