Aproape 90.000 de persoane au folosit în România aplicația care sprijină victimele violenței domestice

Aproape 90.000 de persoane au folosit în România aplicația care sprijină victimele violenței domestice
| Foto: AntonioGuillemF - Depositphotos.com

O aplicaţie mobilă care sprijină victimele violenţei domestice a fost folosită, de la lansare şi până în prezent de 88.000 de ori în România.
 

Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violenţa domestică şi folosesc Bright Sky RO, aplicaţia şi pagina web asociată acesteia fiind folosite de aproape 88.000 de ori de victime ale violenţei domestice, preponderent femei, dar şi bărbaţi şi minori, sau de către cei care aleg să ajute în astfel de situaţii. Accesările au fost înregistrate de la lansarea aplicaţiei în România, în mai 2020, până în prezent. Secţiunea în care sunt explicate formele de abuz rămâne cea mai utilizată din aplicaţie, cu peste 10.000 de accesări.

Fenomenul violenţei domestice este în continuă creştere în România. În perioada ianuarie – aprilie 2023, în România au fost emise 4.075 de ordine de protecţie provizorii, cu 3,7% mai multe faţă de primele 4 luni ale anului trecut, arată datele Poliţiei Române.

Din luna martie 2023, aplicaţia include şi un ghid de prevenţie a fenomenului traficului de persoane, elaborat în parteneriat cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care conţine informaţii despre cum se manifestă acest fenomen, cine poate deveni victimă, cum se poate proteja aceasta de traficanţi şi unde poate solicita ajutor.

Cele mai accesate funcţii ale aplicaţiei rămân: ghidurile (în special formele de abuz şi ghidul de siguranţă online), chestionarul de evaluare a siguranţei într-o relaţie şi funcţia de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistenţă şi suport.

Aplicaţia permite apeluri rapide către servicii de asistenţă. De la lansare, 417 persoane au sunat la 112 şi au găsit sprijin, direct prin intermediul aplicaţiei. Funcţia „Jurnalul meu”, prin care pot fi trimise poze, videoclipuri sau fişiere audio în mod sigur, fără riscul de a fi vizualizate de alte persoane, a fost utilizată de 823 de ori. Materialele încărcate aici pot fi folosite ulterior ca dovezi, pentru a documenta abuzurile în faţa organelor de anchetă sau în instanţele de judecată.

„Este important ca tot mai mulţi oameni să acceseze aplicaţia. Bright Sky RO are o puternică latură de educare şi este utilă pentru fiecare dintre noi. Cu ajutorul ei putem învăţa mai multe despre abuz şi formele în care acesta poate fi uneori ascuns sau de acceptat. Inclusiv pe mine m-a ajutat aplicaţia să înţeleg ce aş putea să fac pentru cineva aflat într-o relaţie abuzivă. Aplicaţia te învaţă să nu judeci victima, ci să stai să o asculţi, să vezi cum ai putea să o ghidezi. Dar cel mai important este că victima află, concret, care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze atunci când se decide să iasă dintr-o relaţie abuzivă. Mai mult decât atât, victima găseşte aici sprijin direct la autorităţi şi servicii de asistenţă. Totul într-un mod sigur pentru ea“, a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.

Potrivit datelor Poliţiei Române, în primele 4 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor din sfera violenţei domestice o au faptele de „lovire sau alte violenţe” – 61%, urmate de „ameninţare” – 11% şi „abandon de familie” – 9%.

Începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcţional în municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, ordinului de protecţie şi ordinului european de protecţie.

loading...
Comenteaza